Reök palota

Hétvégi programajánló: Kulturális Örökség Napjai Szegeden

Helyi hírek

Idén, 2024. szeptember 21-én, szombaton és szeptember 22-én, vasárnap rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai programsorozatot, amely mintegy kétszáz helyszínen, több mint 400 programmal várja az érdeklődőket országszerte.

A rendezvény célja, hogy bemutassa Magyarország gazdag kulturális és történelmi örökségét. Szegeden is számos színes program várja a látogatókat, ahol különleges épületek, történelmi helyszínek és kulturális értékek kerülnek a középpontba. Az események ingyenesen látogathatók, így minden korosztály számára izgalmas élményt nyújtanak a hétvégén.

Magyar Ede séta

Szeptember 21. 10.00-12.00

Magyar Ede csupán 35 éves volt, amikor önkezével véget vetett az életének, s vele együtt temették el sokat ígérő építészkarrierjét. Az „igazi művészember” számára alig nyolc alkotóév adatott, megvalósult épületei javarészt Szegeden állnak, nagyban meghatározzák a városképet. 1907-ben a Reök-palota megépítése olyan nagy hírnevet szerzett neki, hogy sorra kapta a megrendeléseket. A főművének tekintett épületet a szakirodalom a florális szecesszió hazai építészeti csúcspontjaként határozza meg, mely európai viszonylatban is kivételes. De mi van a Reök-palotán túl? Mely épületek jelentik Magyar Ede pályájának főbb állomásait? És hol találjuk azokat, melyeket megfosztottak díszeiktől és már alig emlékeztetnek eredeti formájukra?

A sétát kidolgozta és vezeti: Csizmadia Edit

Találkozási hely: Tourinform irodánál (Széchenyi tér 12.)

Maximum létszám: 30 fő

A sétán való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció:
Tourinform Iroda
6720 Szeged, Széchenyi tér 12.
Tel.: +36 62 488 690, +36 62 488 699
E-mail: szeged@tourinform.hu

Formabontó Házak

Szeptember 21. 15.00-17.00

Ezen a formabontó sétán a Tourinform irodától indulva a TIK épületéig barangolunk és Hódi Nóra idegenvezető kalauzolásával azokat az épületeket vesszük sorra a szegedi belvárosban stílustól függetlenül, amelyek szemmel láthatóan kilógnak az egységes utcaképből. Mindegyiknek megvan a maga története, néhányuk már kifejezetten legendás.
Kalandozzunk egy kicsit korokon, tervezőkön, megrendelőkön át és járjunk utána, hogy az adott épület, hogyan is kerülhetett oda.

A sétát kidolgozta és vezeti: Hódi Nóra

Találkozási hely: Tourinform irodánál (Széchenyi tér 12.)

Maximum létszám: 30 fő

A sétán valós részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció:
Tourinform Iroda
6720 Szeged, Széchenyi tér 12.
Tel.: +36 62 488 690, +36 62488 699
E-mail: szeged@tourinform.hu
Fedezzük fel a Dóm teret, csodáljuk együtt a Fogadalmi templomot!

Szeptember 22. 10.00-12.00

Sétáljuk körbe, és fedezzük fel együtt Szeged ékkövét, a Dóm teret és a Fogadalmi templomot! Közben találkozunk az ország és Szeged nagyjaival a Nemzeti Emlékcsarnokban, feltekintünk két Nobel-díjasunk dolgozószobájának ablakára, és megtudunk számos érdekességet Magyarország egyetlen 20. században épült székesegyházáról.

Találkozási hely: Tourinform irodánál (Széchenyi tér 12.)

