Szeged, bezárt Wesley iskola, Wesley iskola, iskola, oktatás, tanítás, gyerekek, diákok, tanévnyitó, kormányhivatal, Iványi Gábor

Rendkívüli tanévnyitót tartott Szegeden, a Kormányhivatal előtt a Wesley-iskola – képgaléria

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, meghaladta a köznevelési intézmény közmű- és adótartozása a törvényben meghatározott mértéket, ezért a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak törölnie kellett a szegedi  Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból. A döntés miatt 2024. szeptember 1-jén tüntetést szervezetek a szülők és diákok az iskola elé, szeptember 2-án pedig a Kormányhivatal elé, ahol egyúttal megtartották tanévnyitó ünnepségüket is.

Reggel nyolc órakor kezdődött a Wesley-iskola tanévnyitója a Kormányhivatal előtti téren. A versek a tanévkezdés újdonságait váró, kellemes izgalomról, a kíváncsiságról szóltak, a szülői munkaközösség vezetője a csalódásról, a fenntartó képviselője pedig arról beszélt, hogy a Wesley-ügy túlnőtte magát, nem csak a város, de az ország ügye lett, Szegednek már nem csak „ságvárizmusa, de „wesleyizmusa” is van – írta meg a szeged.hu a rendkívüli tanévnyitó ünnepségről való tudósításában.

 

A tanévnyitót azért itt tartották, mert egy munkanappal a tanévkezdés előtt, pénteken reggel kézbesítettek egy határozatot a kormányhivatal munkatársai az oktatási intézménynek arról, hogy az iskolai fenntartó adósságai miatt törlik az iskolát az oktatási intézmények nyilvántartásából, és helyette négy iskolát jelölnek ki, ahova a gyerekek elvileg hétfőtől, azaz a mai naptól beiratkozhatnak.

Ifjabb Iványi Gábor a tanévnyitón emlékeztetett arra, hogy mennyire abszurd, hogy egy munkanappal a tanévkezdés előtt törölték az iskolát, ami véleménye szerint nem csak felfoghatatlan, de elfogadhatatlan is. Iványi szerint a Wesley-polgárok szemlélete az, hogy a kicsiket nem kidobják, a gyengéket nem eltapossák, és a magokat nem kiköpik, hanem látják benne az árnyékot adó lombot.

Szeged, bezárt Wesley iskola, Wesley iskola, iskola, oktatás, tanítás, gyerekek, diákok, tanévnyitó, kormányhivatal, Iványi Gábor
Ifjabb Iványi Gábor

Az iskolában 157 gyerek került most lehetetlen helyzetbe, pár napjuk van, hogy a magatartási zavarokkal, tanulási nehézségekkel küzdő, vagy autizmussal élő gyermekek helyet találjanak a kijelölt, vagy a körzetes iskolákban – emelte ki a hírportál.

Novákné Finta Csilla, a Wesley-iskola szülői munkaközösségének vezetője a tanévnyitón elmondta, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek éppen abba a körzetes iskolába kell visszamenniük, ahonnan néhány év kiközösítés után a Wesleybe menekültek. A rendhagyó tanévnyitó után a szülők azt tervezték, hogy 9 órakor egy petíciót adnak át a főispánnak, ezt előre jelezték is Salgó Lászlónak.

Szeged, bezárt Wesley iskola, Wesley iskola, iskola, oktatás, tanítás, gyerekek, diákok, tanévnyitó, kormányhivatal, Iványi Gábor
Rendkívüli tanévnyitó a Kormányhivatal előtt Szegeden.

A főispánnak címzett petícióban, az áll, hogy nem csak a már iskolába beiratkozott gyermekek kerülnek lehetetlen helyzetbe, de azok szabad iskolaválasztása sem biztosított, akik szeptembertől szerettek volna beiratkozni a Wesleybe. A szülők tapasztalata az, hogy a kijelölt iskolák felkészületlenek, többeket már el is utasították. Azt kérik a főispántól, hogy bírálják felül a döntésüket. Az iskolában a gyerekek neveléséhez minden körülmény biztosított.

A szeged.hu azt írta: Salgó László nem jött le a szülők közé, de a portás megígérte, hogy a titkárság asztalára eljuttatja a szülők petícióját.

A gyerekek ma, amíg a szülők megpróbálnak helyet keresni nekik, a Wesley Iskola épületében tölthetik a napot. A fenntartó szándéka, hogy mielőbb azonnali jogvédelmet kérjen, hogy az eljáró kormányhivatal fügessze fel a határozat végrehajtását.

(szeged.hu)

Fotó: Frank Yvette