Szeged, felvonulás, Nemzetközi Kamionos és Motoros Találkozó, kamion, motor, turizmus, program

Egy hét alatt közel 260 kamiont büntettek meg a déli határnál

Ország

Egy hét alatt közel 260 szabálytalanul közlekedő kamiont büntettek meg és mintegy 150 millió forint bírságot szabtak ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közúti ellenőrei – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szeptember 15. és 21. között zajlott kiemelt közúti akció keretében a déli határhoz közel eső helyszíneken ellenőrizték a nemzetközi tehergépjármű forgalmat.

Azt írták, hogy Rábafüzestől Gyuláig terjedően, összesen tizenkét helyszínen zajlott az akció; a forgalmas határátkelőhelyeken 0-24 órában, míg a kisebb forgalmú utakon eseti jelleggel.

Az ÉKM munkatársai az ellenőrzés során összesen 284 jogsértést állapítottak meg. A kiszabott bírság összege megközelíti a 150 millió forintot, amelynek 91 százaléka azonnal, míg a maradék 9 százaléka 5 napon belül befizettetésre került – közölték.

A részletekről azt közölték, hogy a hiányosságok és jogsértések sorában a legtöbb – összesen 94 eset – a tachográfhoz kapcsolódott.

A tájékoztatás szerint a különböző jogsértések a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok be nem tartásától az eszköz különböző manipulációjáig terjedtek

Azt írták, hasonló mértékű – 90 darab – jogsértést állapítottak meg az ellenőrök műszaki okok miatt, amelyek között vezető ok a fékek és a gumiabroncsok nem megfelelő állapota volt. Hozzátették, hogy jelentős mértékű jogsértés kapcsolódott a regisztrációs és bejelentési kötelezettségek elmulasztásához, megsértéséhez, valamint túlsúly, túlméret megállapításához.

Honosság szerint továbbra is a román járművek vezetnek, az összes jogsértés 30 százalékával, második helyen 18 százalékos aránnyal a török, majd 11 százalékkal a szerb, 9-9 százalékkal pedig a bolgár és a lengyel tehergépjárművek állnak – ismertették.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette