Szeged, Hatvany Viktória, Ételt az Életért Alapítvány

Kríziscsomagot osztanak Szegeden – az Ételt az Életért Alapítvány szerint egyre nagyobb szükség van az ilyen akciókra

Helyi hírek

2024. október 17-én kríziscsomag osztásra kerül sor Szegeden, az Ételt az Életért Alapítvány jóvoltából. Hatvany Viktória, az alapítvány szegedi vezetője szerint egyre nagyobb szükség van az ilyen és ehhez hasonló akciókra. A melegétel mellett ugyanis a tartós élelmiszercsomagokra és a használt ruhákra is egyre többen rászorulnak.

Január óta követjük az önök szegedi munkásságát, azóta több ételosztásra is sort kerítettek a városban. Kérem, erősítse, vagy cáfolja meg: igaz, hogy egyre nagyobb szükség van az ilyesfajta tevékenységre Magyarországon, azon belül Szegeden is?

Szegeden 2023 novemberében kezdtük újra az ételosztásokat, országosan viszont 30 éve folyamatosan jelen vagyunk. És igen, a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egyre hosszabb sor kígyózik a meghirdetett ételosztó akcióinkon, a karszalagok nagyon gyorsan elfogynak. A részvevők jó része arra panaszkodik, hogy nagyon magasak lettek az alapvető élelmiszerárak, a zöldség, gyümölcs elérhetetlen számukra. A méz, a lekvár, a csokoládé, az olaj pedig valódi kincs lett. A nyári időszakot követően még nehezebb hónapok jönnek, aki tud, ugyan készül a télre, a nagyobb rezsiszámlákra, de sajnos erre nincs mindenkinek lehetősége.

Statisztikai számokat tekintve is alátámasztott, hogy Európában élenjáró Magyarország az inflációt tekintve. És az utóbbi három évben az egekbe szöktek az élelmiszerárak. Tavaly félmilliónál is többen kényszerültek arra, hogy az étkezésen spóroljanak, és ez természetesen látható az ételosztásokon megjelentek, vagy egyéb módon segítséget kérők számának növekedésében is. Nagyon szomorú látni, hogy dolgozó emberek, munka mellett kerülnek átmenetileg, vagy hosszabb távon kilátástalan helyzetbe. Jól példázza, hogy a felhívásunk után, kevesebb, mint 5 óra alatt most is beteltek a regisztrációs helyek.

Sokak szerint Szeged egy élhető város. Önök mit tapasztalnak, mely rétegek szorulnak rá leginkább arra, hogy élelmiszercsomagokban vagy melegételben részesüljenek?

Igen, Szeged egy élhető város, csodálatos, és szerethető egyben. Mégis élnek köztünk olyan családok, akiknek egy kicsit több segítség kell most. Vannak olyan élethelyzetek, amikor igenis szükséges segíteni. Ha megfogjuk időben a segítséget kérő kezét, és párszor belénk tud kapaszkodni, akkor megvan az esélye, hogy három-négy csomag után, már csak egy nagy köszönőlevelet kapunk, amiben az áll: “Köszönöm, Sikerült.” Volt már rá Szegeden is példa. Lehet, hogy segítségünkkel az adott illető, család, meg tud kapaszkodni, ki tudja fizetni a felgyülemlett számlákat, vagy éppen új munkahelyet tud keresni ez idő alatt magának az ember. Természetesen vannak olyan rászorulók is, akik minden hónapban megjelennek és segítséget kérnek, az ő problémáik sajnos nem csak átmenetiek.

Fontos kiemelni, hogy mi szeretünk beszélgetni a hozzánk érkezőkkel, szeretjük őket megismerni és ezek alapján sajnos sokszor elsőkézből tudjuk, hogy ma már nemcsak hajléktalanok, hanem kétkeresős családok, egyedül maradt kisnyugdíjasok, nagycsaládosok, különféle betegségekkel küzdők is beállnak a sorba. Sőt Szegeden egyetemi hallgatókkal és középiskolásokkal is találkoztunk már.

Szeged, Hatvany Viktória, Ételt az Életért Alapítvány
Hatvany Viktória

Idén az e hetivel együtt, hány ilyen akciót terveznek még?

Október 17-én, a szegénység elleni küzdelem világnapján, 54 fő között osztunk szét kríziscsomagot, melybe almát és, ha minden jól megy, sütőtököt és egyéb zöldségféléket is teszünk a tartósélelmiszerek mellé. Emellett meleg kabátokkal és használtruhákkal is készülünk. Ezt követően november 9-én tervezünk egy ételosztást az Anna kútnál, ahol 200 darab élelmiszercsomagot, és 400 adag melegételt adunk át a rászorulóknak. Majd november 30-án Szegedről indul útjára az országos karácsonyi kiemelt ételosztásunk, december 7-én pedig már a gyerekeké lesz a főszerep, ugyanis 300 nehezebb sorsú kisgyermek között fogunk szétosztani mikuláscsomagokat – ez az akció is regisztrációhoz lesz kötve.

Továbbá élelmiszergyűjtést is fogunk szervezni még idén november közepén. Ez egy nagyon fontos esemény a számunkra, hiszen a beérkező adományokból tudjuk összeállítani Szeged rászorultjai részére a csomagokat. Remélhetőleg, sok kedves, segíteni vágyóhoz ennek a híre is eljut majd. Ezen kívül, természetesen bármikor tudunk adományokat fogadni, egy megbeszélt időpontban. Húsmentes tartósélelmiszereket várunk elsősorban.

Azt érezni és látni, hogy ma már nem szégyen sorba állni. Milyen a hangulata az önök szemszögéből ezeknek az ételosztásoknak, csomagosztásoknak? Mit tapasztalnak a jelenlévők körében?

Igyekszünk a vendégeinket kellemes hangulatban várni. Zenével készülünk, a hidegebb napokon pedig forró teával. Emellett toy toy wc-t állítunk fel és, hogy minden gördülékenyen menjen, a polgárőrök is segítenek nekünk. Sok kedves embert már arcról ismerünk, sokuknak könnyes szokott lenni a szeme, mikor átveszik a csomagot, vagy éppen a tál melegételt az édességekkel. Sokan átölelnek, megpuszilnak bennünket, nagyon-nagyon meghitt a hangulat.

Nekünk ez nem munka, hanem egy misszió. Így mi mindenképpen ünnepként gondolunk az osztásainkra és az azt megelőző, szervezői munkára. Annak az ünnepe számunkra, hogy Istennek felajánlott, egészséges ételekkel tudunk egy kicsit segíteni. Mindenképpen ünnep, hisz vegetáriánus ételeink különleges “prasadam” Istennek felajánlott finomságok minden esetben.

Természetesen a gyűjtés ideje alatt, a szervezéskor, vagy az osztás ideje alatt, igyekszünk minden figyelmet rájuk fordítani. A sorban állást sajnos nem lehet kiváltani, sokan hamarabb érkeznek, mint a megadott időpont, ez okozhat egy kicsi kellemetlenséget, de nagyon igyekszünk, hogy a meghirdetett időpontokra mi minden esetben készen álljunk.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette