Európa jövője: a konferencia plenáris ülésének javaslatai szerződésmódosítást jeleznek előre

Európa

A konferencia plenáris ülése befejezte munkáját, amelynek eredményét támogatták a parlamenti képviselők. A Parlament az Unió reformjának elindítását szeretné, mondták a képviselők.

  • A konferencia plenáris ülése 49 ambíciózus reformjavaslatot fogadott el 300-nál is több intézkedés formájában
  • A parlamenti delegáció nagy többséggel a javaslatok támogatása mellett foglalt állást
  • A képviselők az állampolgári kérésnek megfelelően hivatalosan is kezdeményezni fogják az uniós szerződések módosítását
  • Az állampolgárok a javaslatok túlnyomó részéről kedvezően vélekednek, és gyors lépéseket várnak az intézményektől

konferencia utolsó, április 29-30-i plenáris ülésén az Európai Parlament strasbourgi üléstermében megegyezés született a végső javaslatok tervezetéről. Az ülésen kilenc témában 49 javaslattervezetet fogadtak el, és meghatároztak több mint 300 intézkedést, amellyel ezek a javaslatok megvalósíthatók. A javaslattervezetek az európai polgári vitacsoportokban született 178 ajánláson, a nemzeti vitacsoportok gondolatain, és a többnyelvű digitális platformon felvetett 16.274 ötlethez érkezett 43.734 hozzászóláson alapulnak.

A konferencia plenárisának javaslattervezetével kapcsolatos parlamenti álláspontról és a témákban jelenleg zajló munkáról a Parlament Sajtóosztályának összefoglalójából tudhat meg részleteket.

A parlamenti döntés

A Parlament delegációja pénteken a konferencia plenáris ülésén született javaslattervezetek támogatásáról döntött. A képviselők kiemelték: a Parlament biztosította, hogy a folyamat irányítása végig az állampolgárok kezében maradjon, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konferencia sikerrel zárulhasson.

A parlamenti képviselőcsoportok nagy többsége (az EPP, az S&D, a Renew Europe, a Zöldek/EFA és a Baloldal) egyetértett abban, hogy a javaslattervezetek elkészülte nagy politikai siker.  Az ID és ECR képviselői csoportok viszont úgy vélték, hogy a tervezet nem tükrözi az Unió közvéleményét, és kijelentették: a képviselőcsoportok nem támogatják azt.

A parlamenti delegáció vitája felvételről

Konszenzus a plenárison, a képviselők készen állnak a szerződésmódosítás felvetésére

A pénteki ülésen először a munkacsoportok elnökei és az állampolgárok szóvivői bemutatták a javaslattervezeteket, megjegyezve, hogy azok között az állampolgári ajánlásokon alapuló, több fontos reform is megtalálható.

Ezután a négy intézmény (Parlament, Tanács, Bizottság és nemzeti parlamentek) képviselői jóváhagyták a tervezetet. Guy Verhofstadt, a konferencia társelnöke a parlamenti delegáció nevében bejelentette, hogy a képviselőcsoportok az Európai Unióról szóló szerződések módosítását indítványozó állásfoglalás-tervezetet terjesztenek be a május 2-5-i plenáris ülés elé. Verhofstadt kijelentette: a konferencia ráébresztette, hogy a képviseleti demokrácia mellett az azt kiegészítő, polgári részvételen alapuló mechanizmusok is mennyire fontosak. A képviselőknek határozottan ki kell állniuk amellett, hogy a konferencia javaslataiból megszülessenek az Unió számára szükséges reformok, tette hozzá.

Guy Verhofstadtnak a parlamenti delegáció nevében elmondott beszéde itt tekinthető meg, a többi képviselő hozzászólása pedig itt.

Az európaiak lépéseket várnak

Szombaton az európai állampolgárok vették át a szót és fejtették ki határozottan támogató véleményüket a végső javaslatokról és az azokhoz vezető folyamatról. Hangsúlyozták: elvárják, hogy az Unió intézményei és a tagállamok folytassák a munkát, és e történelmi pillanat után ne okozzanak csalódást a polgároknak. A felszólalók beszámoltak arról, hogy hogyan alakultak ötleteik a konferencia vitái során, milyen szerepet játszott ebben a folyamatban Oroszország ukrajnai háborúja, és hogy a javaslatok összeállítása során mennyire fontos volt kiállni elképzeléseik mellett.

A plenáris záró üléséről készült videófelvétel itt tekinthető meg.

A következő lépések

vezető testület három társelnöke Európa-napon (május 9-én), a Parlament strasbourgi üléstermében mutatja be végső jelentését az uniós intézmények elnökeinek.