Idegsejteket védő gyógyszerhatóanyagokat fejlesztettek Szegeden

Idegsejteket védő, gyulladáscsökkentő új gyógyszerjelölt vegyületcsalád fejlesztésén dolgoztak uniós támogatással több mint négy éven át a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) szakemberei – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapocslati igazgatósága az MTI-t.

A felsőoktatási képzéseket fejlesztő komplex program zárult le Szegeden

Lezárult a dél-alföldi régió felsőoktatási képzéseinek infrastrukturális, tudományos, módszertani, technológiai korszerűsítése és a diplomások számának növelése érdekében uniós támogatással indított négyéves program a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetemen – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Korszerű agyi pacemakert ültettek be egy Parkinson-kórban szenvedő betegnek Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idegsebészeti klinikáján a világon elsők között ültettek be Parkinson-kórban szenvedő betegbe célzott mély agyi stimulációt lehetővé tevő korszerű elektródát – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

Egyedülálló gégeműtéti eljárást dolgoztak ki Szegeden

Egyedülálló, gyermekeknél az öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkületek kezelésére alkalmas, egy lépésben végrehajtható gégeműtéti eljárást dolgozott ki munkatársaival Rovó László fül-orr-gégész professzor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Megérkeztek a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ első mintái az SZTE biobankjába

Megérkeztek a különböző, köztük daganatos betegségek korai diagnosztikájának ultrarövid lézerimpulzusokat használó technológiáját fejlesztő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ első mintái a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) biobankjába – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A vírusfertőzés lefutását szimuláló modellt készítettek az SZTE kutatói

A gazdasejtek vírusfertőzésnek időbeli és térbeli mintázatát leíró modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetének munkatársai, a kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.