Szeged, 10 éves, Bödön Piac, kézmúves vásár, vásár, termelők

Szegeden nyolcvan árusnál is több kínálta a termékeit a Bödön Piac 10. születésnapján – GALÉRIA

Gazdaság Helyi hírek

A Bödön Piac együtt fejlődött a kézműves termékek iránti kereslettel és a kínálattal.

Szinte lépni is alig lehetett a sok érdeklődő között vasárnap délelőtt a Szeged Pláza folyosóján, ahol a Bödön Piac 10. születésnapi vására volt.

A kézműves termékeket kínáló piacot először az egyik szegedi romkocsmában, a Rongyban tartották, a szervezője, Hunyadi-Kardos Renáta ott dolgozott. A Szegedi Nap kérdésére azt is elmondta, hogy a Rongy Kocsmában tizenöt árussal kezdtek, aztán egyre többen lettek az eladók, és kiderült, ötvennél több asztal nem fér be. Később a kocsma bezárt, mert az épületet eladták a tulajdonosok.

Szeged, 10 éves, Bödön Piac, kézmúves vásár, vásár, termelők

Hunyadi-Kardos Renáta másik helyet keresett a piacnak, és a Szeged Pláza jó választásnak bizonyult, ebben az üzletközpontban 2015 óta tartják meg rendszeresen a vásárt. Először szabad téren voltak az asztalok, később beköltöztek az épület folyosójára. A Bödön Piacot az utóbbi években havonta egy vagy két alkalommal rendezik meg, főként az évszaktól függően.

A hangulat is kellemes

Rácz Erika a férjével, Fóris Józseffel együtt árusítja termékeit, ők már az első Bödön Piacon is ott voltak, és az elmúlt tíz évben csak talán ötször hagyták ki a vásárt. A Befőzde nevű családi gazdaságukban gyógynövény-termékeket, továbbá lekvárokat, szörpöket, zöldségpástétomokat készítenek kézműves minőségben.

Szeged, 10 éves, Bödön Piac, kézmúves vásár, vásár, termelők

Amikor elkezdték, 13 évvel ezelőtt, azt tapasztalták, hogy Hódmezővásárhelyen, ahol élnek, nem sokan vettek ilyen árut, de Szegeden már akkor is keresték a vevők a jó minőségű, igényesen elkészített növényi élelmiszereket, azóta pedig sokkal többen érdeklődnek és vásárolnak. Úgy látszik, egyre többen vannak, akik odafigyelnek a helyes és egészséges étkezésre, a kereslet vélhetően ezért növekszik. A Bödön Piacon a leghosszabb sorok mindig az élelmiszereket kínáló asztaloknál állnak.

– Élelmiszert azért veszünk, mert finom, és valószínű, hogy az emberek ízlésének megfelelnek ezek a termékek – mondta Rácz Erika.

Ő az ország nagyon sok hasonló vásárán járt, a tapasztalata szerint a Bödön Piac a kínálatában, a termékek minőségében, és az árakban is felveszi a versenyt a többi piaccal. A szegedi árszint átlagosan a középkategóriába tartozik, azaz nem túl drága mindaz, amit itt lehet kapni. Rácz Erika szerint a Bödön Piacnak a hangulata is nagyon jó, emiatt is szeretnek ide jönni.

Nem bővítik, már elég nagy

Hunyadi-Kardos Renáta szerint a Bödön Piac 90 árusnál nem tud többet fogadni, a mérete így még áttekinthető, de ennél nagyobb vásárokat már nem szeretnének tartani, mert a kínálat így is igen nagy. A Bödön Piac vevőit nem számolják meg egyenként, de az üzletközpont adatai szerint egy piacos vasárnapon több mint kétezer ember fordul meg a Plázában, karácsony előtt pedig ennek a létszámnak akár az ötszöröse is bejön, legalább szétnézni.

A szervezők arra is figyelnek, a jelentkezéseket annak alapján fogadják, hogy ne legyen egy-egy termékből túlságosan sok eladó a piacon, például sajtokat egyszerre négyen-öten árulnak. A tapasztalatokból és az eladóktól kapott visszajelzésekből mindig kiderül, hogy a kereslet mennyire van egyensúlyban a kínálattal, annak megfelelően fogadják az eladókat, így a vevők és az árusok sem jönnek hiába.

– Amiből végtelen mennyiség elfogy a piacon, és nem tudunk annyi árust fogadni, hogy amit hoznak, elég legyen, az a sütemény, azt nagyon viszik – magyarázta Hunyadi-Kardos Renáta a Szegedi Napnak.

A legtöbb árus Szegedről és a környékéről érkezik. Vannak, akik távolabbról is eljönnek, időnként még Budapestről is érkeznek eladók. A piacon gyakran tartanak különféle gyermekeknek való foglalkozásokat, kísérő- és jótékonysági programokat is. Szeptember 22-én önkéntes véradókat várt a Magyar Vöröskereszt, a  jelentkezők türelmesen álltak a sorban.

A Bödön Piac programjáról a Facebook-oldalukon lehet tájékozódni.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap