Szeged, Világ Legnagyobb Tanórája, SZTE, TIK

A Világ Legnagyobb Tanóráját tartották meg a Báthorysoknak a Föld megmentéséért

Egyetem

Magyarországon az SZTE Báthory István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola volt a házigazdája az UNESCO világméretű programja, a Világ Legnagyobb Tanórája megnyitójának. 600 tanuló vett részt személyesen az eseményen 2024. szeptember 30-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban, hozzájuk több mint húszezren online csatlakoztak. A jubileumi rendezvény fókuszában idén a rendszergondolkodás állt, amelyet a klímaváltozás és az élelmiszerpazarlás példáján keresztül mutatott be két előadó.

A 2024. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon tizedik, jubileumi alkalommal, 2024. szeptember 30. és október 4. között a Belügyminisztérium, mint projektgazda megbízásából, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság az UNICEF Magyar Bizottság és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai támogatásával, az Alapértékek Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre. Idén több mint 700 iskola regisztrált a programra, amelyek online csatlakoztak a rendezvényhez. Középiskolásokkal telt meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme 2024 szeptemberének utolsó napján. A különleges esemény házigazdája a Szegedi Tudományegyetem, a résztvevő iskolások pedig az egyetem Báthory Istvánról elnevezett gyakorló iskolájának diákjai voltak.

A megnyitón Matolcsy Miklós, az Alapértékek Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Világ Legnagyobb Tanórája szervezője mellett Dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte a diákokat, mint a Világ Legnagyobb Tanórája programgazdája. A helyszínt biztosító házigazda részéről Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg az eseményt.

Szeged, Világ Legnagyobb Tanórája, SZTE, TIK
Maruzsa Zoltán online kapcsolódott be.

– Fő feladatunk, hogy a mai gyerekekben minél mélyebbre ültessük a felelősségérzet és a tenni akarás magvát, mert csak így van esélyük felvenni a küzdelmet a globális kihívásokkal szemben. Ez a Szegedi Tudományegyetem számára is kiemelt érték és küldetés – amely számtalan konkrét cselekvésben is testet ölt nálunk – az ifjúság szinte minden korosztályát elérve. Mi nemcsak felsőoktatással foglalkozunk, hanem gyakorló középiskolát és általános iskolát is működtetünk, egyik általános iskolánkhoz óvoda is kapcsolódik. Így nálunk már a legkisebbek esetében is van lehetőség felkelteni az érdeklődést a nemes célkitűzések iránt, úgy mint a szárazföldi és vízalatti élővilág megóvása, a felelős fogyasztói magatartás, egészen a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáig vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelemig – mondta el az oktatási rektorhelyettes.

Szeged, Világ Legnagyobb Tanórája, SZTE, TIK
Prof. Dr. Gellén Klára

KÉT ELŐADÁS, KÖZÖS ÜZENET

Fontos gondolatok a magyar fiatalok számára címmel beszélt az éghajlatváltozásról, annak jelenlegi tendenciáiról Dr. Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete. Az SZTE alumnája interaktív módon mutatta be, hogy milyen folyamatok befolyásolják a globális éghajlatot és hogy milyen módon hat a felmelegedés az emberiségre. Előadása során bevonta a Báthory-iskola tanulóit is, akik aktívan hozzászóltak a programhoz. Az inspiráló óra végén szójátékkal világított rá, hogy a Föld megmentésének kulcsa az emberiség, azon belül a fiatalok attitűdje, amelyet jól reprezentál az angol szójáték, amely alapján az EARTH (Föld) és a HEART (szív) szavakból kivonva az összefogás, együttműködés mellett szintén csak az emberi fajra jellemző ART (művészet) szót, illetve betűket nem sok marad. EARTH ART nélkül csak EH…

Mentsük meg az élelmiszereket! címmel tartott gyakorlatias tanácsokkal megtűzdelt előadást Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapító elnöke. A tanóra során kiderült, hogy mi a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” dátumok között az élelmiszereken, hogy hogyan lehet egy alkalmazás segítségével a háztartásokban meglévő élelmiszerekből – újak vásárlása nélkül – finomat főzni, és az is, hogy hány kilogramm élelmiszert dobnak ki az emberek évente. Az SZTE gyakorló iskolájának diákjai számára is megdöbbentő adatokkal szolgáló prezentáció érzékletesen mutatta be, hogy mit tehetünk egyénenként az élelmiszerpazarlás ellen.

Az esemény végén Dr. Dobi János, a Szegedi Tudományegyetem Báthory István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója mondta el zárógondolatait.

– Az óra végét általában a csengetés jelzi, de talán ez az egész óra egy csengetés volt, a végét pedig éppen egy kis csend jelezheti. Köszönöm az előadók értékes gondolatait, amelyek mindenki számára több, mint megfontolandók. Ismert a mondás, hogy ha egy ajtó becsukódik, akkor egy másik kinyílik. Itt most ez az óra becsukódik, viszont nagyon sok másik lehetőség teremtődik arra, hogy az iskolákban a kollégák más diákokkal is megismertethessék ezeket a fontos gondolatokat. Arra is lehetőségünk van, hogy ezek után a tettek mezejére lépjünk, és mindenki nézze meg, mi van a táskájában, hogy mi minden található a tankönyvek mellett, vagy hogy délután mi lesz a bevásárlótáskában, esetleg az ajtó helyett ha ablak nyílik ki, akkor az hogyan hat a klímára. Tennivaló bőven van, és ez a mai alkalom a cselekvésre hív fel bennünket – mondta el az intézményvezető.

GLOBÁLIS PROGRAM AZ ENSZ ÉS AZ UNESCO TÁMOGATÁSÁVAL

A Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája ebben az évben a rendszergondolkodás, az élelmiszeripar és a klímaváltozás példáján keresztül bemutatva. A rendszergondolkodás mint kompetencia elengedhetetlen a Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez, mert segít megérteni és kezelni a komplex globális problémákat. A program kapcsolódik a 2024. szeptember 16. és október 10. között megrendezésre kerülő Európai Fenntarthatósági Héthez (ESDW). Az eseménysorozat célja a fenntartható fejlődés, a globális fenntarthatósági célok népszerűsítése a társadalom széles körű bevonásával. Az ESDW magyarországi koordináló szervezete a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács. A nemzetközi projekt fő célja, hogy minél több általános és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott globális célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével. További részletekről – angol nyelven – a program központi honlapjáról lehet tájékozódni.

A nyitórendezvény és az előadások ide kattintva visszanézhetők.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette