Új technológiák a térinformatikában

Egyetem

Az e-közigazgatástól az okos városokig a geoinformatika legújabb technológiáit mutatják be kétnapos konferencián a Debreceni Egyetemen.

– A térinformatika és az olyan hozzá kapcsolódó fogalmak, mint a digitális társadalom, az e-közigazgatás és az okos város alapvetően határozza meg a jövőnket, azt, hogy mennyire lesznek élhetők a városaink – hangsúlyozta Csernoch László tudományos rektorhelyettes a 7. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás csütörtöki megnyitóján a Debreceni Egyetemen.

A rektorhelyettes kifejtette: néhány évvel ezelőtt még az jelentette a fő kérdést, hogy miként tudunk hegyeket, völgyeket, folyókat, utakat rajzolni a számítógép segítségével, ma viszont már ennél jóval bonyolultabb problémák megoldására használjuk a térinformatika legmodernebb eszközeit.

Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat főjegyzője köszöntőjében kiemelte: a rendezvény tökéletes alkalmat jelent arra, hogy az iparági szakemberek és a kutatók tapasztalatot cseréljenek, megvitassák a legújabb trendeket és ötleteket, valamint ízelítőt nyújthat a geoinformatikai eszközöket napi szinten alkalmazó szakembereknek, hogy mi mindenre lehet még használni ezeket a megoldásokat.

– Ma már megkérdőjelezhetetlen a térinformatika szerepe a mindennapi életben. A döntéshozatalhoz megfelelő technológiával összegyűjtött adatokra és azokat kiértékelő programokra van szükség. Emellett mint tudományág is hatalmasat fejlődött, ezért megkerülhetetlen, hogy a kutatók és a fejlesztők között megfelelő, élő kapcsolat legyen – vélekedett Dobi Csaba.

A megnyitót követően Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára tartott előadást E-közigazgatás a kormányzatban címmel, melyben vázolta a digitális állam alapjait, illetve, hogy milyen út vezet a modern, digitális társadalom felé.

A 7. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás két napján 15 – köztük 3 angol nyelvű – szekcióban mintegy 90 előadás, valamint 8 szakkiállító várja a résztvevőket. A programra idén minden eddiginél többen, 200-an regisztráltak. A konferencia előadásai regisztráció nélkül is szabadon látogathatóak.

unideb.hu