Feil Balázs Jelen-lét című fotókiállításának megnyitója a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban

Kultúra

Minden fénykép egy, a folyton változó valóságból adott helyen, adott pillanatban kiragadott apró részlet. Az éppen aktuális életünk, jelenünk vizuális lenyomata. Az őskortól kezdve vágyunk arra, hogy jelet hagyjunk magunk után: barlangok falán, freskókon, festővásznon, könyvek lapjain, szobrok ívein, újabban pedig az online tér egyre csak bővülő platformjain.

Rohanó, a vizuális tartalomtól túlcsorduló életünkben a fényképész folyamatos figyelme, testi-lelki jelenléte alapvető fontosságú, ha egyedülálló, ebből a zajból kiemelkedő, maradandó értékkel bíró felvételt szeretne készíteni.

A most kiállított képeken a fotós ezt a mindennapi rohanást szeretné kicsit lelassítani, hogy észrevegyük, és igazán lássuk a körülöttünk lévő világot, annak szereplőit és az ő rezdüléseiket.

A kiállítást megnyitja: Németh György – fotográfus, grafikus, tanár, kinek munkáját 2023-ban az MTI Fotóriporteri Életműdíjjal ismerte el.

Közreműködnek: Kucsera Lotti (ének), Huszár Gergely (gitár – a Király-König Péter Zenei AMI tanára)

A kiállítás megtekinthető a Somogyi Könyvtár Stefánia Fiókkönyvtárában, 2024.09.13-tól 2024.10.31-ig.

Az alkotóról:

Feil Balázs vagyok, szegedi fotográfus. Tinédzser korom óta fényképezek, eleinte változó aktivitással: szülőktől elcsent filmes géppel kezdtem, kompakt filmessel, majd tenyérnyi digitálissal folytattam kezdeti szárnypróbálgatásaim. Mindent, ami érdekelt megörökítettem: legyen az egy érdekes árnyék az utcán, egy szép táj vagy a gördeszkázó haverok a téren.

Szerettem volna tudatosabban, több technikai háttértudással képeket készíteni. Feleségemtől 2018 karácsonyán kaptam egy tanfolyamot, ahol még inkább beszippantott a közeg. Nem volt kérdés, merre tovább: megvettem az első komolyabb, tükrös gépemet. Azon melegében beiratkoztam a Szegedi Tudományegyetem Fotográfus képzésére, ahol kiváló tanároktól tanultam meg a szakma alapjait. A mélységélesség, a kompozíció, a fények használata, nélkülözhetetlenek, mint alapvető képalkotó elemek, de egy másik aspektusról, a fényképezés emberi oldaláról is sok szó esett. Felkészültség, figyelem, empátia és szerencse; ezek is kellenek egy igazán jó felvételhez.

A fotózás széles spektrumán próbáltam ki magam az évek alatt, hogy megtaláljam azt, ami igazán én vagyok. Érzelmek és történések. Úgy érzem ez a téma áll hozzám a legközelebb. Az olyan pillanatokat megörökíteni, amiket nem lehet reprodukálni. Nem mondhatom a dédinek, hogy mosolyogjon úgy, mint az előbb, amikor először vette fel az unokáját. Nem kérhetem meg az ifjú párt, hogy ismételjék meg az első csókot. A sportoló győzelem vagy vereség pillanatában mutatott arca is csak abban a századmásodpercben látható. És a zenésznek sem szólhatok, hogy a szóló végén az a grimasz, azt kéne még egyszer csinálni…

A kiállítás kettős címe is innen ered: Jelen-lét.

További információk a Facebook-eseményben.