Maximum létszám: 30 fő

A sétán való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció:
Tourinform Iroda
6720 Szeged, Széchenyi tér 12.
Tel.: +36 62 488 690, +36 62 488 699
E-mail: szeged@tourinform.hu
Szecessziós séta
Szeptember 22. 15.00-17.00
Városismereti sétánkon a századforduló kimagasló építészeinek: Magyar Ede, Lechner Ödön, Raichl J. Ferenc, Baumhorn Lipót és Kótay Pál egyedi szépségű, kivételes formakincsű szegedi alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők. Az épületek és egykori tulajdonosaik történetén keresztül megelevenedik a szecesszió sokszínű világa, a beköszönő modern kor, amelyről városunk építészeti gyöngyszemei mesélnek.

Séta vezető: Kovácsné Burics Judit

Találkozási hely: Tourinform irodánál (Széchenyi tér 12.)

Maximum létszám: 30 fő

A sétán való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció:
Tourinform Iroda
6720 Szeged, Széchenyi tér 12.
Tel.: +36 62 488 690, +36 62 488 699
E-mail: szeged@tourinform.hu

Kulturális Örökség Napjai a Reök-palotában

Szeptember 21.

Épületvezetés:

  • 11:00-12:00 – Virágzó öREÖKség – palotaséta
  • 13:00-14:00 – Virágzó öREÖKség – palotaséta
A szegedi szecesszió különlegessége a folyton virágzó Reök-palota: Magyar Ede remekművét az ország „legfranciásabb szellemű” épületeként is szokták emlegetni. Reök Iván és családja számára épített palota azután is megőrizte könnyed báját és eleganciáját, hogy lakóházból kulturális intézménnyé avanzsált 2007-ben. A falai között működő Regionális Összművészeti Központ (REÖK) mint kortárs képzőművészeti kiállítóhely őrzi a kultúrakedvelő, mecénás Reök-család emlékét. A palotaséták során kitárulnak a kapuk, és megelevenednek a múlt alakjai: kezet ráz az ambiciózus fiatal építész és a nagyformátumú mérnökember, hogy felépülhessen az a ház, amit 117 évvel később is megcsodálunk.

A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles: a szervezes@szegediszabadteri.hu email címen jelezhetik részvételi szándékukat.

Séta a Szegedi Nemzeti Színházban

Szeptember 21-22. 14 és 15 órától

A nap fénypontja a kulisszák mögött – színházi séta

A jelentős színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedő Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelyen áll a színházszerető közönség rendelkezésére. A patinás, 19. század végén épült, 680 nézőt befogadó Nagyszínház elsősorban az operajátszás és a nagyobb volumenű színpadi művek (operett, musical) otthona.

Gyülekezés a Nagyszínház művészbejárójánál, a körséták kezdete előtt 10 perccel.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az info@szinhaz.szeged.hu e-mail-címen lehet.

Jelentkezéskor, kérjük, adja meg, melyik körsétán szeretne részt venni, valamint hány fővel.

Landesberg-palota: ingyenes vezetett házlátogatás a padlástól a pincéig

József Attila sgt. 8.

Szeptember 21-22.

Épületvezetések indulnak: szombat 11.00 és 16.00 órától és vasárnap 11.00 és 16.00 órától

Figyelem! Az épületvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a landesbergpalota@gmail.com e-mail-címen lehetséges!

Telefonszám: +36 30 957 6426

Épületvezetés nyelve: magyar

Szeged 19. századi városfejlődését alapvetően meghatározta az 1879. március 12-i nagyárvíz pusztítása utáni helyreállítás. A város újjáépítésével számos bér- és magánpalota épült, innen is ered a „palotás város” elnevezés. Helyi és környékbeli vállalkozók és mesteremberek kihasználták a lehetőségeket és hatalmas vagyonra tettek szert. Ilyen személy volt Landesberg Mór aszfalt- és cementgyáros, aki az újjáépítési hullámban alapította építőanyag-vállalkozását. A századfordulóra Szegedet is elérte a – már Európában virágzó – szecesszió. Sorra épültek a szebbnél szebb, szecessziós stílusú paloták. A „magyar Gaudí”, Magyar Ede Szeged egyik sztárépítésze volt a századfordulón. Landesberg Mór felkérte, hogy tervezzen egy kétemeletes bérpalotát a kor divatos stílusában az akkor Szent György utca 10.-be (ma József Attila sgt. 8.). A bérpalotát 1911 és 1912 között építették három- és kétszobás lakásokkal, a földszinten üzlethelyiségekkel. A palota 112 év után is jó állapotnak örvend, köszönhető a lelkes és összetartó lakóközösségnek.

