Szeged, Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Halfesztivál, hal, gasztronómia, főzés, Halfőző Családi Nap, Partfürdő, SzEHOVA, Szegedi Horgász Piknik és Csongrád-Csanád Vármegyei Vadásznap

A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést

Ország

A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben a kereskedelmi láncok is a tavalyi árréseket alkalmazzák, a családok a tavalyi árszinten juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz – közölte szerdán az Agroinform.hu.

Hirdessen nálunk! Megéri!

A közleményben idézik Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökét, aki szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd. Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.

Az Agroinform.hu kiemelte, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, szemben az Európai Unió évi 22 kilogrammos átlagával.

A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok.

A hazai haltermelők helyzetét idén elsősorban a nyár második felében tomboló aszály rontotta, ami elsősorban a vízutánpótlási problémákban, a vízminőség romlásában öltött testet.

A magas vízhőmérséklet a minőségromáson kívül felgyorsította a halak anyagcseréjét is, ami többlettakarmányt igényelt, miközben a testtömeg-gyarapodás elmaradt az átlagtól – tájékoztatott az Agroinform.hu.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette