A mintegy 1600 dolgozót foglalkoztató Pick Szeged Zrt. számos fejlesztést hajtott végre az elmúlt időszakban. Most egy új szalámiüzem létrehozásán dolgoznak, melynek szintén a Szabadkai út ad majd otthont. A szalámimester jelenléte, tudása és tapasztalata a gyártás során itt is megkerülhetetlen lesz.
Négy telephely, 1600 dolgozó
A Pick Szeged Zrt.-nek négy telephelye van Magyarországon. Kettő Szegeden, egy Baján és egy Alsómocsoládon. Minden telephelyük adott termékkategóriák gyártására specializálódott. Szegeden történik a penészes szárazáru, valamint a hentesüzemi (párizsi, virsli és felvágottak) illetve a májas termékek gyártása. Baján a sonka termékeiket gyártják, Alsómocsoládon pedig a penészmentes szárazáruk készülnek. A Pick Szeged Zrt.-nek négy telephelyén, mintegy 1600 dolgozója van.
A szalámimesternek kulcsszerepe van
A PICK Téliszalámi gyártását napjainkban Fülöp Zsolt szalámimester fogja össze, ő a „titkok, praktikák tudója”. Fülöp Zsolt negyed évszázadnyi szalámigyártásban eltöltött idő után, a ranglétrát végig járva 2021-ben vette át ezt a különleges posztot elődjétől. A szalámimester egy régi céhes mester és egy modern gondolkodású üzemmérnök ötvözete. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy a gyártási folyamatot felügyeli, folyamatos feladata az is, hogy a gyártástechnológia modernizálási lehetőségeit keresse. Bár a szalámigyártás folyamata ma is ugyanaz, mint régen, de a technológia fejlesztése mindenkor elengedhetetlen. Ilyen technológiai fejlesztésnek köszönhető többek között az is, hogy ma már egész évben gyártható a téliszalámi. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a téliszalámi elnevezés a szalámirúd fehér megjelenéséből ered, de valójában onnan, hogy régen csak télen tudtak téliszalámit gyártani, akkor voltak megfelelőek a körülmények a szalámigyártáshoz.
Fülöp Zsolt szerint a PICK Téliszalámi titka több tényezőből tevődik össze. A téliszalámit csak tenyésztésbe fogott vagy nagysúlyú sertések legnemesebb húsrészeiből készítik. A termék különleges ízét a minőségi alapanyagok, az egyedi, harmonikus fűszerezés és a bükkfán füstölés mellett, az a speciális nemespenész adja, ami ebben az összetételben csak Szegeden található meg. A szürkésfehér nemespenész a minimum 80 napig tartó hagyományos érlelési folyamat végére alakul ki a szalámirudak felületén a 64 méteres szalámiérlelő torony 32 érlelőkamrájának valamelyikében. Az érlelés a szalámigyártás legspeciálisabb folyamata, mely a nap 24 órájában szigorúan ellenőrzött körülmények között történik, a szalámimester gondos felügyelete mellett. Mindezeknek együttesen köszönhető az, hogy minden egyes rúd PICK Téliszalámi a fogyasztók által elvárt magas minőségben teremt életre szóló ízemlékeket nap mint nap, már több mint másfél évszázad.

Az infláció a Pick Szeged Zrt.-t sem kerülte el
2021 második félévétől jelentős áremelkedés ment végbe a mezőgazdasági termékek világpiacán. Először a növénytermesztési termékek, így elsősorban a gabonák, majd később az állati eredetű termékek, így a hús ára emelkedett meg jelentősen. Az élelmiszeripar számára a legnagyobb költségtényező a mezőgazdaságból származó alapanyagok ára. Így nem meglepő az, hogy a mezőgazdasági termékek piacán végbement áremelkedés tompítottan ugyan, de megjelent az élelmiszerek önköltségében és így a fogyasztói árakban is. A mezőgazdasági termékek ármozgását a mezőgazdasági termelői árindex mutatja meg. Ennek mértéke 2021-ben közel 20%-os, majd 2022-ben 50%-os árnövekedést mutatott és az ezt követő két évben ugyan volt némi árcsökkenés, de az átlagos árszínvonal így is messze meghaladja a 2021-es szintet.
Emellett az élelmiszeripari vállalkozások egyéb költségei, így az energia és bérköltségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt évek során, de az élelmiszerek fogyasztói árának növekedését okozta az EPR díjak (vagyis a csomagolóanyagokra vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségvállalási díjak) és a kiskereskedelmi különadó bevezetése is. Továbbá a forint árfolyamának gyengülése is hozzájárult a fogyasztói árak növekedéséhez, mert a legtöbb mezőgazdasági termékre és például az energiahordozókra vonatkozó szerződésekben az ár valamilyen világpiaci árhoz kötődik, ami euróban vagy dollárban van kifejezve. Összességében tehát megállapítható, hogy több tényező áll az elmúlt évek élelmiszerár-emelkedése mögött és sajnos jelenleg nincsenek is olyan folyamatok, amelyek az élelmiszerek árának érdemi csökkenését eredményezhetnék a közeljövőben.
Egy új szalámiüzemen dolgoznak
A Pick Szeged Zrt. életében jelenleg a Szabadkai úton épülő, új szalámiüzem most a legfontosabb, de emellett természetesen egyéb fejlesztéseik is vannak: az elmúlt években számos automatizációt, robotizációt és digitalizációt szolgáló fejlesztést, beruházást hajtottak végre, illetve jelenleg is több ilyen projektjük van megvalósítás vagy tervezés alatt.
A termékfejlesztés területén is folyamatosan dolgoznak, a legutóbbi újdonságuk a PICK X Fresh Corner hot-dog kolbász, amelyre nagyon büszkék. A 94%-os hústartalmú, bükkfán füstölt kolbászok az üzletek polcain klasszikus magyaros és sajtos ízben érhetők el, valamint július óta már sülthagymás BBQ-s ízben is kaphatók.
Fotó: Pick Szeged Zrt.