Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok, SZIN, fesztivál, koncert, buli, fiatalok, Ruzsa Magdi

Összeállt az idei Prima díjazottak és Prima Primissima-esélyesek névsora

Ország

Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra. Idén több mint 900 jelölés közül választották ki azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik át a Prima Primissimákat, húszan a Primákat megillető elismerést december 6-án a Művészetek Palotájában.

A 2003-ban alapított díj célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, elősegítse a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlődését egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében – áll az OTP Bank és a Prima Primissima Alapítvány MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az elismerést tíz kategóriában ítélik oda. A díjat gondozó alapítványhoz érkező jelölésekből minden évben kategóriánként három, összesen 30 nevet választ ki a hattagú kuratórium. Ők már biztosan Prima díjat kapnak, majd az év végi gálán derül ki, hogy közülük kik lesznek a legjobbak a legjobbak között, vagyis a Prima Primissima díjasok.

“Rendkívül nagy öröm, hogy ilyen sok jelölés érkezett, hiszen ez azt jelenti, hogy mások is úgy gondolják, ez a díj a szakmai teljesítmény valódi elismerése, hogy olyan emberek kapják, akik minden tekintetben igazi példaképek lehetnek” – idézték Csányi Sándort, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnökét a közleményben.

Csányi Sándor hozzátette: az egyéni eredmények, életutak elismerése mellett az is céljuk, hogy a Primák és Prima Primissimák emberi tartása, értékrendje, kitartása minél többeket ösztönözzön arra, hogy megtalálják az utat saját sikerükhöz.

“Biztos vagyok benne, hogy az idei díjazottak is sokakat inspirálnak majd” – hangsúlyozta.

Kiemelte: annak érdekében, hogy a díjak továbbra is méltó módon támogassák a kiemelkedő, példaértékű eredmények, életművek létrejöttét, idén megemelték a díjakkal járó pénzösszegeket.

A Prima Primissima díj 15 millió forintról 20 millió forintra, a Prima díj 5 millió forintról 8 millióra, a Junior Prima díj 2 millió forintról 3 millióra emelkedett. A Vármegyei Prima díj 1 millióról 2 millió forintra, a Vármegyei Prima Közönségdíj, illetve a Különdíj egységesen 500 ezer forintra nő.

A Prima Primissima Közönségdíjjal járó pénzösszeg felajánlója, a Prima Primissima-alapító Demján Sándor özvegye, Demján Sándorné Lídia, csatlakozva Csányi Sándorhoz, szintén bejelentette a díj összegének emelését, így az is a korábbi 15 millióról 20 millió forintra nő.

  • Az idei Prima Primissima-jelöltek Magyar irodalom kategóriában Berg Judit író, Temesi Ferenc író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró és Végh Attila költő, próza- és esszéíró.
  • A Magyar színház-, film- és táncművészet kategória Prima díjazottja Rudolf Péter színművész, színházi és filmrendező, Szakács Györgyi jelmeztervező és Uhrik Teodóra táncművész, balettpedagógus.
  • A Magyar képző- és iparművészet kategóriában Elekes Károly festő-, szobrász- és grafikusművész, Mengyán András képzőművész, designer, professzor és Szűcs Attila festőművész, képzőművész a jelölt.
  • Magyar tudomány kategóriában Dóczi Tamás idegsebész, egyetemi tanár, Entz Géza művészettörténész, műemlékvédelmi szakember és Roska Botond neurobiológus, egyetemi tanár lett Prima díjazott.
  • Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Lajos Józsefné matematikatanár, matematika tantárgyi szakértő, Pénzes Ottó történelemtanár, iskolaigazgató, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili), 100 tagú gyermekkórus és 40 tagú ifjúsági szimfonikus zenekar együttese vehet át Prima díjat.
  • Magyar építészet kategóriában Prima díjat kap Andor Anikó táj- és kertépítész, címzetes egyetemi tanár, Földes László építész és Vadász Bence építész.
  • Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában Betlen János televíziós műsorvezetőnek, a Kutatók éjszakája ismeretterjesztő programsorozatnak és Vass István Zoltán sportriporter, újságírónak ítélték oda a Prima díjat.
  • A Magyar sport kategória Prima Primissima-jelöltje Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, orvos, író, Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó.
  • Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bognár Szilvia népdalénekes, Kerényi Róbert Szigony népzenész, népzenegyűjtő, tanár és Salamon Beáta népzenész, előadóművész, tanár érdemelte ki az elismerést.
  • A Magyar zeneművészet kategória Prima díjazottja Boldoczki Gábor trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Budai Lívia operaénekes és Rúzsa Magdolna énekes, dalszerző.

A december 6-i gálán, amelyen az előző évek díjazottjai lépnek fel, a Prima és Prima Primissima díjak mellett a Prima Primissima Közönségdíjat is átveheti az a jelölt, akire a novemberben induló közönségszavazás ideje alatt a legtöbb voks érkezik. A szavazás módját, a jelölteket az érdeklődők az alapítvány Facebook- és Instagram-oldalán ismerhetik meg. A szavazók közül egy nyertes 1 millió forinttal lesz gazdagabb, melyet OTP bankkártyán fog megkapni – áll a közleményben.

A díjat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával 2003-ban Demján Sándor alapította, a Prima Primissima Alapítványt 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Csányi Sándor a kezdetektől a kuratórium elnöke.

A Prima Primissima díj az elmúlt két évtizedben további díjakkal bővült. 2005-ben adtak át először területi Prima díjakat, ma már minden vármegyében hárman vehetik át a Vármegyei Prima díjat. Az először 2007-ben átadott Junior Prima díjakat jelenleg öt társalapító finanszírozza: a Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Zrt. a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, az MBH Bank pedig a színház-, film- és táncművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette