Állatorvostudományi Egyetem előadás az elmúlt 5 évben zajlott innovációs megoldásokról

Egyetem

Az Educatio kiállítás az Állatorvostudományi Egyetem számára nem csak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak való bemutatkozás terepe volt. Dr. Jerzsele Ákos tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Gyógyszertani és Méregtani Tanszék vezetője, Felsőoktatási-vállalati együttműködések az Állatorvostudományi Egyetemen című nagyszerű előadásával mutatta be az elmúlt 5 év innovációs tevékenységének legfontosabb pilléreit.

Az Állatorvostudományi Egyetem teljes szakmai elköteleződéssel folytatja eleink világhírű oktatói és tudományos tevékenységének hagyományát. Kutatóink tudományos teljesítménye napjainkban is jól kézzelfogható, amelyet jól példáz, hogy az egyetemi világranglistákon elfoglalt pozíciónk egyre előkelőbb. Tudományos tevékenységeink színvonala stabilan kimagasló, publikációs teljesítményünk eddig soha nem látott szintet ért el (2020-ban 199 folyóiratcikk. ~400 impakt faktor). Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a tudományos eredményeknek a piaci hasznosíthatóság irányába történő elmozdulása is fontos gazdasági és társadalmi érdek.

Az elmúlt években emiatt az Állatorvostudományi Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységében szemléletváltást folytatott, amelyet hallgatói szinten is érvényesíteni kezdett. 2019-ben Innovációs Irodánk létrejötte a folyamatot jelentősen felgyorsította. A hasznosítható tudás átadása mellett már graduális oktatásunkban megjelentek az alkalmazott kutatási és innovációmenedzsment képzések. Kutatóink részére rendszeres képzéseket szervezünk, melyeken alap- és alkalmazott kutatási területeink egyetemi szintű megismerése mellett a piacosítható tudás fontosságát is hangsúlyozzuk. Alkalmazott kutatásaink indikátorai ezért olyan valós, a mindennapi életben előforduló problémaforrások, melyek megoldása nem csak szakmai előrelépést jelentenek az állatgyógyászat területén, de ipari kooperációval létrejövő termékfejlesztést követően piacképes terméket eredményeznek. Szemléletváltásunk eredményeképpen más felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek mellett egyre több ipari szereplővel kerülünk kapcsolatba, akikkel közösen kísérleti fejlesztéseket, illetve akik részére szolgáltatói tevékenységet folytatunk.

Ilyen kiemelt együttműködést pillanatnyilag az alábbi partnerekkel folytatunk:

  • Pennsylvania Egyetem (USA)​ – közös vakcinafejlesztés
  • Cytophage Ltd. (Kanada)​ – bakteriofágok kutatása
  • CEVA Phylaxia Zrt. – szakértői tevékenység vakcinafejlesztés során
  • Nemzeti Oltóanyaggyár Zrt.​ – vakcinaadjuváns fejlesztés
  • AlphaVet Zrt. – gyógyszerfejlesztés
  • Tolnagro csoport – gyógyszerfejlesztés
  • Sorapharm Kft.​ – biocid termék fejlesztése, közös vállalkozás formájában
  • Tavanta Pharmaceutics Ltd. – antimikrobiális peptidekkel kapcsolatos vizsgálatok

Büszkék vagyunk, hogy az Innovációs csapat tevékenysége folytán az Állatorvostudományi Egyetem 7 folyamatban lévő iparjogvédelmi bejelentése a következő években tervezetten további 7 benyújtásával gyarapodik majd. A bejelentések között szerepel vakcina- és gyógyszerjelölt, antibiotikum-alternatíva és eszközfejlesztés is.

A további fejlődés és a kiváló színvonalú kutatások alapfeltétele, hogy megfelelő doktori utánpótlás álljon rendelkezésre. Nélkülözhetetlen tehát a kutatói létszám növelése, ezért az Egyetem több módon, az egységes PhD-képzésen belül létrehozott két programiránnyal, a tananyagba innovációmenedzsment néven beépített két féléves start-up képzéssel, valamint mentorprogrammal támogatja a fiatal kutatók munkáját és innovációs ötleteiket.

(Forrás: Állatorvostudományi Egyetem)