2,1 milliárdból újítják Debrecen utcáit

Gazdaság Helyi hírek

Nagyfelületű aszfaltozásra, valamint 11 utcában útépítésre 2,1 milliárd forintot fordít Debrecen önkormányzata. Megközelítőleg 400.000 négyzetméternyi útfelület felújítására kerül sor.

A felújítási munkák során az elöregedett burkolat felső részét lemarják, majd helyette az utcák teljes szélességében új kopóréteget terítenek. Több helyen szegélyátépítés, az útburkolatban található szerelvények (csatornafedőlapok) szintbe emelése és – ahol az szükséges – útalap-rekonstrukció is történik.

A felújítások helyszínein a munkák pontos ütemezése nagyban függ az egyes közműszolgáltatókkal történő egyeztetésektől, ugyanis az önkormányzat szeretné elkerülni azt a helyzetet, hogy egy már felújított szakaszt nem sokkal később közműfejlesztés, közmű-korszerűsítés miatt kelljen felbontani.

Az Új Főnix Terv keretében ebben az évben elvégezni tervezett út- és járdarekonstrukciós munkálatok már befejeződtek az Agárdi, a Blaháné, a Burgundia, a Csapó, a Cseresznye, a Felsőjózsai, a Galamb, a Gönczy Pál, a Kút, a Leiningen, a Mester, a Miklós, a Napraforgó, a Salétrom, a Sillye Gábor, a Sólyom, a Szabó Kálmán, a Vécsey, a Virág, a Weszprémy, a Töhötöm, a Poroszlay utcákon, a Nagyerdei körúton, a Kálvin, és a Széna téren, valamint a Köztemető II. kapujánál. Az Eötvös utcán, a Rákóczi utcán, az Elek utcán, a Rózsavölgy utcán és a Bethlen utcán zajlanak a munkálatok, a Balaton, a Hatvan, valamint utcán pedig még októberben, illetve novemberben megkezdődnek.

Ami a közelmúltban befejeződött, illetve jelenleg zajló munkákat illeti: a Szabó Kálmán utcán mintegy 400 méter hosszban az útszegély cseréje, valamint a Mikepércsi út és a Vécsey utca közötti több mint egy kilométeres szakaszon az útburkolat felújítása (marás, csatornafedőlapok szintbe helyezése és aszfaltozás) történt meg.

A Burgundia utcán szeptember 26. és október 9. között felújított útszakasz hossza mintegy 320 méter. Ez tartalmazta a Csapó-Burgundia-Rákóczi utcák csomópontjának aszfaltozását is. A teljes útszakaszon új aszfalt kopóréteget terítettek – az utca keleti oldalán található buszsáv kivételével, ugyanis az 2015-ben volt aszfaltozva –, továbbá a műszakilag indokolt helyeken a kiemelt szegélyek átépítése is megtörtént.

Véget ér a szeptemberben indult nagyfelületű útfelújítás az Eötvös utca Senyei Oláh István utca és Maróthi György utca közötti szakaszán, azonban a forgalomkorlátozás a kétoldali járdaépítés miatt továbbra is megmarad. Az Eötvös utca Rákóczi utca és Péterfia utca közötti szakaszán folytatódik a munka, s az utca felújítása teljes, 918 méteres teljes hosszában november 30-ig készül el.

A Bethlen utca útjavítási munkái a Hatvan utca és a Kölcsey központ közötti 300 méteres szakaszon folynak. Megújul a járda is, így például a rendelőintézet előtti szakaszon is biztonságosabban lehet majd közlekedni a korszerűsítés után. Szintén a rendelőintézet előtt a rácsos vízelvezető csatorna felújítása is megtörténik. A felújítási munkák során a szükséges helyeken cserélik az útszegélyeket, továbbá a teljes útfelület – a Hatvan utca korábban újraaszfaltozott szakasza irányába vezető külső sáv kivételével – új kopóréteget kap.  A Bethlen utca ezen szakaszán a korszerűsítési munka várhatóan november közepéig tart.

Összességében a vállalt nagyfelületű felújítási program 75 százaléka elkészült, 25 százaléka pedig folyamatban van. Vannak olyan utak, amelyek – az időjárás függvényében – az év végéig vagy jövő tavaszra készülhetnek el. A vállalt 11 új útból 7 készült el, négy építése pedig folyamatban van.

A munkavégzések alkalmával az érintett területeken továbbra is ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani.