Szeged, Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Kossuth Lajos sgt., rendőrség

A biztonsági öv használatának fontosságára hívja fel a figyelmet a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

Rendőrség

Az, hogy egy közlekedési baleset anyagi káros, vagy sérüléses lesz, több dolgon is múlhat. Az egyik ilyen lényeges szempont a passzív biztonsági eszköz (biztonsági öv) használata, amely alapvetően meghatározhatja egy esetleges baleset kimenetelét.

Nem igaz, hogy kis sebességnél, városi forgalomban nem érdemes használni a biztonsági övet. Sokan úgy gondolják, hogy jól kitámasztott kézzel és lábbal is lehet úgy fékezni az ütközés pillanatában tehetetlen testet, ahogy az öv teszi. Ez egyértelműen tévhit! A felszabaduló hatalmas mozgási energiát végtagjaink nem képesek megfékezni. Ezzel szemben az öv az előre száguldó testet megfogja és visszakényszeríti az ülésbe.

A kutatási eredmények tükrében a biztonsági öv használata esetén a balesetek súlyossági fokában jelentős javulás mutatható ki. Ez a megállapítás különösen igaz azokban a mai modern járművekben, amelyek nagy részénél már alapfelszereltség a légzsák, mely csak akkor nyújt hatásos védelmet, ha a biztonsági öv be van kapcsolva. Ellenkező esetben a kirobbanó légzsák komoly sérüléseket okoz a tehetetlenül becsapódó testen.

Fontos tudni, hogy a hátsó ülésen utazóknak is kötelező az öv használata. Ennek az az oka, hogy a járműben hátul helyet foglalókra is ugyanolyan veszélyek leselkednek, mint az elöl ülőkre, sőt esetleges előre repülésükkel veszélyeztetik az elöl utazókat is.

Ezért kérjük, hogy vezetőként vagy utasként, lakott területen belül és kívül egyaránt használják a biztonsági övet, mert csak így van esélyük arra, hogy egy baleset során komolyabb sérülések nélkül szálljanak ki az autóból.

Mindenkit hazavárnak! Körültekintéssel, odafigyeléssel komoly kellemetlenségek előzhetők meg!

(Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye)

Fotó: Frank Yvette