Egy év alatt ötven könyvet olvasott el

Egyetem

Egy év alatt ötven könyv elolvasásával egy végzős orvostanhallgató, Matolay Orsolya nyerte az egyetemi könyvtár Nagy Olvasási Kihívását.

Az interneten meghirdetett versenyhez egy évvel ezelőtt csatlakozott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára: a Nagy Olvasási Kihívásban 12 hónap alatt 50, előre meghatározott tematikájú könyvet kellett elolvasni a versenyben résztvevőknek.

Természetesen a könyvtár munkatársai segítséget nyújtottak a választáshoz: a DEENK honlapján és a Facebookon 34 listán összesen 856 könyvajánlót tettek közzé, amiből érdemes volt válogatni. Legtöbben az „igaz történeten alapuló”, az „amiből film is készült” és a „betiltott könyvek” kategóriájába tartozó olvasmányokat kölcsönözték. A legnépszerűbb könyvnek Joss Stirling: Lélektársak című regénye bizonyult. Egy erre a célra kialakított pontgyűjtő könyvjelző hátoldalán egy listába írhatta mindenki a már teljesített szempontokat és a hozzá tartozó köteteket, amit a könyvtárosok egy-egy matricával „hitelesítettek”.

A legtöbbet, vagyis ötvenet Matolay Orsolya 5. éves orvostanhallgató gyűjtött, a második helyezettSzabó Zoltán környezetmérnök hallgató lett 38 könyvvel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Ratkai Mária irodalom szakos hallgató állhatott 36 könyv elolvasása után.

A könyvválasztás 50-es listája ide kattintva olvasható.