Szeged, Wesley, Wesley iskola, bezárás, iskola, oktatás, Széchenyi tér, üres székek, MKKP, aHang

Szegeden ismét tiltakoztak a Wesley-iskola bezárása miatt: üres székek a diákokért

Helyi hírek

Pénteken reggel Szegeden a Széchenyi téren 150 üres széket helyeztek el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az aHang szervezésében, hogy felhívják a figyelmet az iskola nélkül maradt diákokra. Ezek a székek szimbolizálják azokat a gyerekeket, akik a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium bezárása miatt nem tudták megkezdeni az idei tanévet. Az iskola működési engedélyét a Kormányhivatal vonta vissza, elsősorban a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) adósságai miatt, mely döntés az iskolát három nappal a tanévkezdés előtt érte.

Az MKKP és aHang installációjában minden székre olyan lapokat helyeztek, amelyek az érintett diákok speciális nevelési igényeit jelzik, például autizmus spektrumzavar vagy beilleszkedési nehézségek. Pál Anna Viktória, az MKKP helyi aktivistája elmondta, hogy a diákok az igazi áldozatai ennek a helyzetnek, és a cél az, hogy az iskola visszakapja működési engedélyét.

A Wesley-iskola ügyében a helyzet továbbra is rendezetlen. Bár az Oktatási Hivatal csütörtökön elrendelte, hogy a kijelölt iskolák fogadják be a diákokat, sok gyereket nem tudnak megfelelően elhelyezni. Néhány diákot már egy nap után visszaküldtek, mert nem tudtak beilleszkedni az új környezetbe, vagy érzelmileg nem tudták feldolgozni a változást. A szülők továbbra is reménykednek abban, hogy a MET jogvédelmi eljárása sikerrel jár, és a Wesley-iskola újra megnyithatja kapuit, mivel biztosak abban, hogy a diákok azonnal visszatérnének.

A MET szegedi és budapesti iskoláinak bezárását jogi és pénzügyi problémák övezik, de a jogi eljárások során felmerült, hogy a Kormányhivatalok döntése több szempontból is aggályos. Az időzítés mellett az is kérdéses, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztési szükségleteit hogyan tudják teljesíteni a kijelölt iskolák ilyen rövid idő alatt.

Előzmények:

Rendkívüli tanévnyitót tartott Szegeden, a Kormányhivatal előtt a Wesley-iskola – képgaléria

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium bezárása ellen tüntettek Szegeden

Százak tüntettek Szegeden az Iványi Gáborék által működtetett Wesley-iskola bezárása ellen

Tetemes tartozása miatt lehetetlenné vált az oktatás a szegedi Wesley-iskolában

 

(telex.hu/szeged.hu)

Fotó: Frank Yvette