Szeged, Dr. Csonka Andrea, nőgyógyász

Meddőség és, ami mögötte áll – interjú Dr. Csonka Andrea nőgyógyásszal

Helyi hírek

Magyarországon, pont úgy, mint a világ más tájain, minden hatodik pár termékenységi nehézséggel küzd. A meddőség mára népbetegséggé vált és sajnos már nem csak egy-két ok áll a háttérben. A részletekről Dr. Csonka Andrea nőgyógyásszal beszélgettünk.

Mikor beszélhetünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy párnál, ahol a női tag 35 év alatti, egy év alatt, aktív gyermekvállalási szándék mellett sem jön létre fogantatás, 35 év fellett, ez az időszak 6 hónapra rövidül. Egy pár meddősége lehet férfi és női eredetű, de lehet egyidőben mindkettőjüknél felismerésre kerülő, valamilyen ok, ami meddőséghez vezet.

Mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni, ha a páciens a menstruációs ciklusában valamilyen változást tapasztal. Gondolok itt a túl gyakori, túl ritka, kimaradó vagy fájdalmas, alvadékos, erős menstruációs vérzésre, de kismedencei, alhasi fájdalom észlelése az együttlétek alatt vagy nélkül is egy figyelmeztető jel lehet, és fontos kivizsgálni. Ha a pácines hormonális elváltozásokat észlel, például pattanások jelenlétét az arcon, szürkésbarna bőrelváltozást a nyakon, hajlatokban, hasi régiót érintő elhízást vagy fokozott, férfias típusú szőrnövekedést tapasztal, de a visszatérő húgyúti vagy hüvelyfertőzések is figyelemfelhívók lehetnek, ezekkel érdemes mindenképp orvoshoz fordulni.

Mi az, amit a vizsgálatok során elsőként ki kell zárniuk?

Szakvizsgálatunk során számos kórképekre kell gondolnunk. Ki kell zárunk a menstruációs rendellenséget okozó, hormonális elváltozásokat, ilyen a PCOS, az anovulciót, az inzulin rezisztencia, az esteleges korai petefészek kimerülés, valamint az alvadékos vérzést okozó myomák, méhnyálkahártya polypusok jelenléte, a kismedencei összenövések, endometriózis és a krónikus kismedencei gyulladások lehetősége, de a vizsgálatok során ki kell térnünk a szexulális úton terjedő betegségekre, hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozására, mert nem csak a fertőzés, de akár a fokozottan savas pH hüvelyváladék is állhat a meddőség mögött.

Férfi eredetű meddőséggel andrológus szakorvos foglalkozik, de mindenképpen ajánlott szakorvosi vizsgálat herékben jelentkező fájdalom, kóros váladékozás, visszatérő húgyúti gyulladás vagy szexuális dysfunkció esetén, hogy időben felismerjék a tünetek mögött rejlő okokat.

Melyik a nagyobb probléma, ha a férfi vagy, ha a nő meddő?

Alapvetően a meddőségnél meddő párokról beszélünk, mert amikor orvoshoz fordulnak, még nem tudjuk a sikertelenség okát. A párnak ez egy közös problémája, és nagyon megterhelő mindkettőjük számára. Napjainkban a vizsgálatok rámutattak arra, hogy a férfiakat érintő elváltozások az utóbbi időben növekvő tendenciát mutattak, így ma már egyenlő arányban vannak az okok mindkét nemnél, ez mind nőknél, mind férfiaknál 40-40 %, azonban 10%-ban minkét tag érintett, míg 10%-ban egyiknél sem találunk semmilyen felderíthető okot, ekkor beszélünk ismeretlen eredetű, idiopathias meddőségről.

A kivizsgálás során, az első és legfontosabb a valódi ok feltárása, mert számos esetben a meddőség egy átmeneti állapot, ahol a meddőséget okozó betegségeket, elváltozásokat ma már legtöbbször sikeresen tudjuk kezelni mind női, mind férfi oldalon. Nem mondhatom, hogy bármelyik fél kezelése sikeresebb lenne, mert a kezelések jellege, mint az antibiotikumok alkalmazása, hormonális elváltozások kezelése, műtéti beavatkozások, életmódbeli változtatások, vitamin és étrendkiegészítők használata mindkét nemben azonos.

Az egyetlen női hátrány az az életkor, mert az évek múlásával az ő fogamzóképességük jelentősen csökken, míg a férfiaknál a nemzőképesség életük végéig megmarad, de ötven éves kor után náluk is van minőségbeli hanyatlás.

Szeged, Dr. Csonka Andrea, nőgyógyász
Dr. Csonka Andrea

Hogyan kezelhető a meddőség, milyen életmódbeli változásokra van szükség a pár egyik, másik tagjának?

Részletes, minőségi kivizsgálást követően a helyes diagnózis felállítása után sikeresebbek a meddőséget okozó kezelések. A pár mindkét tagjánál ezek lehetnek hormonális-, antibiotikus-, immunológiai-, pszichológiai- vagy műtéti kezelések egyaránt. Nagyon fontosnak tartom, hogy párok őszintén beszéljenek orvosukkal, részletesen térjenek ki arra, hogy milyen életvitelt élnek, hogyan táplálkoznak, milyen élvezeti szerekkel élnek és külön kiemelném annak a fontosságát, hogy a párok mondják el orvosuknak milyen étrendkiegészítőket, vitaminokat szednek, milyen gyógynövényeket alkalmaznak, mert nem is gondolnánk, hogy a túl sok vitamin és helytelenül alkalmazott gyógynövény is állhat az okok mögött.

A párok megfelelő hozzáállással, életmódbeli és étrendbeli változtatások betartásával sokat segíthetnek magukon. Többek között fontos a megfelelő testsúly elérése, élvezeti szerek, olyan mint  a dohányzás, alkoholfogyasztás, drogok használatának elhagyása, kevesebb koffein bevitel, fizikai és szellemi stressz csökkentése, ételintolerancia esetén a javasolt diéta betartása, jó emésztőrendszeri mikrobiom elérése.

A férfiak esetében az élvezeti szerek fokozott használata, mint az alkoholfogyasztás, dohányzás, túlzott fizikai aktivitás, túlsúly, a gyakori szauna, meleg fürdők látogatása, gyakori elektronikai eszközök használata, a szoros ruhanemű bizony negatívan befolyásolják a nemzőképességüket a spermaszám csökkenésével.

A nők esetében kiemelném, hogy a nők meghatározott számú petesejttel születnek és 35 év felett a nemzőképességük csökkenése felgyorsul és egyre kevesebb jó minőségű petesejtek fognak beérni egy-egy ciklusban. Gyakran a kitolódott életkor miatt marad el a várt gyermekáldás, ezért is fontos tudatosítanunk ezt a tényt és ezáltal bátorítani a párokat, hogy korábban vállaljanak gyermeket.

Hogyan megelőzhető és mi okozhatja a meddőséget, ennek a bizonyos életvitelnek mekkora a szerepe?

Sok külső tényező van hatással az egészségünkre, így a fogamzóképességre is. Sem a túlzott soványság, sem a súlytöbblet nem jó, így a megfelelő testsúly elérése az egyik legfontosabb tényező. Ennek érdekében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, mérsékelt testmozgás, dohányzás elhagyása, alkoholfogyasztás mérséklése, droghasználat elkerülése, pszichés stressz csökkentése, a szexuális úton terjedő betegségek elkerülése, káros kémiai anyagok elkerülése, megfelelő mennyiségű és minőségű jó alvás, a férfiaknál, az extrém meleg kerülése, ahogyan azt már említettem is.

A pár mindkét tagjánál hormonális eltérést tud kiváltani súlytöbblet esetén a fokozott ösztrogén hormon termelése, ami főként férfiak esetén nem kívánatos, de a túlzott fizikai aktivitás, a sport, a mentális túlterheltség is növeli a kortizol, prolaktin stressz hormonokat, az energia italok, cukros üdítők, zsíros ételek fogyasztása és túlzott szénhidrátbevitel is hormonális meddőséget okozhatnak. Dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat főként a petesejt és sperma minőségére van hatással, de ez is fontos tényező a meddőségben. Férfiak esetében, ahogyan azt már mondtam, a szoros ruházat viselése, a meleg fürdő helyek gyakori látogatása, az elektronikai eszközök ölben való használatának, zsebben való tartásának kerülése kiemelt jelentőségű.

Az étrendet illetően a mediterrán diéta a legkedvezőbb meddőség szempontjából, de mindenképp kerülni kell a szélsőséges diétákat, mert egészségkárosodáshoz vezethetnek, nem csak meddőséghez. Fontos a megfelelő vitaminok, mint a folsav, cink, szelén, omega 3 zsírsav, koenzimQ10,  A, E, D vitaminok bevitele, de csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett. Táplálkozásnál figyeljünk a többlet zöldség, gyümölcs, fehérhúsok, teljes kiőrlésű tésztafélék fokozott bevitelére, mindenképp kerülendő a telített zsírsavak, péksütemények, fehérlisztből készült ételek, sok szénhidrát, energia italok, cukrozott üdítők fogyasztása.

Sokan nem is gondolnak a megfelelő alvás fontosságára, de tanulmányok kimutatták, hogy az éjszaki váltásban is dolgozó emberek között magasabb a meddőség előfordulása. Az alvás minőségére hat a túlzott koffein fogyasztás, a stressz, a nem megfelelő időbeni táplálkozás és a túlzott elektronikai eszközök használata. Egyes szakmák esetén is gyakoribb a meddőség, itt gondolok az ülő munkát végző férfiakra, a kémiai anyagokkal, szerves oldószerekkel foglalkozókra vagy mondjuk a a magas-alacsony hőmérsékleten dolgozókra.

A mai modern, túlhajszolt világban fontos megemlítenem a dolgozó nőkre hárult családi, munkahelyi megfelelésből eredő, fokozott stresszt, mint az ismeretlen eredetű, vagy másodlagos meddőség egyik fő okát.  Itt maga a stressz is hormonális elváltozásokat okoz, továbbá a stressz által kiváltott helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód is hatványozottan növeli a hormonális eltérést és így meddőséghez vezet.

Szeged, Dr. Csonka Andrea, nőgyógyász
A szakértő szerint az életmód rendkívül fontos kérdés, ha meddőségről beszélünk.

Mekkora arányban érinti a párokat ma mindez a megyében, azon belül is Szegeden?

Meddőséggel küzdő párok száma világszerte, így Magyarországon is viszonylag magas. Több fórumon is elhangzott, hogy ma már a WHO 2023 adatait nézve népbetegségként tekintenek rá. Világszerte ugyanis körülbelül a párok 17,5 %-át érinti, és nincs számottevő különbség a fejlődő és fejlett országok között.

Magyarországon, mint a világ más tájain is, minden hatodik pár termékenységi nehézséggel küzd, nincs különbség megyéket illetően, így sem Csongrád-Csanád megyében, sem Szegeden nem tapasztalunk nagyobb kilengést az átlagtól.

A legfontosabb az lenne, hogy az emberek megértsék: ha egy pár minél későbbi életkorban vállal gyermeket, annál nagyobb a valószínűsége a meddőségi állapotnak, ezáltal pedig annak, hogy nem születik meg annyi gyermek, mint amennyit terveztek a jövőjüket illetően.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette, SZTE/Bobkó Anna