tűzoltó, tűzoltóság, mentés

Három áldozatot követeltek a lakástüzek 2023-ban Csongrád-Csanád vármegyében

Helyi hírek

2023-ban országosan összesen 6453 lakástűz keletkezett. A tavalyi év folyamán 76 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, azaz 2022-ben. Csongrád-Csanád vármegyében 2023-ban összesen 150 lakástűznél végeztek beavatkozást a hivatásos és az önkéntes tűzoltók – írja a csongrad.katasztrofavedelem.hu.

Az oltásokhoz 2023-ban összesen 389 tűzoltóautót riasztottak. Több mint kettőezer négyzetméternyi területet érintett a tűz összesen, egy helyszínen átlagosan tizenöt négyzetméteren égtek a berendezési tárgyak.

Hatan túlélték, hárman életüket vesztették lakástűzben

A tűzoltók hat embert mentettek ki az épületekből, három ember életét azonban már nem tudták megmenteni. Áprilisban Hódmezővásárhelyen követelt egy áldozatot a tűz, május elsején pedig Domaszéken vesztette életét egy házaspár, már nem tudtak kimenekülni az épületből. Itt egy hibás hűtőszekrény vezetett a tragédiához.

Tizennégy esetben indult tűzvizsgálat. A vizsgálatok során a katasztrófavédelem szakemberei megállapították, hogy leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Hat lakóház tüzénél merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. A legtöbbször a konyhában vagy a kéményben csaptak fel a lángok.

Füstérzékelő mindösszesen egy ingatlanban volt felszerelve. Itt nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni.

Több mint 100-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt

2023-ban, 105-ször riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez hasonló a 2022-es adatokhoz. 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során halálos kimenetelű baleset nem történt a mérgező gáz miatt Csongrád-Csanád vármegyében. Az érintett ingatlanok 64%-ban volt szén-monoxid-érzékelő. 

Szén-monoxid akkor keletkezik, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. Decemberben több olyan eset is történt, ahol gáztűzhely miatt keletkezett szén-monoxid. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó, és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

(csongrad.katasztrofavedelem.hu)

Fotó: Frank Yvette