Eleven irodalom, szobrok és a magyar hiedelemvilág csodalényei – Országos Könyvtári Napok a Somogyi-könyvtárban

Helyi hírek

Szeptember 30-án, Bauer Barbara író-olvasó találkozójával indul a közel húsz irodalmi és képzőművészeti bemutatót felvonultató Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata a Somogyi-könyvtárban.

18. alkalommal rendezik meg Magyarországon a könyvtáros szakma legjelentősebb programsorozatát, az Országos Könyvtári Napokat. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség által koordinált országos programokat idén a négy őselem tematikája köré szervezik, ehhez csatlakozik október első heteiben minden magyarországi köz- és szakkönyvtár, így a szegedi Somogyi-könyvtár is.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Somogyi-könyvtár szeptember 30. és október 22. között húsz rendkívüli eseményt vonultat fel, melyek között egyaránt megtalálható irodalmi beszélgetés, zenés felolvasóest, képzőművészeti kiállítás és filmvetítés.

Első meghívottjuk Bauer Barbara író lesz, akinek Vörös posztó című regénye a könyvtár 23. leggyakrabban kikölcsönzött könyve volt 2024 szeptemberéig, legújabb, Egy estély a kastélyban című regénye pedig a napokban jelenik meg a könyvesboltokban.

Október 4-én Szécsi Noémi EU Irodalmi díjas író Régen minden lánynak jutott férj című könyvét mutatják be, amely a lánynevelés, a tanulás és a szereplehetőségek szempontjából veszi szemügyre a kiegyezés és az első világháború közötti korszak nőtörténetét.

A hagyományos író-olvasó találkozók mellett fúziós könyvbemutatókra is számíthatnak az érdeklődők, míg Csontos Márta huszadik kötetének bemutatója gitárzenével egészül ki, addig Lanczkor Gábor József Attila-díjas költő, író klasszikus felolvasóestjén Nagy Gerda orgonaművész ül a könyvtár fekete zongorája elé.

Az Országos Könyvtári Napok rendezvényeinek hátterét adja majd Varga Zoltán Zsolt szoborkiállítása is, aki írókról és költőkről mintázott portrészobrait hozza Szegedre.

A Tiszatáj Könyvek sorozatában megjelenő újdonságok közül két könyv is bemutatásra kerül ugyanebben az időszakban – a Bárka folyóirat szerkesztőjének, Kiss Lászlónak Mi kell a boldogsághoz című novelláskönyve, valamint Jenei Gyulának, az Eső irodalmi lap főszerkesztőjének legújabb, Isteni műhiba című verseskötete.

Mindezeken túl további kettő, szenzáció számba menő eseményre számíthat a szegedi közönség: október 14-én a Szegedi Nemzeti Színház művészei adnak elő a könyvtár Zenei album – Az operett gyöngyszemei című rendezvényén, október 16-án pedig a Cser Kiadó gondozásában megjelent sikerkönyv, a Bestiárium Hungaricum magyar mese- és mondavilág ikonikus teremtményeit színes grafikák és fekete-fehér linómetszetek formájában is bemutató, nagy folklór anyagot megmozgató gyűjteménye kerül terítékre. 

(Somogyi-könyvtár közleménye)

Fotó: Frank Yvette