Szeged, óvoda, óvodapedagógus, óvonő, nevelés, gyerek, demonstráció, tüntetés, bér, fizetés

Másfél éves küzdelmét mutatja be az aHang a legújabb filmjébe

Ország

A szabadság útja címmel készített filmet az aHang, amelyben az oktatási tiltakozási hullám egy jelentős részét, az elmúlt évek legnagyobb részvételi folyamataként lezajlott 2023-as 7IGEN-es alternatív népszavazást és a 2024-es ellenkonzultációs kampányukat mutatják be.

A 30 perces dokumentumfilm betekintést enged a kulisszák mögé, megmutatja, hogy hogyan jutott el a szervezet odáig, hogy az Egységes Diákfronttal közösen belevágnak egy alternatív oktatási népszavazás megszervezésébe, és hogy milyen dilemmák és nehézségek álltak a szervezés hátterében. Valamint azt is megismerhetjük, hogy mi történt az aHang munkatársaival, amikor 100 ezer üres és érvénytelen konzultációs ívvel egy kocsiban egészen Brüsszelig, az Európai Unió csúcstalálkozójáig mentek.

“2023 őszén és 2024 első felében ismét egy fejezetet írtunk a hazai demokratikus részvételi folyamatok történelemkönyvébe. Mind a 7IGEN-es alternatív népszavazás, mind az ellenkonzultációs kampány megmutatta, hogy az emberek akkor is véleményt fognak mondani, ha a kormány mindent megtesz annak ellehetetlenítésére. A szabadság útja című filmünk ennek a két küzdelemnek egyszerre állít emléket és mond köszönetet annak a sok tízezer embernek, akik nem adták meg magukat a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elnyomásában” – mondta el a film kapcsán Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

A filmben megszólalók által nem csak a szervezeti nehézségek, hanem egyéni, emberi dilemmák is felszínre kerülnek. A háttértörténet bemutatójából kiderül az is, hogy a kampányközpontból hogyan koordinálta az aHang a több száz szavazópontot az alternatív népszavazás során, de azt is láthatjuk, ahogy az ellenkonzultációs kampányukban hogyan gyűjtöttek össze közel 400 ezer érvénytelen nemzeti konzultációs ívet, majd hogyan plakátolták ki vele a Kossuth teret idén nyár elején.

A film az alábbi linkre kattintva érhető el: https://youtu.be/zKR-T1_t4j4

(aHang sajtóközleménye)

Fotó: Frank Yvette