Szeged, Szeged Nova, bevásárlóközpont, pet-palack visszaváltó automata, automata, pet-palack, pet, műanyag, flakon, visszaváltás

Már több mint 57 millió forintot ajánlottak fel az üvegvisszaváltó rendszerben jótékony célra

Ország

Szeptember végéig már több mint 57 millió forintot ajánlottak fel a MOHU üvegvisszaváltó rendszerében gyermekgyógyászati intézmények támogatására – jelentette be a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pethő Zsolt elmondta, évente másik célra lehet majd felajánlani a visszajáró pénzt, de mivel a januárban indult rendszerben csak júniustól kezdődött meg a nagyobb arányú visszaváltás, ezért fél évvel meghosszabbítják az akciót, így jövő év július elsejéig lehet adományozni a Heim Pál és a Bethesda gyermekkórháznak, valamint a Semmelweis gyermekklinikának.

A gyűjtés végén az összegyűlt összeget egyenlő arányban fogják a három intézmény között elosztani – tette hozzá.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy minden várakozásukat felülmúlta, ahogy a lakosság reagált a rendszer bevezetésére: eddig több mint 400 millió palackot váltottak már vissza, és ebből mintegy egymillió palack visszaváltásánál jótékonyságra ajánlották fel a visszajáró összeget – számolt be róla a vezérigazgató.

Pethő Zsolt kiemelte, a visszaváltási rendszer napjaink legkomolyabb szemléletváltási programja, amelynek célja, hogy minden italospalackól újra italospalackot lehessen gyártani, még véletlenül se végezze a folyóban vagy az árokparton, esetleg a föld alatt.

Velkey György János, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgatója azt hangoztatta, hogy „a gyerekek gyógyítása össztársadalmi feladat”, és a mostani akcióban is sikerült megszólítani a társadalmat, hogy „együtt vegyenek részt a gyerekek gyógyításában”.

Az akció során összegyűlt pénzből a súlyos epilepsziával és ideggyógyászati betegséggel küzdő gyerekek kivizsgálásához szükséges eszközt, valamint a súlyos égési sérüléseket és baleseti sérüléseket szenvedő gyerekek gyógyításához szükséges műszereket szeretnének beszerezni – mondta el.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója arról beszélt, hogy a gyerekek gyógyítása és a visszaváltási rendszer is befektetés a jövőbe.

Az összegyűlt pénzből az úgynevezett kulcslyuksebészeti eszközparkot szeretnék bővíteni, amelynek köszönhetően nagy vágások nélkül is el lehet végezni egy-egy beavatkozást – közölte.

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója elmondta, a felajánlásokból egy teljesen új digitális korszakot szeretnének indítani az intézményben.

Egyebek mellett szeretnének egy új, gyerekeknek fejlesztett, magas képminőségű, gyors képalkotásra képes CT-készüléket vásárolni, valamint fejlesztenék a videókamerarendszert is, az ennek köszönhető gyorsabb adatátvitellel ugyanis csökkenteni lehetne a vizsgálatokra és a kezelésekre fordított időt – fűzte hozzá.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette