Szeged, görögdinnye, dinnye, Mars tér, piac, szezon, nyár, gyümölcs

Kinyitott a Mars téri dinnyesor, megkezdődött a hazai szezon

Gazdaság Helyi hírek Ország

A szegedieknek akkor kezdődik el rendesen a dinnyeszezon, amikor a Mars téri piacon megnyílik a szabadtéri árus sor. Már megtörtént, de volt olyan sokat látott kereskedő, aki ma pakolt ki először, mondván, csak mostanra lett jó a magyar dinnye.

– Már a hét végén megnyitottunk, kint voltunk a magyar dinnyével, de igazán finom csak most hét elejére lett – fogad bennünket a Mars téri dinnyesoron Gergelyné Szöllősi Erika. A portékája szép, már vagy tíz éve ugyanattól a medgyesegyházi termelőtől vásárolja, és minimum azóta árulja is a Mars téren.

A görögdinnye kilója nála 550 forint, szerinte sokkal olcsóbb nem lesz, és ha csökken is átmenetileg az ára, az nem lesz igazán hosszú életű. A sárgadinnyét 650-ért méri kilónként, de a csúcsárat a dinnyeföld mellett cseresznyéért, kéri, annak 2300 forintot kóstál kilója. Hozzá kell tenni, ritka gyönyörű, óriási szemű volt a gyümölcs.

A szomszéd standon is óriási a választék, Herédi Aranka több felvágott dinnyével is csalogatja a vevőket. – Ma, csütörtökön vagyok kint először, biztosra mentem, ez a dinnye már tényleg érett és jóízű – mondja az árus, hozzátéve, ő is ugyanattól a termelőtől veszi a medgyesegyházi görögdinnyét, mint a szomszédja.

Ottjárunkkor futott be éppen egy méretes teherautó, megpakolva dinnyével, természetesen medgyesegyházival. – Mi termeljük meg, szedjük le és szállítjuk is – mondja érdeklődésünkre Sütő Norbert, hozzátéve, csak dinnyével foglalkozik, télen, szezonon kívül meg, ahogy fogalmaz, alszik, mint a medve.

Amikor megkérdezzük tőle, hány órakor kelt, azt a választ kapjuk, hogy ma, csütörtökön egyetlen perces sem aludt, vagyis utoljára szerdán kelt fel, igaz, jó későn. Megtudtuk, az autójára 10 tonna dinnye fér fel, pontosabban ennyit bír a teherkocsi és ilyenkor még közel se pakolják tetőig a dinnyés kalodákat.

A fajta neve, amit a Mars térre hoztak: Fiesta, mint az együttes, de ezt már ők teszik hozzá.

A fogyasztókhoz először mindig elsőként Békésből, Tolnából és Baranyából érkezik dinnye, később Hevesből, július végétől pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elkezdik szedni. Kedvező időjárás esetén akár szeptember végéig is kitarthat a kínálat, a szakemberek 140-160 ezer tonnás belföldi termésre számítanak.

Az agrárkamara szerint a dinnye fajtaválasztéka bővült, termelési technológiája fejlődött, termőterülete tavalyhoz képest 2600-ról 2900 hektárra nőtt Magyarországon. A korszerűsítést a kiviteli lehetőségek szűkülése ösztönözte, a magyar termelők külföldi piacainak jelentős részét ugyanis az elmúlt években a görög, az olasz és a spanyol export uralta.

Megjelent a fóliás termelés is, a szezon emiatt kezdődhetett kicsit előbb Magyarországon. A görögdinnyének még csak 2-3 százaléka, a sárgadinnyének viszont már több mint ötöde fóliás termesztésű.  A fogyasztói szokások változása következtében egyre többen keresik a kisebb, 5 kiló körüli, valamint a magszegény görögdinnyét. A nagyobbakat inkább az útmenti árusok és a zöldségesek vevői szeretik.

Fotók: Frank Yvette