Hiánypótló kötetek a labdarúgásról

Egyetem

Megjelent a magyar labdarúgás történetét ismertető sorozat első két kötete, amelynek bemutatóját csütörtökön tartották az egyetem Történeti Intézetében.

„A szerzőtrió arra vállalkozott, hogy feldolgozza a hazai labdarúgás teljes történelmét. Nem kis feladat ez, annál nemesebb!… az írók nem csupán a labdarúgásról, annak jeles művelőiről, lexikális adatairól, kuriózumairól tartooták feladatuknak beszámolni, hanem kitapintották a futball és a politika, a művészetek, valamint a mindennapi élet kereszteződési pontjait is.” – írja az I. kötet előszavában a szerkesztő, Bács Zoltán.

Az Amatőrök és álamatőrök, valamint a Profikorszak vb-ezüsttel című kiadványok, Dénes Tamás, Sándor Mihály és B.Bába Éva szerzők munkái egyszerre futballtörténeti és történész szakkönyvek is egyben – fogalmazott a kiadványok méltatása során Kerepeszki Róbert. A Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének adjunktusa kiemelte, hogy mindkét kötet széleskörű forráskutatáson alapul, feldolgozva a korabeli sajtó, a levéltári kutatások és a magánarchívumokban fellelhető kordokumentumokat.

– Talán a világháborún kívül nincs olyan dolog, ami akkora hatású lenne az emberekre, mint a futball. Csak ez sokkal jobb dolog. A labdarúgás mély, erős kapcsolatban áll a társadalommal, amelyre felmérhetetlen hatást gyakorol. Ezt dolgozzák fel történészi alapossággal a szerzők a most megjelent két kötetben – mondta Hegyi Iván sportújságíró, a Népszabadság munkatársa.

– A labdarúgás gazdag kultúrtörténeti vonatkozásai miatt mára a klasszikus műveltség részévé vált. Itt az idő, hogy egyetemi tananyaggá váljon, tudósok kutassák a futball hatásait. Ebben végzett úttörő munkát a két kötet megjelentetésével a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta Szőllösi György, a Puskás Intézet igazgatója.
A sorozat további három kötete várhatóan jövő nyáron jelenik meg.