Szeged, bezárt Wesley iskola, Wesley iskola, iskola, oktatás, tanítás, gyerekek, diákok, tanévnyitó, kormányhivatal, Iványi Gábor

Még mindig nincs hely sok Iványi-féle Wesley-iskola diákjának, különösen a sajátos nevelési igényű gyerekek számára

Helyi hírek

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott intézmények, köztük két budapesti és egy szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium működési engedélyét néhány nappal a tanévkezdés előtt vonták vissza a kormányhivatalok, tetemes tartozásokra hivatkozva. Az iskolák bezárása súlyosan érintette a sajátos nevelési igényű (SNI) diákokat, akiknek egy része autista, valamint számos hátrányos helyzetű tanulót.

A diákok elhelyezése jelentős problémát okozott. Az állam SNI-s gyerekek számára állami intézményeket jelölt ki, azonban több iskola nem volt felkészülve ezeknek a gyerekeknek a fogadására. Egy szegedi középiskolában például az alapító okirat kimondta, hogy nem fogadhatnak autista diákokat, ám a tankerületi központ felmentést adott ezen szabály alól, így a speciális igényű diákokat is el kellett helyezniük, annak ellenére, hogy nem rendelkeztek a szükséges feltételekkel – írja a 24.hu.

Szegeden több SNI-s diákot egy kis teremben különítettek el a többi diáktól, és más csengetési rend szerint jártak iskolába, hogy a szünetekben ne találkozzanak társaikkal. A teremben folyamatosan egy pedagógus felügyelte őket, és csak vécére mehettek ki. A szülők egy része aggódva figyelte, hogy gyermekeik fejlődését ez az elkülönítés hátrányosan befolyásolja, hiszen a Wesley-iskolában korábban integráltan tanulhattak, ami a fejlődésük szempontjából kiemelten fontos volt – számolt be a hang.hu.

Több diákot nem sikerült helyben elhelyezni, így vidéki iskolákba kellett utazniuk, gyakran olyan szakközépiskolákba, ahol a tanulók nem az érdeklődési körüknek megfelelő képzést kapták. Volt olyan eset is, ahol a diákoknak újra kellett kezdeniük középiskolai tanulmányaikat egy erdészeti szakközépiskolában, holott sosem akartak ilyen pályára lépni.

Iványi Júlia, a bezárt Wesley-iskola igazgatója, arról számolt be, hogy több mint 70 diáknak nem sikerült elhelyezést találni, és néhányan csak magántanulóként folytathatják tanulmányaikat. Ráadásul sok fiatal, aki már nem tanköteles, úgy döntött, hogy nem folytatja tanulmányait – olvasható a hvg.hu oldalán. Több család külföldre, Romániába vagy Kárpátaljára költözött vissza, mert nem talált megfelelő oktatási lehetőséget gyermekeik számára Magyarországon.

A szülők és pedagógusok kétségbeesetten keresnek megoldásokat. A MET közleményben jelezte, hogy az állam értelmetlen és kegyetlen módon szakította meg ezeknek a sajátos nevelési igényű gyerekeknek az oktatását, és jogi lépéseket kezdeményeztek az iskolák újranyitásának érdekében.

Előzmények:

Szegeden ismét tiltakoztak a Wesley-iskola bezárása miatt: üres székek a diákokért

Rendkívüli tanévnyitót tartott Szegeden, a Kormányhivatal előtt a Wesley-iskola – képgaléria

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium bezárása ellen tüntettek Szegeden

Százak tüntettek Szegeden az Iványi Gáborék által működtetett Wesley-iskola bezárása ellen

Tetemes tartozása miatt lehetetlenné vált az oktatás a szegedi Wesley-iskolában

Kezdőkép: Szeged, a bezárt Wesley iskola tanévnyitója / Frank Yvette