Szeged, 50 éves, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, SZBK, kutatás, Karikó Katalin, Nobel-díj, ünnepség, Freund Tamás

A tudomány és a kutatói munka népszerűsítése érdekében indított kampányt a Szegedi Tudományegyetem

Egyetem

Útjára indult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” diákok számára készült ismeretterjesztő kampány „ahol a tudás és szándék találkozik” mottóval – közölte a Szegedi Tudományegyetem.

A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány a tudomány és a kutatói munka népszerűsítését célozza meg. A program-sorozat 2023. november 22-én kezdődött, ahol szegedi diákokkal beszélgetett Karikó Katalin, aki szerint a kutatás a nyomozás izgalmához hasonló.

A Nobel-díjasok programjai című rovatban Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszorának és Krausz Ferencnek, a szegedi ELI ALPS lézerkutató központtal együttműködő tudósnak a rangos kitüntetéssel kapcsolatos kötelezettségeiről és feladatairól adnak képet. A svédországi „Nobel-hetek” stockholmi történéseiről és történeteiről, A svédországi „Nobel-hetek” stockholmi történéseiről és történeteiről, főszereplőiről és vendégeiről a Szegedi Tudományegyetemről kiküldött tudósítók adnak színes beszámolókat.

Rendhagyó tanórák sorozata foglalkozik a Nobel-díjjal és a Nobel-díjasokkal és a Nobel-díjas témákkal Kisújszálláson, Szegeden és Veszprémben is.

Például a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban az intézmény és a szegedi egyetem alumnája, Praznovszky Tünde, a biológiatudomány kandidátusa tartott rendhagyó tanórát: az idén 50 éves Szegedi Biológiai Kutatóközpontról mesélve mutatta be a tudománytörténet változásait. A „Nobel-hetek ismeretterjesztő kampány” részeként folytatódik a rendhagyó tanórák sorozat Veszprémben is: Karikó Katalin szegedi egyetemi csoporttársával, Géczi Jánossal, a biológussal és sokoldalú alkotóval 2023. december 15-én rendhagyó tanórán találkozhatnak a Lovassy-gimnázium diákjai, beszélgetnek a természettudományok és a művészetek, a biológia és az irodalom kapcsolatáról.

A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” kampány időszakában a biológia, a fizika, az irodalom, a kémia, a matematika és az osztályfőnöki órák egy részét a Nobel-díjas témák és kutatók megismerésére, diákok kiselőadásaira szánják, többek között a Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskoláiban is.

A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” kampány 2023. december 10-i programján együtt fogják megünnepelni Karikó Katalin orvosi-élettani, valamint Krausz Ferenc fizikai Nobel-díját. A nagyszerű természettudományos teljesítményekhez illően, az ünnepléshez kapcsolódó vetélkedőkön is a tudomány és a kreativitás áll majd középpontban.

A magyar Nobel-díjasok tiszteletére rendezett december 10-i szegedi egyetemi programsorozatba bekapcsolódnak a szegedi tehetséggondozó szervezetek (Csányi Alapítvány szegedi közösségi ház, SZTE Junior Akadémia, Mathias Corvinus Collegium), az SZTE gyakorló iskolái és más intézmények érdeklődő diákjai. A természettudományhoz kötődő bemutatókra és vetélkedő-sorozatra 2023. december 10-én, vasárnap 15 órától az SZTE Dugonics téri épületének JATE Klubjába várják a diákokat, kísérőiket és az érdeklődőket.

Az SZTE Junior Tudáspróbán a középiskolások 3-3 fős csapatai vetélkednek. Jelentkezni december 7-ig, online regisztrációval lehetséges. A vetélkedőkön való részvétel külön felkészülést nem igényel, de a Nobel-díjra vonatkozó ismeretek jól jöhetnek!

A középiskolások első három helyezett csapatának tagjai az SZTE Junior Akadémia által nyújtható intézményi felvételi pontokban részesülnek (I. helyezés: 10 pont, II. helyezés 8 pont, III. helyezés: 5 pont), amelyet a Szegedi Tudományegyetem szakjain érvényesíthetnek.

 

 

A Nobel-díjas Karikó Katalin is részt vett a Szegedi Biológiai Kutatóközpont jubileumi ünnepségén