Szeged, Dr. Szilagyi-Nemeth Lilla, portré

A babaváró hitel és, ami mögötte van – interjú Dr. Szilágyi-Németh Lillával

Helyi hírek

Ingatlanba, autóba, állampapírba és rendszerint nagyobb értéktárgyakba fektetik a magyar párok a babaváró hitelt – tudtuk meg a szakértőtől, aki szerint a tamogatás, ha okosan sáfárkodnak vele, akár egy remek lehetőség is lehet. Dr. Szilágyi-Németh Lilla, pénzügyi tanácsadót kérdeztük.

Azok a párok, akik felvették a babaváró hitelt, és arra vállalkoztak, hogy 5 éven belül, 3 gyermeket világra hoznak, mennyi törlesztőt fizettek, fizetnek havonta?

Ez attól is függ, hogy mekkora összeget vettek, vesznek fel a párok, 2024-től ugyanis már nem tíz, hanem tizenegymillió forint a maximum felvehető összeg – természetesen a tíz helyett, nem kötelező a tizenegymilliót felvenni. Tehát a törlesztő részlet függ a felvett hitel nagyságától és a választott futamidőtől is, viszont azt kormányrendelet szabályozza, hogy a maximális törlesztő részlet havonta az ötvenegyezer forintot nem haladhatja meg. Minimum 5 év és maximum 20 év lehet a futamidő, ebben az intervallumban lehet játszani tehát a maximum 51.000 forintos törlesztővel.

A gyermek megszületésével átalakul a támogatás, az állam a második gyerek megszületése esetén a babaváró hitel 30 százalékát, a harmadiknál pedig a teljes összeget átvállalja a családtól. Abban az esetben, ha a második gyermek megszületik, mekkorára csökken a törlesztő?

Ez is attól függ, hogy mekkora volt az eredetileg felvett összeg, de általánosságban elmondható, hogy mivel a második gyermek megszületésével valóban 30%-ot elengednek, így a törlesztő is körülbelül ennyivel csökken. Vagyis a törlesztő részlet olyan 35.700 forint körül alakul.

A törlesztő részlet mindenkinél ugyanannyi, igaz?

A fentiek fényében nem, de ha arra kíváncsi, hogy vannak-e olyan tényezők, amelyek a kamatot befolyásolják negatív, vagy pozitív irányba, akkor a válaszom az, hogy nincs ilyen körülmény. A kamat itt minden banknál megegyezik.

Szeged, Dr. Szilagyi-Nemeth Lilla, portré
Dr. Szilágyi-Németh Lilla

Van arra vonatkozó információja, hogy ezt a tíz millió forintot a legtöbben mire költötték, költik?

A magyar párok elsődleges célja többnyire az ingatlanvásárlás, de vannak olyan párok, akik autóvásárlásra költötték/költik ezt az összeget, vagy a korábban elérhető, és igen jó kamatot fizető állampapír befektetést finanszírozták ebből. Jellemzően azért többnyire a fiatal házasok ingatlan vásárlását támogatja a hitel.

Nemrég bejelentette a kormány, hogy 2 év türelmi időt ad azoknak, akik 2019. július 1. és 2021. június 30. között vették fel a babaváró hitelt, és még nem született gyermekük. Az elmúlt évek nehézségeire hivatkoztak ugyan, de sokaknál, – legalábbis a mi információnk szerint – nem is tud a gyermek világra jönni, ugyanis valamilyen betegség, esetleg meddőség áll fenn az adott párnál. Az ő sorsuk mi lesz? Vissza kell, hogy fizessék a babaváró hitelt, esetleg kapnak büntetőkamatot erre az egyébként kamatmentes hitelre?

Ez egy jó és fontos kérdés, mert közel 42 000 család érintett a témában. A babaváró hitel esetében csak azok kapnak könnyítést, akik, ahogyan ön is említette, 2019. július és 2021. június között vették fel a támogatást. Az érintett családok esetében tehát az első gyermek megszületésére vonatkozó határidőt kitolták egységesen 2026. július elsejéig. Az eredeti határidő 5 év volt, vagyis egyes adósok 2 év haladékot is kaptak. Ha ez nem így lenne, akkor az eddigi kamattámogatást egy összegben kellene visszafizetni, ami körülbelül 1,5-2 millió forint/család (ez attól függ, hogy ki, mikor igényelte a hitelt), plusz a hitelt piaci kamattal kellene visszafizetni, ami közel 100.000 forintra rúgna ki.

Egyébként ennél a hitelnél már a 12 hetes életkort betöltött magzat is megfelel a gyermekvállalási követelménynek. Emiatt a házaspárok valójában akkor is élvezhetik a kamatmentességgel járó előnyöket, ha a gyermekük csak 2026. április elején fogan meg, így ténylegesen csak 2027. január elején fog megszületni.

Ha valaki egészségügyi ok miatt nem tudta teljesíteni a feltételt, egy kormányrendelet rendelkezik arról, hogy az adott kormányhivatal a kamattámogatás megszűnését követő 90. napig benyújtott, méltányossági kérelemmel felmentést engedélyezhet a visszafizetés alól.

Megjegyezném, hogy nem csak ez okozhatja a kamattámogatás megszüntetését.  A szerződés aláírásakor vállalják a párok, hogy a gyermeket/gyermekeket 18. éves életkorukig közös háztartásban nevelik, tehát nem válhatnak el.

A tapasztalatai mit mutatnak, rendelkeznek ezek a párok elég bevétellel, tartalékkal ahhoz, hogy felneveljék azt az egy, kettő, három gyereket?

Én úgy látom, hogy a legtöbb pár nem számol utána, hogy mennyi pénzbe kerül egy gyermek, hogy tudják-e majd támogatni esetleg egy élsportban, ha tehetséges a csemete, hogy tud-e mindegyik a saját egyéniségéhez és elképzeléseihez mérten és megfelelően tanulni. Nem csak a felsőoktatás a drága, ha szakmát tanul valaki, ahhoz is kellenek eszközök. De a gyermekvállalás nem szólhat csak a pénzről. A hitellel kapcsolatban azt gondolom, ha valakinek már 12 hetes a magzata, ez a hitel a számára egy nagyon jó lehetőség, hiszen rögtön kamatmentesen tudnak a párjával tizenegy millió forinthoz hozzájutni.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette