Szeged, geotermikus, geotermikus fűtés, távhő, Tápai utca, fűtőmű, fűtés

Elindult a közönségszavazás a Highlights of Hungary idei jelöltjeire, szegedi is van köztük

Helyi hírek

Elindult a közönségszavazás a Highlights of Hungary idei jelöltjeire – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint október 1-től szavazhat a közönség arra, hogy a 25 jelölt közül melyik három kapja a kiemelkedő magyar teljesítményekért járó Highlights of Hungary díjat és az ezzel járó 2-2 millió forintos pénzjutalmat.

Szavazni október 20-ig lehet a highlightsofhungary.hu oldalon, ahol a nagyköveti ajánlások mellett a jelölteket bemutató kisfilmek is megtekinthetők. Ebben az évben Almási Kitti klinikai szakpszichológus, Borbás Marcsi televíziós műsorvezető-szerkesztő, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Lackfi János költő és T. Danny énekes jelöltjei között szerepel zenész, orvos, pék, tanár, szülőket segítő applikáció és hagyományőrző szálláshely is.

A Highlights of Hungary 2013 óta minden évben azokat a személyeket és közösségeket kutatja fel, akik a maguk területén kiemelkedőt, példaértékűt alkottak.

“Célja, hogy a tehetség, szorgalom és a bátorság ötvözeteként létrejövő magyar történeteket megtalálja, széles körben megismertesse, és példáik révén inspiráljon alkotói cselekvésre” – áll a közleményben.

A 2024-es jelöltek között van a szegedi Muralpaint is

A Muralpaint egy különleges művészeti csoport, amely kültéri falfestményekkel díszíti fel a minket körülvevő városi, szürke falfelületeket. Marton Ákos és Vinkó Leó egy évtizede kezdte meg falfelületek dekorálásával gazdagítani az épített környezetünket.

Munkáik között találhatók óvodák, bölcsődék, középületek és ipari létesítmények, ahol az esztétikai megoldások mellett sokszor környezetvédelmi és társadalmi üzeneteket is közvetítenek. Egyik ilyen kiemelkedő projektjük a „Tiszavirág” volt, amely keretei közt féltucat fűtőművet díszítettek fel a Szegedi Távfűtő Kft. és a Mondolo Egyesület jóvoltából. A projekt célja a természetvédelem népszerűsítése volt.

„A tiszavirág az Szeged szempontjából egy fontos és látványos élőlény” – mesélte Ákos.

A Muralpaint csapat különös figyelmet fordít a minőségre, amit kültéri festményeik is tükröznek.

„Minőségi festékeket használunk, amelyekre gyártói garancia van” – hangsúlyozzák.

Munkáikhoz különleges technikákat alkalmaznak, például éjszakai vetítéssel vázolják fel a mintákat az óriási falfelületekre. A két alkotó sok éves tapasztalata és kreatív látásmódja olyan projekteket eredményez, amelyek nemcsak dekoratívak, hanem közösségi értékkel is bírnak, például az élővilág fontosságát népszerűsítik.

(MTI, highlightsofhungary.hu)

Fotó: Frank Yvette