Szeged, Szegedi Vízmű Zrt., Tisza Lajos krt., Vízmű, ivóvíz, rezsi, vízvezeték

Szegedi vállalkozók figyelem: nem kell kifizetni a különbözetet a Szegedi Vízmű Zrt.-nek, ha időben felveszik velük a kapcsolatot

Helyi hírek

Sikeres tárgyalást folytatott a közelmúltban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara a Szegedi Vízmű Zrt.-vel annak érdekében, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akik a kedvezményes lakossági víz- és csatornadíjat jogtalanul használták az elmúlt 5 évben, ne kelljen visszamenőlegesen kifizetniük a különbözetet. A Szegedi Vízmű Zrt. a megbeszélés eredményeként eltekint az 5 éves időtartamra visszamenőlegesen érvényesített különbözet érvényesítésétől abban az esetben, ha 2024. február 13-tól számított 30 napon belül kérvényezik ezt az érintett vállalkozások.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) 2.§ 15. pontjában foglaltaknak megfelelően lakossági felhasználó az a természetes személy felhasználó, aki nem jövedelemszerző gazdasági tevékenység keretében, saját háztartása, üdülő vagy hétvégi ház, garázs ellátása érdekében veszi igénybe a víziközmű szolgáltatást, valamint a társasház és a lakásszövetkezet.

Ennek megfelelően a természetes személy abban az esetben vehető figyelembe lakossági felhasználóként, amennyiben saját háztartása ellátása céljára veszi igénybe a víziközmű szolgáltatást, az ingatlanban lakossági felhasználói minőségben, és ott lakik életvitelszerűen, illetve ennek keretében ott veszi igénybe a rezsicsökkentést és a kedvezményes lakossági díjszabást.

A vonatkozó jogszabályi előírás meghatározza, hogy kit kell lakossági felhasználónak tekinteni. Az ügyfeleket a rendelkezésükre álló dokumentumok alapján „lakossági” felhasználó, vagy „nem lakossági” felhasználó kategóriába kell besorolni és ennek megfelelő díjszabást kell alkalmazni a számlázás során. Abban az esetben, ha a szerződéses felhasználó igénybe kívánja venni a „lakossági” felhasználókra vonatkozó kedvezményes díjszámítást, a szolgáltató irányába benyújtott kérelmével egyidejűleg neki kell a jogszabályi feltételek együttes fennállását bizonyítania. Bármelyik feltétel hiánya esetén a jogosultság nem jön létre. Ezek közé tartozik annak igazolása, hogy a felhasználási helyen a jogosult szerződéses felhasználó lakik életvitelszerűen, így saját háztartás céljára történik a felhasználás. Amennyiben a felhasználási helyen egyidejűleg lakossági és nem lakossági jellegű felhasználás is van, abban az esetben a vízfelhasználást külön mérővel kell mérni! Az előzőekben foglaltak alapján azon a felhasználási helyen, ahol az ivóvíz-szolgáltatást nem, vagy nem csak saját háztartásként veszi igénybe a szerződés szerinti felhasználó, a vízmérőn mért felhasználás kapcsán nincs jogosultsága a kedvezményes lakossági díjszabás igénybevételére.

A hatályos jogszabályok értelmében a tényleges felhasználásnak megfelelő bejelentési kötelezettség a felhasználót terheli. Ennek elmulasztása a jogszabályokban és Üzletszabályzatunkban rögzített jogkövetkezményekkel jár.

Az elmúlt napokban a Szegedi Vízmű Zrt. az ügyfelektől, fogyasztóktól sok telefonos és személyes megkeresést kapott, amely alapján a társaság az alábbi pontosítást tette közzé:

„Azok a vállalkozók, vállalkozások, akik a vállalkozás székhelyét az állandóan lakott lakásukba jelentették be, ám a lakásban a vállalkozáshoz kapcsolódó tevékenységet nem végeznek (ilyen például a taxis, kőműves, festő-mázoló, víz-gáz szerelő, őstermelő, tűzvédelmi szakértő és így tovább) a lakásukhoz kapcsolódóan nem kell a bejelentést megtenniük” – áll a honlapjukon közzétett hírben.

Tehát csak azoknak kell felkeresnie a Szegedi Vízmű Zrt.-t, és bejelentést tenni, akiknek a lakásukban egyidejűleg lakossági és a vállalkozáshoz kapcsolódó nem lakossági jellegű tevékenység, ezzel együtt felhasználás is folyik. Például, ha a családi házban, lakásban van egy fodrászüzlet, kozmetika, műköröm stúdió, autómosó, műhely, orvosi rendelő, iroda vagy mosószalon, esetleg apartman van, vagy valamilyen vendéglátás folyik ott, és így tovább, bejelentést kell tenniük, ugyanis alapesetben a nem lakossági tevékenységhez kapcsolódó fogyasztást külön vízmérővel kell mérni.

Vannak/lehetnek azonban olyan esetek, amikor ezt nem, vagy csak aránytalanul nagy költséggel lehet megvalósítani. A Szegedi Vízmű Zrt. erre az esetre is biztosít lehetőséget, egy fogyasztás megosztási megállapodás megkötésével. Ehhez azonban szükséges az ügyfél személyes megjelenése, a pontosítás érdekében.

(Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, Szegedi Vízmű Zrt.)

Fotó: Frank Yvette