Egészségdiplomácia képzés a Debreceni Egyetemen

Egyetem

A klímaváltozás, az öregedés, a városiasodás folyamata, az újként megjelenő és az újra támadó fertőző betegségek és egészségre gyakorolt hatásaik újabb és újabb, országhatárokat nem respektáló kihívások elé állítják a nemzetállamok és a világ döntéshozóit. Ezeket a problémákat és kezelésük lehetőségeit számos kormányközi és nem kormányzati fórum tűzi napirendjére. Kötelező érvényű nemzetközi egyezmények születtek a dohányzás visszaszorításáról és a járványveszély esetén követendő eljárásokról. Az AIDS megjelenése, terjedése, majd napjainkban az Ebola vírusának pusztítása az országok elsőszámú vezetőit is foglalkoztatják, mert nem pusztán biztonsági kockázatot jelentenek, de egész régiók gazdaságának összeomlásával fenyegetnek.

A XXI. század második évtizedére nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek egészségére jelentős hatással bíró döntések előkészítése és meghozatala az egészségügyi szakpolitikusok kompetenciáját messze meghaladja. Az egészség szempontrendszerének érvényt szerezni a globális és regionális döntések előkészítése és az egyre bonyolultabb hátterű egyezmények tárgyalása során, s nemcsak a látható, de gyakran a háttérben meghúzódó érdekek felismerése alapos felkészültséget, új típusú ismeretek alkalmazását igényli. Ennek felismerése vezetett a külpolitikai, népegészségügyi, jogi és közgazdaságtudományi ismereteket célirányosan ötvöző egészségdiplomácia szaktudományának kialakulásához.

A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0048 program keretében, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara 2014. október 29-31. között magyar nyelvű „Egészségdiplomácia” workshopot rendezett negyven, az államtitkárságok, országos szakmai és civil szervezetek által delegált szakember számára.

A rendezvényen jelentette be Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója hogy a Népegészségügyi Kar keretében 2012 januárja óta működő Társadalmi Sebezhetőség és Egészség WHO Kollaborációs Központot a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a WHO Európai Regionális Irodája angol és spanyol partnerekkel is együttműködve dél-kelet-közép-európai hatósugarú, a cigány lakosság társadalmi integrációját célzó kormányzati tevékenységet tudományos eredményekkel támogató Kiválósági Központtá kívánják fejleszteni. A Kiválósági Központ létrehozását a tíz tagországot tömörítő Dél-kelet-európai Egészség Hálózat (SEEHN) is támogatja.