Szeged, Újraélesztés Nemzetközi Világnapja, Ments velünk életet, újraélesztés, rekordkísérletet, Pick Aréna, SZTE, egészségügy, segítségnyújtás

Közel 8000 szegedi gyermeknek tanították meg az újraélesztés technikáját a Pick Arénában

Helyi hírek

Az újraélesztés fontosságára hívták fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói, 2023. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján.

A BLS, azaz az alapszintű újraélesztés technikáját ismertették meg a gyermekekkel a Pick Arénában. Nagyon hatékony módszer, amikor sok embernek egyszerre tanítják az újraélesztést, hiszen így kevesebb oktatóval több embernek tudják átadni a tudást. A diákokat összesen 300 darab oktatófantomon tanították egyszerre több turnusban. Az általános iskolások, a gimnazisták és a szakközépiskolások egymást váltva sajátították  el az újraélesztés technikáját. A Richter Gedeon Nyrt. által biztosított támogatásnak köszönhetően, innentől kezdve az SZTE SZAKK SBO-ja rendelkezik a második legtöbb oktató fantommal – 100 darab – melynek köszönhetően az oktatás immár folyamatos lehet.

Magyarországon évente 27.000 esetben következik be hirtelen szívhalál, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70-en halnak meg naponta keringésleállásban. A magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést meg kell kezdeni 3-5 percen belül, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodásának folyamata. Az újraélesztést megkezdeni és esetleg közben kisebb hibákat ejteni még mindig jobb, mint semmit sem cselekedni. Ezek alapján kijelenthető, hogy a laikusok a mentési lánc kulcsszereplői. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálya az egyetem hármas misszióján túl, avagy az oktatáson, kutatáson és a gyógyításon felül, kiemelten fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást és szemléletformálást. Ez adta az apropóját a projektnek, amely segítségével mintegy 10 ezer szegedi általános és középiskolásnak szeretnénk megtanítani az újraélesztés technikáját a „Ments velünk egy életet” nevű rendezvényünkön, 2023. október 16-án, a Pick Arénában – hangsúlyozta Buresch Györgyi, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály diplomás ápolója.

A rendezvényen 7900 gyermeknek tanították meg az újraélesztés technikáját, de délután négy órától a felnőtteket is várják, hogy minél több ember sajátithassa el az életmentő technikákat, amivel talán a jövőben segíteni tudnak majd valakin.

Fotó: Frank Yvette