A KÖN 2024 alkalmából betekintést kínálunk a Landesberg-palotába, a szervezett épületvezetést kiegészítve egy kis múltidéző verklimuzsikával. A palotát a pincétől a padlásig bejárjuk, megismerkedünk az egykori lakók történetével, szokásaikkal.

Nyílt nap a Városházán     

Szeptember 22.

Az ingyenes séták óránként indulnak 9:00-tól 16:00-ig. (Utolsó indulás 16:00-kor.)

Találkozási hely: Városháza előcsarnoka (Széchenyi tér 10.)

Regisztrálni a Tourinform iroda (Széchenyi tér 12.) elérhetőségein, a szeged@tourinform.hu e-mail címen vagy a +36 62 488 690 és a +36 488 699-es telefonszámokon lehet

A Szeged történelmi belvárosában álló korábbi városházát az 1879-ben bekövetkezett árvíz okozta károk után Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint építették át 1883-ban. A historizáló – főként neobarokk – stílusú épület formavilágán felfedezhetők az építészpárosra később jellemző magyaros motívumok. A mázas cseréppel fedett, emeletes épület hangsúlyos középrizalittal rendelkezik, fölötte kétemeletes tűztorony. A homlokzatokon megjelenő lunetták, kosárívek, stukkók, füzérek és egyéb szobrászati díszítmények a neobarokkra jellemző stílusjegyek. Az épület ma Szeged közigazgatási központja, a Polgármesteri Hivatal otthona.

A Kulturális Örökség Napjai keretében megtekinthető a díszterem, a tanácskozótermek, a polgármesteri szoba, az úgynevezett Sóhajok hídja, valamint lehetőség nyílik felmenni a toronyba is.

Somogyi Könyvtár 

Dóm tér 1-4.

Szeptember 21. 15.00

Az „Üvegpalota” titkai – a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei – épületbemutató túra

Az épületbemutató időtartama 1 óra.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Találkozás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

Regisztráció:

Telefon: +36 62 425 525

E-mail: library@sk-szeged.hu

Somogyi Károly esztergomi kanonok az árvízben rommá lett város szellemi értelemben vett újjáépítéséhez kívánt hozzájárulni, amikor 1881-ben Szegednek ajándékozta az egész életén át gyűjtött, felbecsülhetetlen értékű könyvgyűjteményét. A tudományos, vallási, szépirodalmi és nyelvkönyveket tartalmazó enciklopédikus könyvtár 43 701 kötetből tevődött össze.

Ideiglenes elhelyezések után a gyűjtemény a Közművelődési Palotában lelt tartós otthonra, majd 1984-ben költözött át a Dóm téren emelt új épületébe. Az alapítás óta eltelt 143 év alatt a könyvtári állomány jelentősen gyarapodott, meghaladja az egymillió dokumentumot.

Legértékesebb része a Somogyi Károly gyűjteményét őrző Emlékkönyvtár, amelynek legrégebbről származó darabja egy kódex, az úgynevezett Prágai Missale 1492-ből.

A könyvtár rendhagyó városi sétákkal és épületbemutató túrával kapcsolódik az eseményhez. A Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából az épület egyébként zárt részeit is megnyitjuk az érdeklődők előtt.

