Szeged, Holokauszt 80., évforduló, séta, zsidó temető, zsidó, sírok

Emlékező séta a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából Szegeden, a Zsidó Temetőben – képgaléria

Helyi hírek

A Holokauszt 80. évfordulója alkalmából emlékező sétát tartottak Szegeden, a Zsidó Temetőben. A séta az egykori Téglagyárnál lévő Holokauszt emlékszobortól, egy rövid ünnepi beszédet követően indult útjára, majd a Rókusi pályaudvarnál fejeződött be, ahol az érdeklődők megtekinthették az Élet Menete Alapítvány vagonkiállítását. A temető sétát Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség archívumának munkatársa vezette, akit később erről kérdeztünk, röviden.

– A megalakuló Zsidó Hitközségek első dolga annak idején a temető létrehozása volt. Szegeden 1785-ben jött életre a Hitközség, de a város vezetése csak 1793-ban engedélyezte a temető létrehozását, valamint halottasház építését. Érdekes módon azonban, 9 évig nem is zajlottak temetések. Az úgynevezett Régi temető, egy keskeny, négyszög alakú földdarab volt, a mai Kálvária sugárút és a Londoni körút sarkán terült el. Noha hosszú időre tervezték használni, csupán 38 éven keresztült szolgált nyugvóhelyül, ugyanis 1831-ben lezárták és a város távolabbi részén jelöltek ki új helyet erre a célra. A Régi temető is megmaradt, bár időközben (lévén, hogy a terület a belvároshoz tartozott) körbeépítették, végül 1867-ben teljesen felszámolták. A városvezetés csak a kövek elhordására kötelezte a közösséget, Löw Lipót főrabbi viszont ragaszkodott hozzá, hogy a maradványokat is kihantolják. Az exhumált temető a mai 7-es számú parcellában kapott akkor új helyet – kezdte gondolatait Ábrahám Vera.

Az Új temető a Fonógyári úton van, Cintermének kupolája messziről látszik. A temető 106 parcellából áll, az 1-12-ig jelölt területeken a régi nyughelyek sorakoznak.

– A közösség élete során körülbelül 14 ezer temetés zajlott, azonban a sírokból több ezer már nem azonosítható. Részben a kövek hiánya miatt, másrészt főként a deportálás alatt (ezen felül legalább 3, az archívumra vonatkozóan is negatív időszak volt) sok iratfolyóméter irat tűnt el. Ez történt a nyilvántartásokkal, halotti dokumentumokkal is. Nagy energiát fektetünk abba, hogy lehetőség szerint pontosítsuk a nyughelyeket. A készülő temető múzeumban számítógép áll a látogatok rendelkezésére a sírok megtalálásnak könnyítésére és az adataik kiegészítésére.  Távolabbi célunk egy digitális temető létrehozása, melyet a világon bárki, bárhol elérhet. Sőt ezzel a sírköveket meg tudjuk őrizni a virtuális térben is a jövő számára – mesélte a Szegedi Zsidó Hitközség archívumának munkatársa.

A sírkertben számos egykori jelentős ember pihen, megismerésükben segít a köveiken elhelyezett QR-kód, a hozzá tartozó temetőtérképpel, amely projekt a Bonafarm támogatásával jöhetett létre.

 

– Egyelőre 100 személyt jelöltünk meg, de ha lehetőség adódik a folytatásra még körülbelül kétszer ennyi kerülhet sorra. Néhány ismert szegedi személyt kiemelve a sok közül: Kiss Dávid, Holtzer-, Milkó család, a  Löw rabbik és családtagjaik, Winkler család, Varga köteles család, Pick család, Biedl család, Várhelyi Rósa Izsó, Székely Alfréd, Heller Ödön. Továbbá 5 hősi emlékmű őrzi az elesettek neveit – ismertette.

Kiemelte: a szegedi Zsidó Temetőben gyakran tartanak temetősétákat, legutóbb a Holokauszt 80.évfordulójával összefüggésben a hősi emlékműveket tekintették meg, amelyen a sajtó munkatársai is részt vehettek.

– Betekintettünk a Cinterembe (ravatalozó), sőt az alatta elhelyezkedő alagsori részben kialakított, temetkezési helyeket is megnéztük. Továbbá az érdeklődők a rituális halott-mosdatásra szolgáló helyiséget is megtekinthették. Majd a 10-es parcella nagyjait látogattuk meg, Löw Lipót tympanonos görög oszlopsoros nyughelyét, Löw Immánuel egyszerű sírkövét, és az e helyen pihenő egykori tanítókat, Talmud tudósokat, rabbikat – mesélte a könyvtáros.

A látogatók bevállalták, hogy bejárják a vad növényzet által borított parcellákat is, ahol egyedi szimbólumok sorakoznak. Nem csak a szokványos fűzfa különböző változatai, de foglalkozásokra utaló vésetek is. Ilyen például a kántor-líra, a kígyó-orvos, a szarvas-Cvi nevezetű férfi. Emberábrázolások, kettétört gyertyák és oszlopok, menóra, Tóra függöny, Tóra korona, lángoló szív, sőt oroszlán és angyal vésetek is megtekinthetők a területen.

– Mivel a megadott idő minden részlet megtekintésére nem adott lehetőséget, ősszel tervezünk újabb látogatást és megtekintjük a Hitközség archívumát és dísztermét is, ahol újabb különlegességek várnak az érdeklődőkre – hangsúlyozta Ábrahám Vera.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette