Szeged, Molnár Krisztina, Katasztrófavédelem, szóvivő, szén-monoxid érzékelő, szén-monoxid

Minden, amit a szén-monoxid-érzékelőről tudni érdemes – interjú Molnár Krisztina tűzoltó főhadnaggyal

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, 2023-ban 105-ször riasztották a tűzoltókat szén-monoxid szivárgás miatt, 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos kimenetelű baleset azonban nem történt a mérgező gáz miatt Csongrád-Csanád vármegyében. Az érintett ingatlanok 64%-ban volt érzékelő. Miért ajánlott, és milyet érdemes beszerezni? Milyen szabályok vonatkoznak az érzékelő felszerelésére és pontosan mi is a teendő akkor, ha az megszólal? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Molnár Krisztinától, a Csongrád-Csanád vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől.

Miért fontos, hogy rendelkezzünk a szén-monoxid-érzékelővel?

A szén-monoxid-érzékelő életet ment. Ez nem csak szlogen, hiszen nap, mint nap találkoznak a tűzoltók olyan esetekkel, amikor kizárólag az érzékelőnek köszönhetően menekülnek meg a családok a súlyos balesetektől. Ezek a kis berendezések már a legalacsonyabb koncentrációt is jelzik, a megfelelően karbantartott készülékek pedig nem adnak le hibás jelzést. Azaz, ha megszólal, akkor baj van, komolyan kell venni a vészjelzést, az éles, sípoló hangot.

Szeged, szén-monoxid érzékelő, szén-monoxid
Ha az érzékelő megszólal, azt komolyan kell venni.

Egészen pontosan kinek és milyet érdemes beszereznie?

Mindenkinek ajánljuk. Természetesen vannak olyan háztartások, ahol az ott élők fokozott veszélynek vannak kitéve. Ilyenek például azok az otthonok, ahol nyílt égésterű vízmelegítő működik. A mérgezések legnagyobb százalékban a fürdőszobában következnek be, és pont az ilyen melegítők okozzák. Természetesen ezek a berendezések használhatóak, de a megfelelő műszaki állapotukra fokozottabban oda kell figyelni. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük, ha elromlik, akkor pedig csakis a szakemberben bízzunk, ne barkácsoljuk meg házilag. A fürdőszobák általában kisebb helyiségek, gyorsabban telídőthetnek a gyilkos gázzal, így rövid idő alatt súlyos tüneteket okozhatnak, gyakran eszméletvesztéssel vagy, a legsúlyosabb esetben halálos kimenetelű balesetekkel járnak.  Fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, ami különösen igaz a fűtési szezonra. A kéményeket is ellenőriztetni kell, ha gázzal fűtűnk, akkor kétévente, ha szilárd tüzelőanyagot használunk, akkor pedig évente. Az ellenőrzés ingyenes a lakosság részére.

Szeged, Molnár Krisztina, Katasztrófavédelem, szóvivő, szén-monoxid érzékelő, szén-monoxid
Molnár Krisztina

Az érzékelő felszerelésére milyen szabályok vonatkoznak?

A szén-monoxid-érzékelő felszerelése technikailag nagyon egyszerű, bárki fel tudja csavarozni. Fontos, hogy ne tegyük közvetlenül a tüzelő- és fűtőberendezések mellé, jobb, ha hagyunk másfél-két méter távolságot köztük. Fejmagasságban érdemes elhelyezni – sokan akkor nyugodtak, ha a hálószobában csavarozzák fel. A lényeg, hogy megfelelő minőségű, megbízható készüléket vásároljunk, és a gyártó által javasolt szavatossági idő (általában 10 év) lejárta után cseréljük le.

Mi a teendő, ha jelez az érzékelő?

Ha jelez az érzékelő, a legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat. Bízzunk a kis készülékben, ne hagyjuk figyelmen kívül a vészjelzést. Nyissuk ki az ablakokat, és hagyjuk el a lakást, a házat. Amikor már biztonságban vagyunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót. Ilyenkor a tűzoltók a mentőkkel és a gázszolgáltató szakembereivel közösen a helyszínre mennek. A tűzoltók méréseket végeznek, egy speciális berendezéssel kiolvassák és elemzik az érzékelő által mért adatokat, próbálják rekonstruálni, hogy pontosan mi okozhatta a megemelkedett koncentrációt. Addig nem hagyják el a szakemberek a helyszínt, amíg fény nem derül a hiba okára. Az elmúlt évben ott, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset, de még súlyos kimenetelű mérgezés sem Csongrád-Csanád vármegyében. A mérgezések olyan lakásokban történtek, ahol nem volt felszerelve érzékelő.

Szeged, szén-monoxid érzékelő, szén-monoxid
Felszerelése nagyon egyszerű, általában a hálószobában kap helyet.

Miután orvosolták a szakemberek a problémát, van valami szabály, előírás, amit az adott lakásban, házban élőknek be kell tartaniuk? 

Ha például megállapítják, hogy a vízmelegítőnek, vagy valamelyik fűtőberendezésnek nem megfelelő működése, esetleges műszaki hibája okozta a bajt, akkor kötelezik a lakókat a hiba kijavítására, addig a készülék nem használható tovább. Ha pedig például a kéménynek nem megfelelő az állapota, és emiatt emelkedett meg a koncentráció, akkor a helyszínre kéményseprő szakembert is hívnak, aki elvégzi a szükséges ellenőrzéseket, majd feltárja a hiba okát. Természetesen a szakemberek által megállapított hibákat a lakóknak szakemberrel kell elhárítaniuk. Munkatársaimnak és a társzerveknek sosem célja a büntetés vagy az esetleges kizárás, a készülékek lekapcsolása. Minden intézkedés életmentő és elengedhetetlen, célja pedig kizárólag az, hogy az ott élők biztonságban legyenek. Minden intézkedés annak érdekében történik, hogy a jövőben senki se szenvedjen balesetet. Általában a lakók a lakásban maradhatnak, de ha például a téli hidegben a fűtési rendszer válik használhatatlanná, akkor az ott élők legtöbbször rokonokhoz, ismerősökhöz költöznek átmenetileg. Amennyiben ez nem megoldható, a katasztrófavédelem és az önkormányzat munkatársai segítséget nyújtanak az elszállásolásban.

Fontos, hogy a szén-monoxid nem csak a fűtési szezonban van jelen, egész évben veszélyt jelenthet. Nyáron, a legnagyobb kánikulában is érkeznek bejelentések. Ilyenkor általában a fürdőszobai vízmelegítő miatt riasztanak bennünket, hiszen ezt a berendezést télen-nyáron használjuk. Emellett pedig a hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba és szén-monoxid keletkezik. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, hívjunk kéményseprőt!

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette