Szeged, A Cappella, cukrászda, sütemény, torta, kalács, húsvét, Gyuris László

Gyuris László: Ma már keveseknek van ideje húsvétra sütni

Helyi hírek

Kalácsot, sütit és tortát is egyre többen rendelnek húsvétra Szegeden. Elsősorban a klasszikusok hódítanak, de az újkeletű finomságok is keresettek – állítja Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda cukrászmestere, vezetője.

– Szerencsére még mindig vannak, akik a friss, finom, kézműves, minőséges alapanyagokat tartalmazó édességeket választják. Még akkor is, ha sokan már nem engedhetik meg maguknak a kilós kiszereléseket, csak a félkilós csomagolásban lévőket. A klasszikusok mellett ilyenkor a különleges, csak erre az alkalomra készült édességeink is nagyon népszerűek. Ilyenek például a nyuszit ábrázoló finomságok vagy azok a sütik, amelyeket marcipánból készült nyuszifülekkel és csokitojásokkal díszítünk, ez lehet egy torta, egy mignon vagy egy isler is – kezdte gondolatait Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda cukrászmestere, vezetője.

A dubai csoki őrület a húsvéti édességeket is behálózza.

– A dubai csokit illetően el kell, hogy mondjam, hogy a kezdeti lendület előnye most az, hogy mára már csak a valóban pisztáciában bővelkedő, finom csokiborítású édességeket lehet eladni, a kevésbé finom, kevés pisztáciát tartalmazók már nem annyira érdekesek, bár az áruk még mindig igen borsos, és a valódi, kézműves termékekkel vetekszik. Természetesen mi is készülünk húsvétra kisebb kiszerelésű desszertekkel, amelyek ízében a dubai csoki köszön majd vissza. A táblás ínyencségeken kívül, stolen jellegű sütik is lesznek, amit gyümölcsvelővel bolondítunk majd meg. De bonbonokat is lehet nálunk kapni, amelyek ugyancsak megjelenhetnek a süteményeken, tortákon is – tette hozzá a cukrászmester.

Az, hogy ki, mennyit szán a nyalánkságokra, nagyon változó a mai világban, véleménye szerint azonban a minőség még ma is előrébb való. Azt gondolja, népszerűségük egyik legfontosabb ismérve pedig pont ez.

– Az árakat tekintve, mi nem követjük az alapanyagárak emelkedését, ha követnénk, bizonyára már egyetlen vásárlónk sem lenne… A tavalyi évhez képest, 8-10%-kal növeltük csak a kínálatunk árát. Vannak, akik megengedhetik maguknak a drágább, nagyobb kiszereléseket, de többségben vannak azok, akik az olcsóbb, kisebb kiszerelésű termékeinket választják. Számunkra azonban minden esetben elengedhetetlen a minőség. Attól nincs fontosabb. Azt hiszem, a népszerűségünk alapját is ez képezi – emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy az A Cappella Cukrászdában az utolsó pillanatban is kaphatók-e majd az említett édességek, Gyuris László a következő választ adta:

– Mivel a vevőkre egyre inkább jellemző, hogy az utolsó pillanatban toppannak be és rendelnek valamit akár aznapra, akár másnapra, így mi erre előre, tudatosan készülünk. Az elmúlt negyven évben sok mindennel találkoztunk már, úgyhogy kidolgoztunk egy stratégiát, emellett statisztikát vezetünk arról, hogy melyik évben, mi volt a trend, mi ment leginkább, így ezek alapján készülünk elő egy-egy ünnepkörre. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több háziasszony van, akire sok-sok plusz feladat hárul, a fiatalabb generációra különösen igaz ez. De vannak olyanok is, akiket kevésbé érdekel a gasztronómia, vagy épp nem rendelkeznek megfelelő receptekkel és ismeretekkel ahhoz, hogy többféle sütemény vagy egy torta elkészítésébe belevágjanak – ők általában rendelnek, van közülük olyan, aki az utolsó pillanatban és van, aki előre. Mi mindenkit szívesen látunk és kiszolgálunk – zárta gondolatait.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette