A Bödön Piac együtt fejlődött a kézműves termékek iránti kereslettel és a kínálattal.
Szinte lépni is alig lehetett a sok érdeklődő között vasárnap délelőtt a Szeged Pláza folyosóján, ahol a Bödön Piac 10. születésnapi vására volt.
A kézműves termékeket kínáló piacot először az egyik szegedi romkocsmában, a Rongyban tartották, a szervezője, Hunyadi-Kardos Renáta ott dolgozott. A Szegedi Nap kérdésére azt is elmondta, hogy a Rongy Kocsmában tizenöt árussal kezdtek, aztán egyre többen lettek az eladók, és kiderült, ötvennél több asztal nem fér be. Később a kocsma bezárt, mert az épületet eladták a tulajdonosok.
Hunyadi-Kardos Renáta másik helyet keresett a piacnak, és a Szeged Pláza jó választásnak bizonyult, ebben az üzletközpontban 2015 óta tartják meg rendszeresen a vásárt. Először szabad téren voltak az asztalok, később beköltöztek az épület folyosójára. A Bödön Piacot az utóbbi években havonta egy vagy két alkalommal rendezik meg, főként az évszaktól függően.
A hangulat is kellemes
Rácz Erika a férjével, Fóris Józseffel együtt árusítja termékeit, ők már az első Bödön Piacon is ott voltak, és az elmúlt tíz évben csak talán ötször hagyták ki a vásárt. A Befőzde nevű családi gazdaságukban gyógynövény-termékeket, továbbá lekvárokat, szörpöket, zöldségpástétomokat készítenek kézműves minőségben.
Amikor elkezdték, 13 évvel ezelőtt, azt tapasztalták, hogy Hódmezővásárhelyen, ahol élnek, nem sokan vettek ilyen árut, de Szegeden már akkor is keresték a vevők a jó minőségű, igényesen elkészített növényi élelmiszereket, azóta pedig sokkal többen érdeklődnek és vásárolnak. Úgy látszik, egyre többen vannak, akik odafigyelnek a helyes és egészséges étkezésre, a kereslet vélhetően ezért növekszik. A Bödön Piacon a leghosszabb sorok mindig az élelmiszereket kínáló asztaloknál állnak.
– Élelmiszert azért veszünk, mert finom, és valószínű, hogy az emberek ízlésének megfelelnek ezek a termékek – mondta Rácz Erika.
Ő az ország nagyon sok hasonló vásárán járt, a tapasztalata szerint a Bödön Piac a kínálatában, a termékek minőségében, és az árakban is felveszi a versenyt a többi piaccal. A szegedi árszint átlagosan a középkategóriába tartozik, azaz nem túl drága mindaz, amit itt lehet kapni. Rácz Erika szerint a Bödön Piacnak a hangulata is nagyon jó, emiatt is szeretnek ide jönni.
Nem bővítik, már elég nagy
Hunyadi-Kardos Renáta szerint a Bödön Piac 90 árusnál nem tud többet fogadni, a mérete így még áttekinthető, de ennél nagyobb vásárokat már nem szeretnének tartani, mert a kínálat így is igen nagy. A Bödön Piac vevőit nem számolják meg egyenként, de az üzletközpont adatai szerint egy piacos vasárnapon több mint kétezer ember fordul meg a Plázában, karácsony előtt pedig ennek a létszámnak akár az ötszöröse is bejön, legalább szétnézni.
A szervezők arra is figyelnek, a jelentkezéseket annak alapján fogadják, hogy ne legyen egy-egy termékből túlságosan sok eladó a piacon, például sajtokat egyszerre négyen-öten árulnak. A tapasztalatokból és az eladóktól kapott visszajelzésekből mindig kiderül, hogy a kereslet mennyire van egyensúlyban a kínálattal, annak megfelelően fogadják az eladókat, így a vevők és az árusok sem jönnek hiába.
– Amiből végtelen mennyiség elfogy a piacon, és nem tudunk annyi árust fogadni, hogy amit hoznak, elég legyen, az a sütemény, azt nagyon viszik – magyarázta Hunyadi-Kardos Renáta a Szegedi Napnak.
A legtöbb árus Szegedről és a környékéről érkezik. Vannak, akik távolabbról is eljönnek, időnként még Budapestről is érkeznek eladók. A piacon gyakran tartanak különféle gyermekeknek való foglalkozásokat, kísérő- és jótékonysági programokat is. Szeptember 22-én önkéntes véradókat várt a Magyar Vöröskereszt, a jelentkezők türelmesen álltak a sorban.
A Bödön Piac programjáról a Facebook-oldalukon lehet tájékozódni.
Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap