Szeged, Szegedi Márton Áron Szakkollégium, kollégium, egyetem, oktatás

Mennyibe kerülnek a szegedi kolik? Utánajártunk!

Helyi hírek

A Szegedi Tudományegyetemet a világ legjobb egyetemei között tartják számon, jól bizonyítják ezt a nemzetközi egyetemi rangsorok is, és, hogy az itt megszerzett diploma és tudás nemcsak Magyarországon, hanem azon túl is jól kamatoztatható. Mindez bizonyára annak köszönhető, hogy a város élhető, a hallgatók pedig komfortosan érzik magukat akkor is, ha albérletben és akkor is, ha koliban kell lakniuk. Na de mennyibe kerülnek a szegedi kolik? Utánajártunk!

Szegeden a hallgatók számára a diploma megszerzésének költsége jóval alacsonyabb, mint mondjuk a fővárosban tanulóké. A megélhetés is olcsóbb, a város élhető, tele van kulturális programokkal, kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmas, valamint sportolásra alkalmas lehetőségekkel. A belváros pedig gyakorlatilag egy összefüggő egyetemi campus, ahol a hallgatókat körülbelül 4 ezer kollégiumi férőhellyel várja az egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem sajtóosztályától megtudtuk: az elsősöknek a férőhelyek 20-25 százalékát tartják fenn, a túljelentkezés az elmúlt években azonban nagyjából mindig két és félszeres volt.

Minden bizonnyal ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy a kollégiumuk jó része, a már említett belvárosban található, és az oktatási helyszínek pillanatok alatt elérhetőek. A másik pedig, hogy mindegyik megfizethető. A kollégiumokba ugyanis szociális és szakmai alapon veszi fel a jelentkezőket a hallgatói önkormányzat.

A díjak természetesen kollégiumonként eltérnek: az állami ösztöndíjas hallgatók esetében 9.320-10.500 forint közötti összeggel kell számolni, de a legtöbb kollégiumban 9.320 forintot kell fizetni. Az önköltséges hallgatók esetében a havi kollégiumi díj 9.722-16.500 forint között mozog. Az átlagos kollégiumi szobák 3 ágyasak, közös tusolóval rendelkeznek.

Jancsó Miklós kollégium Szeged. Fotó: Bobkó Anna, SZTE
Jancsó Miklós kollégium Szeged. 

Az ambiciózus hallgatók szakterületüknek megfelelően, XXI. századi szakkollégiumba is bejuthatnak. A Szegedi Tudományegyetem mindemellett segít az albérletkeresésben is. A HÖK a kollégiumba fel nem vett hallgatók egy részének albérleti támogatást ad.

Az egyetemnek ezen túl a  Stipendium Hungaricum (SH) programban résztvevő hallgatók elhelyezéséről is gondoskodnia kell, amennyiben a tanulók igényt tartanak rá. A legnagyobb számban az Öthalmi Diáklakásokban laknak, ahol az ÁJTK, BTK, GTK, TTIK-ra érkező hallgatókat helyezik el. A többi SH-s hallgató megosztva lakik sokkal kisebb létszámban a következő kollégiumokban: Apáthy: orvostanhallagtók. Semmelweisben, Telekiben: orvostanhallgatók, gyógyszerészek. Madzsarban: ETSZK-s hallgatók. Kollégium Úti Kollégiumban: mérnök hallgatók, és Vásárhelyen a Mezőgazdasági Kar hallgatói, ahol önköltséges külföldiek is kapnak szállást.

A Frankofón Egyetemi Központ és a BTK külföldi, főleg afrikai hallgatói a Károlyi Kollégiumban élnek. 2023 óta pedig a külföldi hallgatóknak lehetőségük van piaci alapon elhelyezést kérni a Tavasz Utcai Diákszállóban is. Más Kollégiumban az SZTE tájékoztatása szerint nem laknak külföldi hallgatók.

Az egyetem a lakhatási lehetőségekről tavaly egy videót is készített, ami alább tekinthető meg:

 

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette, SZTE/Bobkó Anna

Videó: SZTE