Geometria matematika

Alfa matematikai verseny hirdet felvételi pluszpontokért a BME

Egyetem

A BME TTK középiskolásoknak szóló matematikai tehetséggondozó programjában akár pluszpontok is szerezhetők a BME-s felvételi eljárásban.

2024. január 15-én új feladatsorokkal indul a BME Természettudományi Kar (BME TTK) 9-12. évfolyamos diákoknak szóló programja, amelyen a fiatalok a matematikatudásukat gyarapíthatják és gyakorolhatnak az érettségi vizsgára is. Az itt bemutatott témakörök ugyanis azt az elvárt ismeretanyagot és tudásszintet demonstrálják, amelyre a természettudományi, a műszaki vagy éppen a gazdasági pályát fontolgató fiataloknak lesz szükségük a sikeres felvételihez.

BME ALFA  matematika pontgyűjtő versenyt 2015 óta szervezi meg a BME TTK. A feladatok az interaktív gyakorlófelületen érhetők el. A versenyen való részvétel és a feladatok bárki számára ingyenesek, mindössze egy előzetes regisztrációra van szükség a belépéshez.

A szervezők két korcsoportban várják a jelentkezőket. Az I. korcsoportban a 9-10. osztályosok, míg a II. korcsoportban a 11-12. évfolyamosok pályázhatnak. Utóbbiak számára két feladattípust határoztak meg a BME ALFA életre hívói: rövid feladatokat, illetve összetett számításokat.

A verseny 6 online fordulóból áll, amelyen több témakörben teszik próbára a fiatalok tudását:

Forduló

Témakör

Időpont

1.forduló

Algebra

  1. – 2024.01.28.

2.forduló

Függvénytani alapfogalmak

2024.01.29 – 2024.02.11.

3.forduló

Síkgeometria és trigonometria

2024.02.12 – 2024.02.25.

4.forduló

Számelmélet (I. kategória)

Koordinátageometria (II. kategória)

2024.02.26 – 2024.03.10.

5.forduló

Térgeometria, számsorozatok

2024.03.11 – 2024.03.24.

6.forduló

Kombinatorika, valószínűségszámítás, statisztika

2024.03.25 – 2024.04.07.

A versenyre nevezők bármelyik fordulóba beküldhetik megoldásaikat, és a részvételnek nem feltétele, hogy a diákok minden feladatot megoldjanak, ám egy-egy forduló vagy feladat kihagyásával csökken a döntőbe jutás esélye. Fordulónként, témakörönként két hét, ám meghatározott és egyben bármikor megszakítható gépidő (30/60/90 perc) áll rendelkezésre egy-egy feladatsor megoldására és beküldésére. A jó válaszok 4 pontot érnek, rossz válaszért 1 pont levonás jár, míg a megválaszolatlan kérdésekért 0 pont kapható.

A 6 online fordulóban legjobban teljesítők vehetnek részt az április második felére tervezett döntőn, ami személyes jelentléttel a Műegyetemen kerül megrendezésre.

A szervezők szerint a feladatok sikeres megoldásához nincs szükség extra tudásra, ám kellő kreativitással kiszámíthatók, megválaszolhatók a kevésbé mechanikusnak számító versenyfeladatok.

„A feladványok összeállítása során erősen építünk a kétszintű érettségit megelőző ún. felvételi ismeretanyagra, és egyben kísérletet teszünk arra is, hogy korszerű formában tovább vigyük a régi matematikatanítás örökségét is. Mindez azt jelenti, hogy a korábbi, elmélyült problémamegoldó hagyományt ötvözzük azzal, hogy az online elérhető forrásokat, ismeretanyagokat is mozgósíthatjuk egy-egy kérdés megválaszolásához. Például az intuíciót számítógépes algebra programok alkalmazásával tesztelhetjük, és bonyolultabb számolásokat is elvégezhetünk ezekkel a szoftverekkel” – fogalmazott a szervezők nevében Lángné Lázi Márta, a BME TTK Matematika Intézet Analízis Tanszékének címzetes egyetemi tanára. A kari és egyben egyetemi tehetséggondozó programok egyik intézményi motorjának számító oktató-kutatónő minden középiskolásnak ajánlja a BME ALFA matekversenyen való részvételt, ami kényelmes, kockázat nélküli és jó gyakorlási lehetőség, „az érettségi és a felvételi vizsga főpróbája”.

részletes versenykiírás már elérhető a BME ALFA gyakorlófelületén, ugyanitt hasznos tanácsok is olvashatók a feladatok megoldásához.

A szervezők mindemellett ajánlják a korábbi évek versenyfeladatainak áttekintését is, amelyből ugyancsak sokat tanulhatnak az érettségire, felvételire készülők.

A BME ALFA matematikaversenyt életre hívó BME TTK Nyílt Napjáról az egyetemi honlapon olvasható egy beszámoló.