Mesélő évszázadok (kiállítás)- tárlatbemutató

Szeptember 21. 13.00-14.00

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció:

Telefon: +36 62 425 525

E-mail: library@sk-szeged.hu

A Gyűjteményi és Helyismereti Osztály munkatársai a Somogyi-könyvtár régi könyves állományából ezúttal olyan kiadványokat mutatnak be az érdeklődő közönségnek, amelyek a nyomtatás történetének legkorábbi időszakát képviselik. A 15. század vége, 16. század eleje ennek az új könyvkészítési eljárásnak a térhódítását jelentette, amikor a Gutenberg nevéhez kötött, cserélhető, öntött betűkön alapuló sokszorosítási eljárás Európa nagy részén megjelent, és a nyomdaműhelyekből kikerülő termékek az írott kultúra valamennyi területét érintették.

Kiállításunk a nyomtatott kultúra ötszáz évvel ezelőtti állapotáról nyújt egy „pillanatfelvételt”.

Azok a ’70-es évek- kiállítás- tárlatbemutató

Szeptember 21. 11.00-12.00

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció:

Telefon: +36 62 425 525

E-mail: library@sk-szeged.hu

Mindenki ismeri Szeged belvárosának klasszicista, eklektikus vagy a szecesszió jegyében épült, védett épületeit. Azonban a ma kevésbé divatos késő modern építészet emlékei ugyanolyan érdekes építészeti technikát, formavilágot és történetet rejtenek magukban, mint az előbb említettek. Szocmodern, retro… – sorolhatnánk még a jelzőket az 1970-es években épült panelházakra, közintézményekre. Képes összeállításunk az ötven évvel ezelőtti Szegedre kalauzolja látogatóit.

A szegedi zsidó temető

Szeptember 22.  10:00-11:30

Elérhetőség:

Telefon: +36 20 973 7847, +36 70 513 9853

E-mail: frauhammer.kr@gmail.com

Honlap: https://szzsh4.wixsite.com/szzsh/temeto

Szeged városának zsidó temetője a város szélén, a köztemető mellett található, ma is használatban van. Története, sírkövei, emlékművei nagyon jól visszatükrözik az itt élő zsidóság kultúráját, múltját, jelenét, mindenkori sorsát egészen a 18. század végétől napjainkig. Sétánkon e gazdag múlttal és a Holokauszt80 évforduló apropóján a Szegedről deportált áldozatoknak állított emlékművekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Találkozó helyszíne:

Fonógyári u. 17.

Találkozási pont:

A temető bejáratánál.

Séta maximális létszáma: 30 fő

Pick emlékséta Szegeden (vezető: Tasnádi Gáborné Zsike)

Szeptember 22. vasárnap 15:00-16:30

Telefon: 20/973-7847, 70/513-9853

E-mail: frauhammer.kr@gmail.com

Honlap: https://szzsh4.wixsite.com/szzsh/temeto

Ma is Szeged elválaszthatatlan része a Pick szalámi, a napjainkban ismét virágkorát élő szalámi, és a híres gyár a mai napig a Pick család nevét viseli. A családról, első mestereiről mégis keveset tudunk. Ismerjük Pick Márk és Jenő nevét, de mi van a többiekkel, akik szintén híresek voltak a maguk korában? Egykori üzlethelyiségeket, családi házakat és palotákat felkeresve
mesélünk a család felemelkedéséről, tündökléséről és szomorú végzetükről. Honnan indult el hódító újtára a magyar szalámi és hogyan vált hungarikummá, mi köze ehhez a ‘tapogató asszonyoknak’, a reklámnak vagy a tündéreknek? Olyan történeteket elevenítünk fel, melyek már feledésbe merültek, mégis tanulságosak.

