Szeged, SZTE, Szegedi Tudományegyetem, vándorbölcső, átadás, TIK, gyerekek

Útjára indult a Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsője

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont is csatlakozott az országos vándorbölcső kezdeményezéshez. A projekt legfőbb célja a közösségépítés és a gyermeket vállaló családok támogatása. A Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsőjét első alkalommal Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át Szamosköziné Dr. Kispál Gabriellának, az SZTE Mezőgazdasági Kar adjunktusának, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A vándorbölcső családról-családra való járatása egy olyan hagyomány “intézményesítése” amellyel több hivatal, szervezet és felsőoktatási egység is foglalkozik hazánkban. A vándorbölcső arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy gyermek születése nem csak abban az adott családban okoz örömet és képez ezzel együtt felelősség is, ahová megérkezik, de egy-egy nagyobb közösség számára is érték.

Szegeden a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom indította útjára a projektet néhány évvel ezelőtt, amelyhez a Somogyi Könyvtár is csatlakozott. A mozgalom és a könyvtár rendszerint megajándékozott egy helyi családot egy bölcsővel, amelyet miután arra az adott családnak már nem volt szüksége, továbbadott a két kezdeményező egy másik családnak. Ehhez csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem is egy saját bölcsővel, amelyet első körben egyetemi dolgozók kaphatnak meg.

Az eseményt Dr. Jancsák Csaba, az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője nyitotta meg.

A Szegedi Tudományegyetem 2018-ban nyerte el a Családbarát Egyetem címet. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal aláírt együttműködés fő célja az egyetemen a családbarát szemlélet elmélyítése. A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont olyan eseményeket és kutatásokat bonyolít, ami már működő kezdeményezések mellett a jövőben kiterjedhet az oktatás, a kutatás, a képzés és a családbarát intézkedések területére is, mind a munkavállalók, mind a diákok körében, amit most a vándorbölcső útjára indításával intézményesít a szegedi egyetem. Az eddigi kutatásaink bebizonyították, hogy a családbarát munkahely nem azért fontos, hogy pozitív megítélése legyen egy cégeknek, hanem hatékonyabbá tegye a vállalati munkavégzést. Azt látjuk, hogy ez további hozzáadott értéket jelent a dél-alföldi régió tudáscentrumának

– zárta gondolatait, Dr. Jancsák Csaba, az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője.

A bölcső átadása előtt Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntőjében kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem több területen is hozzájárul a családok segítéséhez. Az SZTE Dél-alföldi Demográfiai Programja azt a célt tűzte ki, hogy megkeresse azokat a pontokat, ahol a régió lakosságának életminőségét javítani tudja, a fogantatástól egészen az időskori gondozásig.

 Az egyetem hármas missziója, segítségül szolgál a régió minden lakosa számára. Az egyetemhez visszakerült Reprodukciós Medicina Intézet is egy kiterjettebb és jobb szolgáltatás csomaggal képes segíteni azokat a fiatal párokat, akiknek nehezebben jön csak össze a gyermekvállalás. Emellett szeptembertől egy hiánypótló reprodukciós sebészeti tevékenység is útjára indul. Az egyetem a társadalmi felelősségvállalásban több területen is elkötelezett és igyekszik helytállni. Azon is dolgozunk, hogy a jövőben egy saját bölcsödét is üzemeltetni tudjunk

– mondta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, aki első alkalommal Szamosköziné Dr. Kispál Gabriellának, a Mezőgazdasági Kar adjunktusának adta át a bölcsőt. A szegedi egyetem munkatársa augusztus elejére várja kisfiát.

Az SZTE munkatársa kiemelte: nagy megtiszteltetés számára, hogy az egyetem vándorbölcsőjét elsőként veheti át.

Számomra ez a gesztus azt képviseli, hogy az SZTE nem elégszik meg azzal, amit elért, hanem keresi azokat a lehetőségeket, amiben még jobbá tudja tenni az emberek életét. Számomra példaértékű az a szemlélet, amit az intézmény képvisel, mert így nem kell választanom a család és a munka között, mind két területen kibontakozhatok. Nagyon jól esik, hogy megtapasztalhatom a rugalmasságot, a segítséget akkor is, amikor bővül a családunk, és érzem, hogy a vezetőim, munkatársaim visszavárnak. Számomra ez nagyon megnyugtató, mert megtaláltam a helyem itt az SZTE-n belül

– mondta Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella, a Mezőgazdasági Kar adjunktusa.

Ugyanezen eseményen talált új családra a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom és a Somogyi Könyvtár közös bölcsője is, amely ugyancsak egy szegedi egyetemi dolgozóhoz került. A szegedi vándorbölcső eddigi útjáról Kulcsár Marianna, a Somogyi Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője beszélt.

Nagy öröm, hogy a Szegedi Tudományegyetem jóvoltából két bölcső átadásán is részt vehetek. Amióta csatlakoztunk a programhoz, több szálon is bekapcsolódtunk a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom aktivitásába. Szerveztünk rajzversenyt és a Muti Hol dolgozol programban is részt vettünk. A könyvtár révén a Gyereket a magasba programban is aktív szerepünk volt. A házasság hete és a baba-mama klubok is összekapcsolnak minket a családokkal. Örömünkre szolgált, hogy néhány éve mi adhattunk otthont a Somogyi Könyvtárban Szeged vándorbölcsőjének, addig, míg lakóra nem talált. A legszívmelengetőbb számomra az, amikor olyan családdal és gyermekkel találkozhatom, akit ilyen bölcsőben ringattak, kiegyensúlyozottak és mosolygósak

– osztotta meg Kulcsár Marianna.

A szegedi vándorbölcsőt Császár-Faragó Zita, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanulmányi osztályának vezetője kapta, akinek második gyermeke Császár Alex június 30-án jött világra, a családot az édesapa képviselte.

A rendezvény az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája nagycsoportosainak produkciójával zárult.

A családbarát szemlélet ma már munkaerőpiaci szempontból is fontos, a fiatalok számára lényeges, hogy a munka és a magánélet harmóniába legyen. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a családbarát szemlélet a munkaerő megtartás szempontjából előnyös, így jól teszi a munkáltató, ha figyelemmel van a családi igényekre is. A vállalatok mellett a felsőoktatási intézmények családbarát személete is fontos, ezért indította el a Három Királyfi Mozgalom is ezt a kezdeményezést. Napjainkban összesen 12 egyetem büszkélkedhet Családbarát Egyetem címmel.

(SZTE)

Fotók: Frank Yvett