Móra múzeum Szeged

Avat pénteken Orbán Viktor határvadászokat, csak nem Szegeden

Helyi hírek Rendőrség

Szóban mondta le a korábbi, csütörtöki és pénteki készültséget és korlátozásokat a rendőrség a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nél, azóta kiderült, pénteken alakul meg a Határvadász Ezred, az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond Budapesten.

Az információt a tervezett – hivatalos meghívóval és lezárási kérelemmel/utasítással megerősített – szegedi eseményt hírlapi kacsának minősítő Havasi Bertalantól, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkártól kapta az MTI. Az avatót pénteken délelőtt 10 órakor tartják meg Budapesten, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti bázisán.

Orbán Viktor júliusban a közösségi oldalán jelentette be, hogy a magyar kormány határvadász egységek felállításáról döntött. Ezt azzal indokolta, hogy az ukrajnai háború “nemcsak a gazdaságunkat, hanem a biztonságunkat is fenyegeti”. Számos afrikai ország élelmiszer-ellátása veszélybe került, az élelmiszerválság miatt arra számítunk, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon.

Az avató tehát nem veszett el, csak Budapestre költözött, amivel nincs semmi baj, ilyen – bocsánat, hogy magamat idézem – volt, van, lesz. Nagyobb probléma a hírlapi kacsázással van, úgyis a béka feneke alatt már az újságírás presztízse, és erre alig vigasz, hogy a politikusoké is. Botka László polgármester mégiscsak kapott egy hivatalos meghívót, az SZKT és a Városkép pedig kérelmet/utasítást.

Meghívó Szeged határvadász avató

Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója, arról tájékoztatta az önkormányzati portált, a szeged.hu oldalt, hogy szerdán délelőtt telefonon hívta a rendőrség. Megerősítették, hogy a korábbi lezárásokkal, korlátozásokkal kapcsolatos megkeresés tárgytalan, a pénteki Móra Ferenc Múzeum előtti határvadász-avatást lemondják.

A Városkép kért volna erről egy írásos megerősítést e-mailben. Erre azt a választ kapták, nem biztos, hogy érkezik ilyen e-mail a rendőrségtől. Ez a szóbeli lemondás hivatalosnak számít.

Lezárási kérelem Szeged

Az ügyről korábban már háromszor is cikkeztünk. A lezárás híréről itt írtunk, a cáfolattal, a hírlapi kacsával, illetve a nem mindennapi fejleményekkel itt és itt foglalkoztunk. És még csak szerda középdélután van…

Nyitókép: Frank Yvette