Több mint kétszáz hallgató vett részt az SZTE négyhetes online tanulási bajnokságán

Egyetem

Lezárult az V. CourseRUN, a Coursera for SZTE négyhetes online tanulási bajnoksága. Soha nem látott népszerűségnek örvendett a megmérettetés a hallgatók körében, amelynek a Coursera, a világ legnagyobb online oktatási platformja adott helyet. Az eseményen legjobban teljesítő hallgatók számára egy ünnepélyes díjátadót szervezett a Szegedi Tudományegyetem Oktatási Igazgatósága.

Ötödik alkalommal hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem a CourseRUN-t, a Coursera for SZTE maratoni tanulmányi versenyét. A négy héten át tartó bajnokság alatt a hallgatóknak saját érdeklődési körükbe tartozó, egyénileg választott kurzusokat kellett elvégezniük a Coursera kínálatából, majd minden tananyag végén tesztekkel adtak számot a megszerzett tudásukról. Az a hallgató nyert, aki a bajnokság ideje alatt a legtöbb kurzust végezte el sikeresen. Több mint kétszáz hallgató jelentkezett a versenyre.

Mivel a bajnokság hatalmas népszerűségnek örvendett a hallgatók körében, a Szegedi Tudományegyetem 2023. december 4-én ünnepélyes díjátadó rendezvényen jutalmazta a legjobban teljesítő hatvan hallgatót a Rektori Hivatal dísztermében. A résztvevők összesen 980 órát töltöttek tanulással a platformon és 402 kurzust végeztek el a bajnokság ideje alatt.

Az eseményt Szakál Péter, az SZTE oktatási Igazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Coursera a világ legnagyobb online tanulási felületeként egyedülálló lehetőség a szegedi hallgatóknak, hogy a diplomájuk mellé olyan ismeretekre is szert tehessenek, amelyeket vezető vállalatok kínálnak. Az első tíz helyezett ajándékcsomagban részesült, majd a díjak kiosztása után egy kötetlen és szórakoztató program következett játékos feladatokkal, melynek köszönhetően a hallgatók jobban megismerhették egymást.

A CourseRUN célja, hogy népszerűsítse az Coursera for SZTE programot, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók diplomájuk megszerzése mellett minél többféle, a munkaerőpiacon hasznosuló tudást szerezzenek, ezzel is növelve esélyeiket a sikeres életpályára. Az online oktatási platform kiváló lehetőséget biztosít az egyetemen megszerzett tudás elmélyítésére, látókörtágításra, illetve soft- és hard skillek fejlesztésére egyaránt. A kurzusok elvégzésével egy tanúsítvány jár, amely értékes referenciaként szolgálhat és színesítheti a hallgatók önéletrajzát.

A Coursera a világ legnagyobb online oktatási platformja, ahol a felhasználók olyan egyetemek és vállalatok kurzusain vehetnek részt, mint a Yale, a Michigani Egyetem, a Google és az IBM. Jelenleg 19 nyelven több mint 4000 kurzust és 10000 tananyagot kínál a felület a legváltozatosabb témakörökben. Az oldalon ismeretterjesztő, szórakoztató és tudományos kurzusok közül válogathatnak a hallgatók, amelyeket a saját időbeosztásuk szerint, egyéni képességeiknek megfelelő ütemben tudnak elvégezni. A Coursera és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködés eredményeképpen a hallgatók és munkavállalók ingyen juthatnak hozzá ezekhez a tananyagokhoz és a kurzus elvégzését igazoló oklevélhez, illetve olyan kurzusok is vannak, amelyekért krediteket is szerezhetnek a hallgatók.

(Szegedi Tudományegyetem)