Jogszerű munkaerő-bevándorlás: a Parlament új szabályokat vár

Európa

Európa elöregedő népessége és a munkaerőhiány miatt a Bizottságnak 2022. január végéig a legális munkaerő-bevándorlást megkönnyítő szabályzást kell beterjesztenie, mondja a Parlament.

  • Nem uniós munkavállalókat uniós munkaadókkal összekapcsoló uniós tehetségbázis létrehozása
  • Külön befogadási rendszer az alacsony és középszintű képzettséggel rendelkező munkavállalókra és vállalkozóknak
  • A huzamos ideig az Unióban élő, nem uniós állampolgárok EU-n belüli mozgásának megkönnyítése és a papírmunka csökkentése

A Parlament csütörtökön a jogszerű munkaerő-bevándorlással kapcsolatos jogalkotási kezdeményezésről fogadott el jelentést 497 szavazattal, 160 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett. A képviselők a harmadik országbelieket potenciális uniós munkaadókkal összekapcsoló uniós tehetségbázis létrehozását javasolják. Az EURES munkakereső portálon alapuló tehetségbázis enyhítené a tagállamokban tapasztalható munkaerőhiányt, fogalmaz a jelentés.

A Parlament kifejezetten az alacsonyan és középszinten képzett, nem unióbeli dolgozókra vonatkozó, ambíciózus beengedőrendszert szeretne, emellett a munkavállalók képzettségének és képesítésének elismerését szolgáló rendszert is szükségesnek tart. A vállakozók jogszerű bevándorlását az egész Unióra érvényes beengedési rendszerrel kellene segíteni, amely belépési és tartózkodási engedélyt adna a céget vagy startupokat alapítani kívánóknak, illetve az olyan, kifejezetten mobil munkavállalóknak, mint a művészek és a kulturális életben dolgozó szakemberek. A képviselők öt évre szóló, többszöri belépésre érvényes, évente 90 napos látogatásra feljogosító vízum bevezetésére is kérik a Bizottságot.

A jogszerű bevándorlásra vonatkozó szabályok módosítása

A képviselők a huzamos időre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkező, nem uniós polgárokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatát javasolják annak érdekében, hogy az ilyen engedéllyel rendelkezők az okmány érvényességi idejének kezdetétől fogva az uniós polgárokhoz hasonló módon, szabadon mozoghassanak a tagállamok között. A hosszú távra érvényes uniós tartózkodási engedély megszerzéséhez szükséges évek számát ötről háromra kellene csökkenteni, vélik a képviselők.

A ma elfogadott jelentés a különböző kérelmekkel – többek között a vízumkérelemmel – kapcsolatos eljárások egyszerűsítését is javasolja. A kérelmeket a tagállamokban (ha a kérelmezőnek érvényes tartózkodási engedélye van) és az Unión kívül is be lehessen nyújtani, kérik a képviselők.

A Parlament emellett az idénymunkásokra vonatkozó, jelenleg érvényben lévő szabályzást is módosítaná úgy, hogy az munkakeresés céljára három hónapnyi munkanélküliséget engedjen meg az engedélyek bevonása előtt.

A jelentéstevő szerint

„Európa előtt demográfiai és gazdasági kihívások állnak. A megoldásukhoz és Európa versenyképességének biztosításához munkaerő-beáramlásra van szükség. Ez tény. A külföldi munkavállalók számára vonzóbbá kell tennünk Európát, és rendet kell tennünk a szabályzásunkban, hogy be tudjuk tartatni a szabályokat” – mondta Abir Al-Sahlani (Renew, Svédország), a témáért felelős jelentéstevő a szavazást követően.

A vita magyar felszólalója

Hidvéghi Balázs (független)

A következő lépések

A Parlament Eljárási szabályzata alapján a Bizottságnak 2022. január 22-ig javaslatot kell beterjesztenie a harmadik országbóljogszerűen érkező munkavállalók Unióba való belépésének és Unión belüli mozgásának elősegítésére.