Séta maximális létszáma: 30 fő

Botlatókövek Szeged belvárosában séta (vezető: Frauhammer Krisztina)

Szeptember 22. vasárnap 17:00-18:00

Információkfrauhammer.kr@gmail.com

Telefonszám: + 36 20 973 7847

A séta résztvevői a nemzetszocializmus áldozatainak emléket állító, macskakőre rögzített emléktáblákkal és a „mögöttük álló” személyek holokauszt történetével ismerkedhetnek meg. Sétánk során a 19 szegedi kőből a belvárosban, az egykori “zsidó házkör”-ben található köveket járjuk körbe.

Találkozó helyszíne:

Gutenberg u. 20.

Találkozási pont:

Szegedi Zsidó Hitközség Székháza

Séta maximális létszáma: 20 fő

Alsóvárosi Napsugaras Tájház

Szeptember 21-22. 12.00 és 16.00

Alsóvárosi oromdíszek – kultúrséták

Az 1879-es szegedi Nagyárvíz következtében az egész várost Lechner Lajos tervei alapján építették újjá. Ekkor keletkeztek az úgynevezett napsugaras oromzatú házak is, melyek ma is Szeged városépítészeti örökségéhez tartoznak. A program során a résztvevők Szeged-Alsóvárost végigbarangolva ismerkedhetnek meg az oromzatos házak történeteivel, típusaival.
A barangolásban segítségünkre lesz Buday György grafikus napsugaras oromdíszeket tartalmazó jegyzetfüzete is.

Találkozási hely: Alsóvárosi Napsugaras Tájház (Nyíl utca 43.)

A séta regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com, +36 30 501 2822

Szeptember 21-22. 10.00 és 14.00

Alsóváros az irodalomban -kultúrséták

Alsóváros Szeged egyik legarchaikusabb és legzártabb településrésze volt sok évszázadon keresztül. A középkortól itt élő ferencesek miatt Jámborvárosnak, a paprikakikészítők miatt pedig Paprikavárosnak is nevezték ezt a városrészt. Tömörkény István szerint a belvárosiak számára Alsóváros csak a ferences templomig tartott, és tovább már nem voltak hajlandóak menni és megismerni kik élnek itt. A séta során Kálmány Lajos gyűjtéseit, Tömörkény István és Cserzy Mihály novelláit, valamint a helyi anekdotákat felidézve felkeressük Alsóváros kultikus helyeit, megnézzük hogyan éltek a századfordulón az alsóvárosi emberek.

Találkozási hely: Alsóvárosi Napsugaras Tájház (Nyíl utca 43.)

A séta regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com, +36 30 501 2822

Régi zsinagóga- épületvezetés 

A szegedi régi zsinagógát 1843. május 19-én avatták fel, tavaly volt 180 éves. Az épület túlélte az1879-es árvizet, de hamarosan kicsinek bizonyult, és a hitközség egy jóval nagyobb zsinagóga építése mellett döntött: ez lett a szomszédos új zsinagóga, amit 1903. május 19-én avattak fel. Ezt követően a szegedi zsidóság a régi zsinagógát csak ritkán használta, a második világháború után megfogyatkozott közösség pedig 1977-ben eladta az épületet az akkori városi tanácsnak. A szegedi MASZK Egyesület bő harminc éve, 1992 óta működteti befogadószínházként az épületet, kezdetben csak a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál egyik helyszíneként, majd hamarosan tavaszi és őszi előadó-művészeti programjainak alkalmával is.A vezetett épületbejáráson az érdeklődők megismerhetik a régi zsinagóga történetét, a MASZK Egyesület tevékenységét, bekukkanthatnak a kulisszák mögé, sőt, néhány különleges dokumentumot és fotót is láthatnak majd.

Találkozási hely: Régi zsinagóga épülete (Hajnóczy utca 12.)
Épületvezetések indulnak:
  • 2024. szeptember 21. 18:30
  • 2024. szeptember 22. 18:30
A sétákhoz nem kell előzetesen regisztrálni!

Elérhetőség:

E-mail: maszk@maszk.hu

Telefonszám: +36 30 995 9229

(Szeged Tourinform)

Fotó: Frank Yvette