Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Egyetem

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők előadásokat hallhatnak, érdekes kísérleteket láthatnak, bemutatkoznak a kutatócsoportok, s az is kiderül, milyen széles körben hasznosítható a fizikus diploma – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A nyitóelőadáson Szabó Gábor akadémikus, a szegedi lézeres kutatóintézet vezetője Gábor Dénesről, öt évtizeddel ezelőtti Nobel-díjáról, valamint a holográfia és az optika területen azóta, Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekről tart előadást. Szalai Tamás a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról beszél, Iglói Ferenc pedig a 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert, kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat mutatja be.

A vendégek – akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők, s más idősebb érdeklődők is – érdekes fizikai kísérleteket láthatnak és bemutatják tevékenységüket az SZTE Fizikai Intézetének kutatócsoportjai. Az érdeklődők emellett – meghívott kutatóintézeti és céges partnerek bemutatói révén – a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek.

A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen eredményhirdetését, melyhez FizShow néven szintén látványos kísérletek bemutatója kapcsolódik.

MTI