Szeged, társulati ülés, Szegedi Nemzeti Színház, évadnyitó, színház, kultura

Megkezdődött az évad a Szegedi Nemzeti Színházban

Helyi hírek Kultúra

A jövő év május végéig tizennégy bemutatót tartanak: hetet a nagyszínházban és hetet a Kisszínházban.

A Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésen Barnák László, a második ötéves vezetői megbízatását az idén kezdő főigazgató először arról beszélt, hogy továbbra is fontos feladatának tartja a dolgozók bérének emelését, de ez nem könnyű feladat. Két éve volt utoljára a színházban általános bérrendezés, és az állam az idei évre is a 2020-ban megállapított támogatást folyósítja, közben minden egyre drágább. Az idén azoknak a munkatársaknak a bérét tudták csak rendezni, akik kétszázezer forintnál alig kerestek többet, ők több mint százötvenen voltak az intézményben. A fenntartó, a színház vezetése, a szakszervezet és a dolgozók is tudják, hogy egyre jobban elértéktelenedik a bérük. Erről tárgyalnak a fenntartóval, az nyitott is a kérésekre, de a város pénzügyi lehetőségei nagyon szűkösek.

Binszki József alpolgármester az ülésen azt mondta, a város és a színház vezetői, valamint a szakszervezet folyamatosan tárgyal, többek között a dolgozók jobb anyagi megbecsüléséről is. A város elismeri a dolgozók művészi teljesítményét, de mindenkinek be kell látnia, hogy az önkormányzatnak erősen korlátozott költségvetése.

Barnák László az új évadról elmondta, hogy az idén először a művészeti tanáccsal közösen állították össze a műsort, azt szeretnék, hogy a nézők és a társulat számára is izgalmas, változatos legyen, és minél többen menjenek be örömmel a színházba.

A nagyszínházban először a John Madden Oscar-díjas filmje alapján készült Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjátékot mutatják be október 6-án. A Kisszínházban az első bemutató Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka lesz, először október 13-án látható.

Az idén is két operabemutatóval, nagy zenés produkcióval, ősbemutatóval, klasszikus és kortárs előadásokkal, továbbá a tánckar önálló estjével is várja majd a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház. Az új kortárs darabot Fábián Péter írta és rendezi. A Gazdálkodj okosan! című  komédiához egy újsághír adta az ötlete, és a hazai lakásviszonyok nehézségeit mutatja be, sok humorral.

A Szegedi Kortárs Balett két új előadás bemutatását tervezi: november 10-én a Petőfi életéről szóló Lánglelkű című táncestet, április 14-én pedig a Juronics Tamás által Csajkovszkij zenéjére komponált balettfantáziát, a Fekete hattyút láthatja a közönség. Utóbbival a bemutatót követően azonnal belgiumi vendégszereplésre indul majd a társulat.

A főigazgató elmondta, hogy az új évad előadásaira már 4733 bérlet elkelt, és a szeptemberi előadásaik közül már több is teltházas.

A szabadtéri játékok eredményeit méltatva Barnák arról is beszélt, hogy a tizenhét produkció huszonkilenc előadását 63 ezer néző látta, ebből kiemelkedően sikeres volt az Ezeregy éjszaka musical ősbemutatója, amit a hat estén összesen 24 ezren néztek meg, és jövő nyáron is előadják majd. A Szegedi Nap már ismertette a szabadtéri értékelését.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap