Repülős szúnyogirtás Szeged

Szúnyoginvázió: mit tehetünk ellene? – interjú Mukics Dániel tűzoltó alezredessel

Helyi hírek

Hetek óta gyérítik a szúnyogokat országszerte, az invázió legérintettebb területei Csongrád-Csanád megyében a Tisza menti területek, köztük Szeged, ahol az időjárás is kedvezett az elmúlt időszakban a vérszívók fejlődésének. Arról, hogy mely gyérítési mód a hatékonyabb, hogy ártalmas-e a szúnyogirtó készítmény és, hogy mi, mit tehetünk a szúnyoginvázió ellen, arról Mukics Dániel tűzoltó alezredessel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjével beszélgettünk.

Csongrád-Csanád vármegye mely területe a legérintettebb, ami a szúnyoginváziót illeti?

Csongrád-Csanád vármegyében elsősorban a Tisza menti területeken lehet komolyabb szúnyogártalomról beszélni. Az elmúlt időszakban árhullám vonult le több folyón, köztük a Tiszán, emellett néhány naponta felhőszakadások is voltak, amelyet hőség követett. Ez az időjárás kifejezetten kedvez a vérszívók fejlődésének, ezért jelenleg országszerte komoly szúnyogártalomról lehet beszélni.

Melyik a hatékonyabb gyérítési mód, a repülőgépes vagy a platós gépjárműre rögzített, permetező berendezéssel való gyérítés?

Légi kémiai szúnyoggyérítést kizárólag az országos tisztifőorvos eseti engedélyével lehet végezni extrém szúnyogártalom esetén. Az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést több Duna és Rába menti településen az elmúlt időszakban, azonban a hőség miatt a héten erre nincs lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. A tisztifőorvos eseti engedélye nem érintette a Csongrád-Csanád vármegyei településeket.

Nyugtassuk meg az olvasókat, hogy a szúnyogirtó készítmények nem ártalmasak?!

A kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú, általános rovarirtó készítményt használnak, de a szúnyogok érzékenysége miatt minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle. Az irtószer emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, és az a növényzetet sem károsítja. Az éjszaka kijuttatott irtószer, a nappal aktív rovarokkal nem is találkozik, a szabadban pedig néhány óra alatt lebomlik. A kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein zajlik.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban, kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogok lárváira is teljesen ártalmatlan. Természeti védelem alatt álló területeken ez a módszer sem alkalmazható.

A nem elérhető, vagy a környezetvédelmi előírások miatt nem kezelhető csípőszúnyog-tenyészőhelyekről, a már gyérített területekre rövid idő alatt visszatelepülnek a vérszívók. A héten ezért 24 vármegyei településen, 11 ezer hektáron zajlik autóról végzett, földi kémiai szúnyoggyérítés.

A központi szúnyoggyérítés mellett az önkormányzatoknak nemcsak lehetősége van, hanem törvényben meghatározott feladata is saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Mukics Dániel. Katasztrófavédelem. Szóvivő.
Mukics Dániel

Zárásképpen: a Csongrád-Csanád megyében élők mit tehetnek annak érdekében, hogy a probléma javuljon?

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a közeljövőben kevesebb szúnyoggal találkozzunk és sikeres legyen a szúnyoggyérítés. Több, embert is támadó szúnyogfaj élettere egészen kicsi, alig párszáz méter, így ha a lakókörnyezetünkben sok a szúnyog, azoknak egy része valahol a ház környékén fejlődött ki. Egyetlen deciliternyi víz elég ahhoz, hogy kéthetente több ezer szúnyog árassza el a környéket. Márpedig egy eső után a kertben, erkélyen lévő tárgyakban bőven összegyűlik ennyi víz. Ezért ügyeljünk arra, hogy időben öntsük ki a vödrökben, gumiabroncsokban, különböző tárgyakban lévő vizet. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, vagy kössön rá egy szúnyoghálót. Emellett érdemes az állatok ivóvizét hetente többször cserélni. Továbbá a magas fű kedvelt búvóhelye a szúnyogoknak, ezért érdemes hetente egyszer lenyírni a füvet. Végezetül, tisztítsuk meg a ház környéki vízelvezető árkot, hogy ne álljon benne a víz és máris nagyon sokat tettünk a szúnyogok ellen.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette, MTI/Mészáros János, MTI/Czeglédi Zsolt, katasztrofavedelem.hu