Indiai ételekből az országos átlag nyolcszorosa fogy Szegeden, de a gyümölcsleves és a sajtburger is nagy kedvenc – derült ki a foodora saját adataiból. Az ételrendelési portál megnézte, milyen eltérések vannak régiós szinten a magyarok étkezési szokásaiban. Kiderült, hogy egzotikusabb ételek mellett a hagyományos vasárnapi ebéd kellékei is népszerűek. Míg húslevest sokan rendelnek, addig a rántott húst már lényegesen többen készítik otthon.
Ma már számos ország konyháját ki lehet próbálni pár kattintással, az online ételrendelő portálokon az egzotikusabb ételektől kezdve a házias fogásokig mindent megtalálni. A foodora több ezer partnerrel rendelkezik az országban és már rengeteg településen elérhető a szolgáltatás. Ezeket a rendelési adatokat összesítve nézte meg, hogy az ország melyik részében milyen konyha a legnépszerűbb.
A szegediek a foodora adatai alapján például a hamburgerek közül a sajtburgerre esküsznek és minden más vármegyénél többet rendelnek belőle. Szegeden vannak a legnagyobb gyümölcsleves-rajongók is, az átlagos rendelések alapján Budapesttel fej-fej mellett haladnak. Az országos adatokkal ellentétben itt szívesen választják az applikációt használók a rántott húst is, viszont a húsmentes ételek is hódítanak, vegán ételek tekintetében szintén dobogós a város.
Itt keresik a legtöbben a magyaros ételeket
A foodora adataiból kiderült az is, hogy országos szinten a magyaros konyha Szegeden a legnépszerűbb, viszont népességarányosan Pécsen rendelnek a legtöbben ilyen fogásokat. A kolbászt külön fogásként kínáló vidéki éttermek tekintetében megint dobogós helyen van Debrecen, viszont népességarányosan Győrben rendelik a legtöbb kolbászt.
A klasszikus vasárnapi ebédhez elengedhetetlen húsleves, és az erőleves népszerűsége továbbra is töretlen és ez a rendelésekben is meglátszik. Győr jár az élen a főváros után, itt ugyanis kiemelkedően magas az ezer főre jutó levesrendelések száma, előfordul, hogy 6-8-szorosa a városi átlagoknak A második helyezett Szombathely, itt az átlag levesrendelések 3-4 szerese jellemző. Ezzel szemben a főzelékekből és a rántott húsból lényegesen kevesebbet rendelnek a felhasználók.
Szeged rajong az indiai ételért
A tradicionális magyar ízek mellett egyre szívesebben választják a foodora-felhasználók más konyhák különlegességeit is. Vannak régiók, amik a rendelések alapján, kifejezetten rajonganak egy-egy másik nemzet specialitásiért. Debrecenben igen népszerű mexikói fogások mellett Szegeden például az országos átlag nyolcszorosát rendelik indiai ételekből, míg a sushi esetében már kiélezettebb a városok közötti verseny, de népességarányosan Székesfehérvár és Kaposvár vezet fej-fej mellett.
(Posotive Adamsky)
Fotó: Posotive Adamsky