Hódmezővásárhely, Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar, Andrássy út, oktatás, egyetem, SZTE

Tizennyolcféle programon keresztül lehet megismerni az SZTE MGK-t a Kutatók Éjszakáján

Egyetem

Tizennyolcféle programon keresztül lehet megismerni a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát Hódmezővásárhelyen, 2024. szeptember 27-én, 17 órától a Kutatók Éjszakáján. A kar valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér. 

A Mozaikok a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum éveiből című nyitóelőadáson levéltári iratanyagokra támaszkodva elevenítik fel a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum történetét.

A „Tedd színesebbé a mindennapokat céklával” című foglalkozáson a különböző cékla-termékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A Banán smoothie – DNS kivonása növényi sejtekből című programon egyszerű eljárással vonhatnak ki a banánból DNS-t a látogatók. Az érdeklődők interaktív drónbemutatón is részt vehetnek, de az Érdekes vidék! Vidéki érdekességek! vagy akár a Hungarikumok testközelből című kvízzel egybekötött kiállításon is új ismereteket szerezhetnek. Emellett tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a vásárhelyi különlegességnek számító Trófea teremben, ahol egyúttal a vadhús szerepével is megismerkedhetnek a vadgazdálkodásban.

Idén is megszervezik a Tejút – a tehéntől az asztalig, az Alkalmazott kórbonctan, vagy a Gyógytea-kóstolás című népszerű programokat is.

A “Rejtélyek Bociországban” címmel a kisüzemi tejtermelést és tejfeldolgozást vehetjük górcső alá, női szemmel. Az “Állati jó
falatok” című foglalkozáson megtanulhatják az érdeklődők, hogy hogyan készítsenek jutalomfalatot kis-, és nagy kedvenceinknek. A többi között az érdeklődők nyomon követhetik majd azt is, hogy Honnan jön, hová tart a pollen. Továbbá megismerhetik a parfümkészítés egyik fajtáját; az illóolajokat, mint a parfümök alapanyagait.

Majd a méhek csodálatos világa tárul az érdeklődők elé azon a bemutatón, amely a méhcsaládok jól felépített társadalmi rendszerét mutatja be.

“Valaki megdézsmálta a takarmányraktárt. Ki tudod találni ki a tettes?” című játékban, ahol szőr, gyapjú és tollminták felismerése, bemutatása a cél, pedig egy mikroszkópos vizsgálat segíti az érdeklődőket a megoldásban.

A kóser kertészet: a fűszerpaprika-termesztés bemutatása is fontos szerepet fog kapni az SZTE Mezőgazdasági Kar 2024-es Kutatók
Éjszakájának programjában. Emellett a tavalyi siker után ismét jelentkezik az Akvapónia a gyakorlatban című állomás is, ahol az érdeklődők
előadás keretében ismerhetik meg az akvapónia működési elvét, a halak és növények telepítésének szabályait, majd megtekinthetik az intézményben működő akvapóniás rendszert.

A részletes program itt érhető el.

(SZTE MGK)

Fotó: Frank Yvette