Koronavírus: a képviselők könnyítéseket vezetnek be a közlekedési ágazatban

Európa
  • Meghosszabbítják bizonyos iratok . engedélyek, rendszeres ellenőrzésekről szóló igazolások – érvényességi idejét
  • Az üres repülőjáratok megelőzése
  • Kevésbé szigorú szabályzás a légitársaságok fel- és leszállási résirőire

A képviselők a járvány idején a közlekedési ágazat megsegítése céljából meghosszabbítják egyes iratok érvényességét és átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat.

A Parlament 647 szavazattal, 24 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett megváltoztatta a közlekedési ágazatban használt egyes iratok, engedélyek, és rendszeres ellenőrzésekről és képzésekről szóló tanúsítványok érvényességi idejére vonatkozó 15 különböző uniós szabályt, így az iratok érvényessége meghosszabbodik.

A tagállamokban a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi intézkedések miatt továbbra is nehézkes megújítani a jogosítványt vagy levizsgáztatni a járműveket. Az új szabályok értelmében a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejáró dokumentumok még további tíz hónapig érvényben maradnak. A tagállamok döntése, hogy ki kívánnak-e maradni e szabály hatálya alól, a kimaradóknak azonban az egységes piac működésének biztosítása érdekében el kell fogadniuk a más tagállamok által meghosszabbított iratokat.

Nem repülnek üres járatok Európa felett

A Parlament tavaly márciusban átmenetileg felfüggesztette a légitársaságokra vonatkozó „használd fel vagy elveszíted” szabályt annak érdekében, hogy ne szálljanak üres repülők Európa felett. A légitársaságok emiatt nem kényszerültek kihasználni a fel- és leszállásra rendelkezésükre álló résidőt pusztán azért, hogy megtarthassák azt a következő szezonra. Az átmeneti időszak azonban idén március 27-én lejár.

A légi közlekedés biztonságával foglalkozó Eurocontrol nevű szervezet legutóbbi előrejelzése szerint a légi forgalom idén a tavalyinak a felére esik vissza. A Parlament most 683 szavazattal, három ellenszavazat és négy tartózkodás mellett arról döntött, hogy miként lehet majd visszatérni a „használd fel vagy elveszíted” szabály rendes alkalmazásához. A döntés célja, hogy a légitársaságok számára egyértelművé tegye a fel- és leszállási idősávok jövőbeli felhasználásának módját.

A résidő-felhasználási szabályok felülvizsgálatának értelmében a 2021-es nyári és téli szezonban a légitársaságoknak a résidők legalább 50 százalékát ki kell használniuk (a járvány előtt előírt 80 százalék helyett) ahhoz, hogy a fel- és leszállási idősávjaikat a következő szezonra is megtarthassák. Az Európai Bizottság további szezonokra is kiterjesztheti az új szabályokat, a kihasználási arányt pedig 30 és 70 százalék közötti értékre állíthatja be. Így az Unió gyorsan tud majd reagálni a járvány ideje alatt ingadozó mértékű légiforgalomra.

Dominique Riquet (Renew, Franciaország), jelentéstevő

„Rekordidő alatt sikerült frissítenünk a járvány által egyik legsúlyosabban érintett ágazat, a légiközlekedés számára stratégiailag rendkívül fontos, bonyolult szabályokat. Egyensúlyt kellett teremtenünk aközött, hogy legalább valamifajta verseny legyen a résidő-piacon, és hogy ugyanakkor védjünk egy nehéz helyzetbe került ágazatot” – fogalmazott a jelentéstevő.

A következő lépések

A Parlament és a Tanács informálisan egyeztetett a szavazások előtt. A parlamenti döntések után most a Tanácson a sor, hogy jóváhagyja a módosításokat. A változások ezt követően az Unió Hivatalos Lapjában történt megjelenésük után lépnek hatályba.