Szeged, Karikó Katalin, Nobel-díj, Szegedi Tudományegyetem, SZTE, Rektori Hivatal

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetemen a 2024. novemberi nemzetközi konferencián

Egyetem

A szegedi mRNS konferenciát a Novo Nordisk Alapítvány támogatja. A 2024. novemberi rendezvény kivételes lehetőségeket biztosít a hírvivő molekulával kapcsolatos aktuális tudományos eredményekre, amely programhoz online csatlakozik a Nobel-díjas Karikó Katalin.

A különleges molekula, az mRNS az orvosi technológia ígéretes eszközévé vált napjainkra. Ez az a molekula, amely az információt a DNS-től a sejtjeink fehérjeszintézis-gyárába szállítja, és utasítja, hogy mit kell előállítania. A más tudósok eredményeire is támaszkodó Karikó Katalin és Drew Weissman fejlesztései egy új építőelem beemelésével javították a „hírvivő RNS” teljesítményét. Munkájuk – több kutató, köztük a németországi BioNTech céget alapító, Uğur Şahin és Özlem Türeci közreműködésével – a vakcinák kifejlesztésében tetőződött.

2019 végére klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy a lipidekbe csomagolt módosított mRNS-t tartalmazó nanorészecskék hatékony oltóanyagot jelentenek többféle vírusos betegség ellen. Ez a technológia lett az alapja a Covid-19 elleni modern vakcináknak, amelyek milliók életét mentették meg, és hozzájárultak az új típusú koronavírus okozta világjárvány megfékezéséhez.

Az mRNS technológia fejlesztőit számos egyéni és közös tudományos kitüntetéssel ismerte el a világ. A 2022. évi Novo Nordisk Prize társdíjazottjai, a Karikó – Weissman – Şahin – Türeci kutatói négyes a kitüntetés, a pénzjutalom mellett tudományos konferencia rendezéséhez kapott finanszírozást a Novo Nordisk Alapítványtól, a világ leggazdagabb jótékonysági vállalati alapítványától.

A Magyarországon unikális, Közép-Kelet-Európában kiemelkedő jelentőségű mRNS konferenciának a Szegedi Tudományegyetem ad otthont 2024. november 7-8. között. Az SZTE és a hazai kutatói társadalom számára rendkívül megtisztelő, hogy a nemzetközi tanácskozás alkalmából Magyarországra, pontosabban Szegedre látogat és előadást tart Karikó Katalin, valamint Nobel-díjas amerikai kutatótársa, Drew Weissman, továbbá volt németországi munkahelye, a BioNTech vezérigazgatója, Uğur Şahin is. Rajtuk kívül további 13 vezető mRNS-kutató érkezik Szegedre Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Lengyelországból, Svájcból és magyarországi egyetemekről. Az előadók e tudományterület legújabb vívmányait prezentálják.

A konferencián részt vesz Martin Ridderstråle, a Novo Nordisk Alapítvány senior alelnöke és Jørgen Frøkiær, a Novo Nordisk Alapítvány által adományozott díjról döntő bizottság elnöke.

A szegedi mRNS konferenciát bemutató honlap már elérhető, a regisztráció elindult.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette