Szakmai értekezleten gyűltek össze Csongrád-Csanád vármegye jegyzői

Szakmai értekezleten gyűltek össze Csongrád-Csanád vármegye jegyzői

Helyi hírek

2024. október 1-jén kezdhetik meg működésüket az újonnan megválasztott képviselő-testületek, amelyeknek tizenöt napon belül alakuló ülést kell tartaniuk. Az alakuló ülésekkel kapcsolatos szabályokról, a megválasztott képviselők munkakezdésének részleteiről, valamint a Digitális Állampolgárságról is előadást hallgathattak meg Csongrád-Csanád vármegye jegyzői a kormányhivatal nagytermében megszervezett jegyzői értekezleten.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főépületében találkoztak kedden a vármegye jegyzői, ahol a 2024 októberében felálló új képviselő-testületekkel kapcsolatos szabályokról és a jegyzői szakmát érintő legfontosabb aktualitásokról hallhattak előadást a szakemberek.

Szakmai értekezleten gyűltek össze Csongrád-Csanád vármegye jegyzői
A jegyzői szakmát érintő legfontosabb aktualitásokról hallhattak előadást a szakemberek.

A találkozón dr. Salgó László főispán az alakuló ülések megszervezésének határidejére és az átadás-átvételi eljárások fontosságára is kitért.

„Október 1-jétől 15 napon belül kell megszervezni az alakuló üléseket, az új képviselő-testületek ettől az időponttól láthatják el közhatalmi funkcióikat. Az új képviselő-testületek és újonnan választott polgármesterek hivatalba lépésekor átadás-átvételi eljárást is kell lefolytatni. A kormányhivatal továbbra is felajánlja a segítségét annak érdekében, hogy rendeltetésszerű joggyakorlás valósulhasson meg a vármegye minden településén” – emelte ki köszöntőjében a főispán.

Szakmai értekezleten gyűltek össze Csongrád-Csanád vármegye jegyzői
Dr. Salgó László főispán

A megjelent jegyzőket a törvényességi területet érintő aktualitásokról dr. Gyüre Izabella, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályának vezetője tájékoztatta, míg az Törzskönyvi Nyilvántartás aktuális kérdéseiről Zab Antalné, a MÁK vármegyei igazgatóságának tájékoztatta a szakembereket.

A vármegye jegyzői előadást hallgathattak meg a közös hivatalok működési szabályairól, a képviselő-testületek munkakezdésének részleteiről, az alakuló ülés és az SzMSz-felülvizsgálat kapcsolódási pontjairól, valamint a Digitális Állampolgárság Programról is.

(Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közleménye)
Fotó: Gémes Sándor