Szeged, Radnóti Miklós Emlékséta, Radnóti Gimnázium, vers, irodalom, kultura

Radnóti emléksétát szerveztek Szegeden – képgaléria

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, 2024. október 1-jén elstartolt az Őszi Kulturális Fesztivál a Szegedi Tudományegyetemen, ahol hét héten át hetven helyszínen háromszáz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket. Ilyen volt ma többek között a Radnóti Miklós emlékséta is, ahol az érdeklődők a költő egykori világába nyerhettek betekintést.

A fesztivál legfontosabb tudnivalóit sajtótájékoztató keretében ismertették a múlt héten a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a Radnóti Emléknap szervezésében részt vevő Dr. Nagy Anett, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója a következőképp hívta fel a figyelmet a Radnóti Miklós emléksétára:

Dr. Nagy Anett, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója felidézte, hogy az iskola névadója születésének századik évfordulójára emlékkövet állított fel a gimnázium Bor mellett, majd elmondta 2009 óta ez a hely hivatalosan is emlékhellyé vált.

– Abdára is szerveztünk egy túrát, ahová a gyerekek egy része kerékpárral, mások gyalog vagy busszal mentek. A tavalyi évben, az iskola 125. évfordulója kapcsán megismételtük az emléktúrát, elmentünk Borra és Abdára is. Ekkor találkoztunk Tóth Péter Lóránt versvándorral. Ellátogatott hozzánk rendhagyó irodalomórát tartani, elvarázsolta a gyerekeket Radnóti-versrészletekkel és a filmjéből is vetített. Azt javasolta, hogy mivel Győr messze van, legyen lehetőség Szegeden is emlékezni Radnóti Miklósra. Úgy gondolom, hogy az ő költészete a mai fiatalok számára is értéket közvetít, azt az üzenetet adja át, hogy az utolsó pillanatig higgyünk, legyünk kitartók, legyen akaraterőnk. Nagyon örülünk annak, hogy az október 2-i, szegedi emlékséta nemcsak egy iskolai rendezvény lesz, hanem az egyetemmel együttműködve sokkal nagyobb körben tesszük nyilvánossá – emelte ki Dr. Nagy Anett.

A séta 2024. október 2-án, azaz ma a Radnóti-gimnázium elől indult 13 órakor, ahol rövid műsorral készült az iskola ének- és zenekara, egy megzenésített Radnóti-verset adtak elő, illetve a tavalyi városi szavalóverseny első helyezettje, Lengyel Léna 11. osztályos tanuló ezt követően egyedül is elmondott egy verset.

A séta következő állomása a Móra Ferenc Múzeum volt, amelynek lépcsőjénél – több tucat ember közreműködésével – közösen verselhették el a jelenlévők Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét. Majd következett egy megálló a Dugonics téri Rektori hivatalnál, ahol Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese mondott köszöntőt.

A séta ezt követően a bölcsészkar épülete mellett, a Radnóti Cafénál zárult, ahol Tóth Péter Lóránt osztotta meg gondolatait, és Szabó Balázs adott koncertet.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette